Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Italský penicilin: Silná polévka pastina je lék italských babiček, který vás při nemoci postaví na nohy
Zdroj: Profimedia

U nás při nemoci sázíme na poctivý slepičí nebo kuřecí vývar. V Itálii ale mají také svůj trik, jak zatočit s rýmičkou, nachlazením nebo i jen nedostatkem energie. Tím je polévka pastina, což je vlastně rovněž silný kuřecí vývar, navíc ovšem vylepšený o drobounké těstoviny, zvané právě pastina. 

Ideální zimní polévka

Polévka pastina patří u nás k méně známým italským polévkám. Není sice tak proslavená jako třeba rajčatová polévka nebo minestrone (někdy se jí ovšem říká minestrina), rozhodně by však neměla být opomíjená. Tuto jednoduchou voňavou polévku považují Italové za lék na všechny chmury. Je vlastně takovou jejich verzí „slepičí polévky pro duši“.

Nejvíc se vaří v zimě, v sezoně chřipek a nachlazení, od jejichž projevů dokáže báječně ulevit. Kromě toho je poměrně sytá a když si ji dáte horkou, zahřeje i v mrazivých zimních dnech. Není tak nijak překvapivé, že ji italské babičky nazývají právě italský penicilin a s oblibou ji dávají vnoučatům na zahřátí nebo jako prevenci před nachlazením. 

Vývar se spoustou těstovin

Polévka pastina se připravuje z podobných ingrediencí jako náš český kuřecí vývar. Potřebujete na ni kuřecí maso na vývar, navíc kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli a česnek. Na rozdíl od delších českých nudliček se do ní ale dávají drobné těstoviny. Právě po nich získala polévka své jméno.

Jako pastina se totiž v Itálii označují malé těstoviny hvězdičkovitého tvaru, případně jakékoliv drobounké těstoviny, které měří jen kolem dvou milimetrů – mohou mít ovšem různé tvary. Jde třeba o těstoviny jako jsou anellini, treccine, stelline nebo risi či risoni. Použít do ní můžete ale třeba i orzo.

A protože jsme v Itálii, úplně nakonec se ještě polévka posypává strouhaným parmazánem. Pro lepší aroma se doporučuje pastinu ještě dozdobit rozmarýnem nebo tymiánem

Vydatná a plná živin

Pastina má blízko k dalším podobným polévkám, jako třeba řecká polévka avgolemono nebo turecká mercimek corbası (čočková polévka). I sama pastina má spoustu verzí, někdy se dokonce říká, že má tolik variant, kolik je v Itálii babiček. Každá ji zkrátka připravuje po svém a od každé babičky prostě chutná trochu jinak.

Dokonce existují i pastiny bez kuřecího masa, jen zeleninové. Do polévky se dává poměrně dost zeleniny, která se obvykle pro jemnější konzistenci mixuje. Polévka je díky tomu ve spojení s těstovinami pořádně hustá a vydatná. A ještě poskytne dostatek živin, neboť je zdrojem bílkovin, vlákniny a navíc s její pomocí doplníte tekutiny. 

Recept na pastinu jako od italské babičky

Pokud si na polévky potrpíte, hlavně na vývary, nebo zrovna máte pocit, že se o vás pokouší rýmička, připravte si pastinu podle následujícího receptu, takovou jako od italské babičky. Jak na to? 

Budete potřebovat: 30 ml extra panenského olivového oleje, 14 g másla, 1 velkou cibuli, nakrájenou na malé kostičky, 1 velkou šalotku, najemno nakrájenou, 4 stonky celeru, nakrájené na malé kostičky, 1 velkou žlutou papriku, nakrájenou na malé kostičky, 4 střední stroužky česneku, nasekané nadrobno, 2 l kuřecího vývaru , 450 g mrkve, nakrájené na malé kostičky, 9 g soli, 60 g suchých drobných těstovin (těstoviny můžete i přidat), 2½ -3 šálky pečeného nebo zbylého kuřete, strouhaný parmazán, k podávání, jemně nasekaný čerstvý rozmarýn a/nebo čerstvé lístky tymiánu na ozdobu. 

  1. V hrnci rozehřejte máslo na střední teplotu, přidejte cibuli, šalotku, celer a papriku, promíchejte a osmahněte asi 4–5 minut nebo dokud cibule nezesklovatí, občas promíchejte. Přidejte česnek, dobře promíchejte a smažte další 2 minuty.
  2. Přidejte vývar, mrkev a sůl. Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte 20–25 minut (bez pokličky) nebo dokud zelenina nezměkne. Pomocí děrované lžíce vyjměte 2 šálky nakrájené zeleniny a odložte stranou.
  3. Pomocí ponorného mixéru rozmixujte směs vývaru a zeleniny v hrnci dohladka. Přidejte těstoviny, přiveďte směs k varu a poté snižte teplotu a vařte na mírném ohni. Vařte bez pokličky po dobu uvedenou na obalu těstovin. 
  4. Přidejte grilované (nebo zbylé) kuře a odloženou zeleninu. Promíchejte. Zakryjte a nechte polévku 20 minut odpočívat. Poté ji případně podle potřeby dochuťte, případně přidejte sůl. Podávejte ji posypanou nastrouhaným parmazánem, nasekaným čerstvým rozmarýnem nebo čerstvými lístky tymiánu (nebo obojím) a čerstvě mletým černým pepřem. 

Náš tip: Klasický kuřecí vývar si můžete uvařit podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku