Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hedvábně jemná bramborová kaše chutná výborně i samotná.
Zdroj: Toprecepty

Bramborová kaše patří mezi klenoty české kuchyně. Jemná, voňavá, hustá tak akorát a zároveň nadýchaná chutná výborně samotná i jako příloha k smaženému řízku, karbanátkům, sekané i holanďáku. Dobrá bramborová kaše rozzáří každý stůl. Jak ji připravit dokonale jemnou?

Hladká bramborová kaše

Bramborová kaše vypadá jednoduše. Uvařit brambory a rozšťouchat je s mlékem však nestačí. Kaše může snadno skončit hrudkovitá, těžká nebo suchá. Přitom stačí znát několik kuchařských triků a výsledek bude hedvábně jemný, nadýchaný a krémový.

Jemná a nadýchaná kaše vzniká pozvolným vyšleháváním brambor. Tím se do nich dostane vzduch a kaše se tzv. zvedne. Proto je důležité připravovat ji vždy čerstvou, těsně před podáváním.

Dobré brambory jsou základ

O výsledku rozhoduje už výběr správných brambor. Nejvhodnější jsou moučné brambory s vyšším obsahem škrobu. Ten pomáhá vytvořit lepivou a zároveň hustou a jemnou konzistenci. V obchodech je najdete pod označením varný typ C – na kaši a na pyré.

Brambory vařte oloupané a pokrájené na stejně velké kousky, aby všechny změkly najednou. Musí být uvařené doměkka, ne rozvařené. Pak by chutnaly moc moučně. Vodu jen osolte a nepřidávejte do ní kmín, chcete mít hladkou žlutou kaši a ne kropenatou zrníčky.

Uvařené brambory slijte, ale část vody si ponechte na případné doladění konzistence kaše. Brambory v hrnci přiklopte pokličkou, aby rychle nevychladly. Kaše chutná nejlépe horká, než se však připraví, mohou jednotlivé suroviny moc zchladnout.

Jak docílit hedvábně jemné kaše

Klasická kaše se připravuje z brambor, mléka a másla. Uvařené brambory je třeba rozmačkat najemno a vyšlehat s teplým mlékem dohladka. Rozpuštěné máslo kaši zjemní a lehce zředí, máslo pokojové teploty jí dodá jemnost a hladkou texturu.

Máslo však můžete vynechat. Šéfkuchaři do kaše místo něj často přidávají smetanový sýr. Krémový sýr typu Philadelphia nebo Buko, případně mascarpone se postarají o hedvábnou konzistenci a jemnou chuť. Kaši navíc udrží vláčnou i po vychladnutí.

Místo másla a mléka můžete použít smetanu na vaření (12%) nebo ještě tučnější šlehačku (33%). Docílíte tím stejné jemnosti konzistence a chuti. V obou případech je však třeba mléko nebo smetanu zahřát, aby brambory nezchladily a kaše po vymíchání nebyla studená.

Pokud dáváte přednost lehčí verzi, sáhněte po nízkotučné smetaně nebo ricottě, kaše bude jemná a lahodná bez zbytečné tučnosti.

Kaši nikdy nemixujte v mixéru, vznikla by lepivá hutná směs. Naopak nadýchané konzistence dosáhnete pozvolným vyšleháním ruční metličkou. Je-li moc hustá, zřeďte ji trochou slité vody z vaření brambor, případně zahřátou smetanou či mlékem.

Jak připravit hedvábně jemnou bramborovou kaši

Na 4 porce potřebujete: 1 kg moučných brambor (typ C), 100 g smetanového sýra (např. Philadelphia, Buko), 100–150 ml horkého mléka, 1 lžičku soli, špetku muškátového oříšku a bílý pepř dle chuti.

Jak na to:

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na stejné kousky a dejte vařit do osolené vody. Vařte doměkka, asi 15–20 minut.
  2. Slijte vodu, ale nechte si asi 100 ml vývaru z brambor.
  3. Ještě horké brambory rozmačkejte šťouchadlem nebo prolisujte.
  4. Vmíchejte smetanový sýr, až vznikne kompaktní směs.
  5. Přilijte část horkého mléka a míchejte, dokud nevznikne hladká, nadýchaná kaše. Mléko přilévejte postupně. 
  6. Pokud je kaše hustá, přidejte trochu vývaru nebo mléka navíc.
  7. Dochuťte muškátovým oříškem a bílým pepřem.

 

Recepty k tomuto článku