Jak připravit hedvábně jemnou bramborovou kaši? Jde to i bez másla
16. 10. 2025 Vaření
Bramborová kaše patří mezi klenoty české kuchyně. Jemná, voňavá, hustá tak akorát a zároveň nadýchaná chutná výborně samotná i jako příloha k smaženému řízku, karbanátkům, sekané i holanďáku. Dobrá bramborová kaše rozzáří každý stůl. Jak ji připravit dokonale jemnou?
Hladká bramborová kaše
Bramborová kaše vypadá jednoduše. Uvařit brambory a rozšťouchat je s mlékem však nestačí. Kaše může snadno skončit hrudkovitá, těžká nebo suchá. Přitom stačí znát několik kuchařských triků a výsledek bude hedvábně jemný, nadýchaný a krémový.
Jemná a nadýchaná kaše vzniká pozvolným vyšleháváním brambor. Tím se do nich dostane vzduch a kaše se tzv. zvedne. Proto je důležité připravovat ji vždy čerstvou, těsně před podáváním.
Dobré brambory jsou základ
O výsledku rozhoduje už výběr správných brambor. Nejvhodnější jsou moučné brambory s vyšším obsahem škrobu. Ten pomáhá vytvořit lepivou a zároveň hustou a jemnou konzistenci. V obchodech je najdete pod označením varný typ C – na kaši a na pyré.
Brambory vařte oloupané a pokrájené na stejně velké kousky, aby všechny změkly najednou. Musí být uvařené doměkka, ne rozvařené. Pak by chutnaly moc moučně. Vodu jen osolte a nepřidávejte do ní kmín, chcete mít hladkou žlutou kaši a ne kropenatou zrníčky.
Uvařené brambory slijte, ale část vody si ponechte na případné doladění konzistence kaše. Brambory v hrnci přiklopte pokličkou, aby rychle nevychladly. Kaše chutná nejlépe horká, než se však připraví, mohou jednotlivé suroviny moc zchladnout.
Mohlo by vás zajímat
Jak docílit hedvábně jemné kaše
Klasická kaše se připravuje z brambor, mléka a másla. Uvařené brambory je třeba rozmačkat najemno a vyšlehat s teplým mlékem dohladka. Rozpuštěné máslo kaši zjemní a lehce zředí, máslo pokojové teploty jí dodá jemnost a hladkou texturu.
Máslo však můžete vynechat. Šéfkuchaři do kaše místo něj často přidávají smetanový sýr. Krémový sýr typu Philadelphia nebo Buko, případně mascarpone se postarají o hedvábnou konzistenci a jemnou chuť. Kaši navíc udrží vláčnou i po vychladnutí.
Místo másla a mléka můžete použít smetanu na vaření (12%) nebo ještě tučnější šlehačku (33%). Docílíte tím stejné jemnosti konzistence a chuti. V obou případech je však třeba mléko nebo smetanu zahřát, aby brambory nezchladily a kaše po vymíchání nebyla studená.
Pokud dáváte přednost lehčí verzi, sáhněte po nízkotučné smetaně nebo ricottě, kaše bude jemná a lahodná bez zbytečné tučnosti.
Kaši nikdy nemixujte v mixéru, vznikla by lepivá hutná směs. Naopak nadýchané konzistence dosáhnete pozvolným vyšleháním ruční metličkou. Je-li moc hustá, zřeďte ji trochou slité vody z vaření brambor, případně zahřátou smetanou či mlékem.
Jak připravit hedvábně jemnou bramborovou kaši
Na 4 porce potřebujete: 1 kg moučných brambor (typ C), 100 g smetanového sýra (např. Philadelphia, Buko), 100–150 ml horkého mléka, 1 lžičku soli, špetku muškátového oříšku a bílý pepř dle chuti.
Jak na to:
- Brambory oloupejte, nakrájejte na stejné kousky a dejte vařit do osolené vody. Vařte doměkka, asi 15–20 minut.
- Slijte vodu, ale nechte si asi 100 ml vývaru z brambor.
- Ještě horké brambory rozmačkejte šťouchadlem nebo prolisujte.
- Vmíchejte smetanový sýr, až vznikne kompaktní směs.
- Přilijte část horkého mléka a míchejte, dokud nevznikne hladká, nadýchaná kaše. Mléko přilévejte postupně.
- Pokud je kaše hustá, přidejte trochu vývaru nebo mléka navíc.
- Dochuťte muškátovým oříškem a bílým pepřem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více