Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ať přijede sv. Martin na bílém koni nebo ne, vypečená husička musí být.
Zdroj: Profimedia

Svátek sv. Martina patřil dříve k nejvýznamnějším dnům v roce. Uzavíral totiž zemědělský rok. Úroda už byla sklizená a čeládce končila služba. Příroda se chystala na zimu a s ní bylo třeba zajistit správné uložení zásob a sklizně a také pečovat o své zdraví. Listopadové pranostiky dávají praktický návod.

Teplý říjen – studený listopad

V dávných dobách, kdy neexistovaly satelity, meteorologická zařízení a aplikace na předpověď počasí, se lidé řídili zkušenostmi předků. Počasí se příliš neměnilo, a tak se dalo spolehnout na lidovou moudrost, předávanou z generace na generaci. Každý rok zhruba ve stejnou dobu bývalo přibližně stejně chladno a deštivo. Na případné anomálie myslely pranostiky také. Pojďme si je připomenout: 

  • „Když dlouho listí nepadá, tuhá zima se přikrádá.“
    Zatímco my si užíváme barevný podzim, dříve lidé sledovali stromy, hýřící všemi odstíny žluté, zlaté a oranžové, s obavami. Tušili, že přijde dlouhá zima, na kterou je třeba se připravit. Mít dostatek dřeva i zásob pro sebe i domácí zvířectvo.
    Jak se můžeme inspirovat dnes? Vyplatí se naložit kysané zelí, zfermentovat zeleninu, nasušit šípky a z posledních jablíček vylisovat mošt.
  • „Když na Dušičky (2. 11.) jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje.“
    Jasné počasí značilo vysoké nebe bez mráčků, slunce se v tyto dny spíše spíše loučilo a zima byla na dosah.
    Jak se můžeme inspirovat dnes? Je nejvyšší čas sklidit poslední jablka, bylinky, kořenovou zeleninu a dýně.

Na svatého Martina, nejlepší je husina

Spojení hus a sv. Martina vysvětlujeme v tomto článku. V listopadu bývaly husy už dostatečně vykrmené a posloužily jako vydatný a slavnostní pokrm na hostině, oslavující konec zemědělského roku. Hospodář se loučil se svými pomocníky a všichni se připravovali na dlouhé zimní měsíce, během kterých se mohli spolehnout jen na své zásoby a dobré vztahy se sousedy.

  • „Radost Martina – jest husa a džbán vína.“
    Právě na Martina se ochutnávalo poprvé letošní víno. Z mladého vína se usuzovalo, jak se ročník vydařil. I dnes začínají vinaři prodávat svá Svatomartinská vína a leckde si užijete i svatomartinské hody.
  •  „Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí.“
    Můžete si také zkusit předpovědět z hrudní kosti průběh nadcházející zimy. Tmavá značila zimu na blátě, světlá sněhové závěje.
  • „Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí.“
    Sněhové překvapení 11. 11. dává tušit další nadílku sněhu. Naopak zamrzlé rybníky značí oteplení, dlouhé léto příští rok a Vánoce na blátě. Nemusíte tak spěchat se sklizní zimní zeleniny, jako je kadeřávek, pórek nebo kapusta.
  • „Když ještě v listopadu hřmívá, úrodný rok nato bývá.“
    Pozdní bouřky naznačují úrodnou sezonu, můžete si tak pozvolna začít připravovat výsevní plán, a pokukovat po nákupu semínek.

Na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu

Ať už svatý Martin přivezl sníh nebo ne, svatá Kateřina (25. 11.) přebírá vládu nad zimou. Teploty stále klesají, plískanice nahrazují sněhové metelice, a naším jediným úkolem je zůstat zdraví. Horké vývary, bylinné a zázvorové čaje, odvar ze sušených šípků zahřejí a posílí imunitu. Nastává období pomalých pečení, hustých zeleninových či masových ragú, vydatných omáček a nákypů, bramboráků a luštěninových pokrmů.

  • „Když krtek v listopadu ryje, budou na Vánoce létat komáři.“
    Naopak, pokud nepřijdou mrazíky, příroda zůstává zelená nebo se listy stále drží na stromech, lze očekávat Vánoce na blátě. Místo tučných, mastných a masových pokrmů tak tělu prospějí spíše lehčí pokrmy, jako jsou zeleninové polévky a nákypy, těstoviny, ryby s čočkou nebo kořenovou zeleninou.

Listopadové pranostiky nejsou jen poetickými verši, předávají praktické znalosti pro hospodaření, přípravu potravin i domácí zásoby. Zkuste se inspirovat jejich moudrostí, skliďte poslední zbytky úrody, zazimujte zahradu, nasušte si bylinky a přelaďte se na sytý, hřejivý, kořeněný zimní jídelníček.

Zdroje informací:
A. Müllerová: Velká kniha českých pranostik
S. Kovářová: Pranostiky pro každý den

Recepty k tomuto článku

Související obsah