Jablečný Sachr dort je lepší než originál. Díky ovoci je neskutečně vláčný a s marmeládou chutná božsky
10. 10. 2025 Vaření
Vídeňská klasika má svou odlehčenou podobu, která si získává stále víc příznivců. Sachr dort z jablek překvapí vláčností, jemnější chutí a přitom neztrácí charakter oblíbeného dezertu. Jablka dodají těstu šťavnatost a přírodní sladkost, díky tomu dort vydrží déle čerstvý, pokud během chvíle nezmizí.
Sachr dort z jablek
Když se řekne Sachr dort, většině z nás se vybaví slavná vídeňská klasika s hutným čokoládovým těstem a meruňkovou marmeládou. Správný a oficiální název chráněného originálu je Sachertorte. Ten je spojený s hotelem Sacher a receptem z Vídně. U nás ho známe jako Sacher dort.
České hospodyňky ale také chystají jeho netradiční variantu – připravovanou z jablek. A je to příjemné překvapení, které si zaslouží vlastní místo nejen na svátečním stole. Ovoce dortu dodá vláčnost a přirozenou sladkost, takže výsledek působí jemněji než originál.
Při krájení tento dort drží tvar, ale přitom není vůbec suchý. Chuť čokolády se propojí s ovocem a celek je vyvážený. Marmeláda a poleva mu ponechávají typický charakter, přesto působí svěže.
Mohlo by vás zajímat
Praktické rady pro přípravu
- Jaká jablka se hodí – osvědčily se spíš kyselejší odrůdy, protože vyrovnají sladkost čokolády. Díky ovoci je těsto vláčnější a vydrží několik dní bez vysušení.
- Jak připravit jablka – strouháme je najemno, aby se rovnoměrně spojily s těstem. Když pustí příliš šťávy, část vymačkáme.
- Poměr surovin – jablka nesmí převážit nad čokoládou, jinak už to není Sacher, ale obyčejný jablečník.
- Sladkost – jablka přidají svou přirozenou chuť, proto lze ubrat cukr.
- Vhodná marmeláda – držíme se meruňkové, ale zkusit můžeme i švestkovou, která s jablky krásně ladí. Vynikající je i višňová či rybízová jako v níže uvedeném receptu.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Recept na Sachr dort z jablek
Na Sachr dort z jablek budete potřebovat na korpus: 250 g hladké mouky, 300 g cukru krystal, 300 g jemně nastrouhaných jablek, 100 g rozpuštěného tuku (Hera, máslo), 40 g kakaa, 1 prášek do pečiva a 3 vejce. Dále: rybízová marmeláda (nebo višňová), čokoládová poleva a vlašské ořechy na ozdobu. Na vymazání a vysypání formy: tuk a hrubá mouka.
Jak na to?
- Tuk, cukr a vejce důkladně ušlehejte. Do směsi po lžičkách vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva a kakaem.
- Do těsta vmíchejte nastrouhaná jablka a vše nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečte ve středně vyhřáté troubě cca 40 minut. Zkoušku, zda je dort pečený, proveďte špejlí.
- Upečený dort vyklopte z formy a nechte vychladnout.
- Poté dort rozkrojte a pomažte marmeládou. Povrch polijte čokoládovou polevou a ozdobte vlašskými ořechy. Místo ořechů lze dort ozdobit šlehačkou.
Náš tip: Připravte si výborný Sachr dort z jablek podle našeho videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více