Lahodné retro: Šunková pěna chutná stále skvěle, stojí pár korun a snadnou přípravu zvládne i začátečník
30. 10. 2025 Vaření
Šunková pěna je retro pochoutka v dobrém slova smyslu. Pamatujeme si ji ze školních jídelen, z návštěv u známých či od babičky. Její obliba ovšem neuvadá ani dnes, protože připravit si jednoduché jídlo za pár minut i korun bude vždycky populární.
Kvalitní suroviny jsou základ dobré šunkové pěny
Šunková pěna se objevila v českých kuchařkách už ve 30. letech 20. století a v období socialismu se stala běžnou součástí studené kuchyně, recept na ni byste našli i v Československých státních normách. V té době se často vyráběla i z levnějších druhů šunky nebo ze zbytků masa.
Dnes je ovšem stavebním kamenem každé šunkové pěny kvalitní uzenina. Ideální je použít výběrovou šunku nebo šunku nejvyšší jakosti s vysokým podílem masa. Nejlepší je pochopitelně šunka domácí, ale v obchodě seženete také chutnou. Méně kvalitní druhy s vyšším obsahem vody a škrobu mohou totiž výslednou chuť i strukturu nenávratně pokazit.
Postup přípravy je velmi jednoduchý a zvládne ho i člověk s minimem zkušeností v kuchyni. Šunka se nakrájí na menší kousky a rozmixuje, aby vznikla hladká hmota. Přidá se změklé máslo, které dodá pěně jemnost, a smetana na šlehání, díky níž je tato „pomazánka“ krásně nadýchaná.
Jemné doladění chuti
V klasickém receptu nechybí hořčice, která neslouží jen k dochucení, ale i k propojení chutí šunky a másla. Stačí půl lžičky, aby pěna získala lehkou pikantnost, a přitom nehrozí, že by byla přebita chuť šunky.
Použít se dá i mletá paprika, dodávající známou růžovou barvu a čerstvě mletý pepř pro vylepšení aroma i chuti. K solení přistupujte opatrně a především až nakonec. Množství totiž závisí na slanosti použité šunky a pokud byste solili hned na začátku, mohlo by se lehce stát, že finální počin rovnou vyhodíte do koše.
Celou směs je také potřeba důkladně prošlehat, aby byla hladká a vzdušná, a poté ji nechat vychladit, nejlépe alespoň 1 hodinu.
Mohlo by vás zajímat
Nebojte se zkusit variace šunkové pěny
Tradičně se šunková pěna podává na čerstvém pečivu – bílém rohlíku, vece nebo toastovém chlebu. V gastronomii se často používá i jako náplň do zdobených vajec, do košíčků z listového těsta nebo na kanapky. Dobře vypadá, když se nanáší pomocí cukrářského sáčku, což dodá obyčejnému pokrmu elegantní vzhled.
Zajímavou obměnou je přidání několika kapek citronové šťávy nebo lžičky jemného křenu, které pěnu osvěží. Moderní kuchaři ji také kombinují s bylinkami – pažitkou, petrželí nebo estragonem. Pokud se místo klasického másla použije tvaroh, vznikne odlehčená verze s nižším obsahem tuku, zároveň však i lehce nakyslejší chutí.
Recept na šunkovou pěnu
Na přípravu jednoduché, přesto skvěle chutnající pěny budete potřebovat:
Jak na to?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více