Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hustá čočková polévka s bramborami je sytá a voní po klobáskách.
Zdroj: Toprecepty.cz

Máte chuť na vynikající syté jídlo, které báječně prohřeje a příprava je přitom snadná? Přesně taková je čočková polévka s klobásou a bramborami. Je vydatná tak, že k ní nepotřebujete ani chleba, úžasně voní, krásně vypadá a ještě lépe chutná, takže z ní brzy nezbyde ani lžička.

Čočková polévka

Když máme chuť na vydatnou domácí polévku, která zasytí a zahřeje, můžeme si uvařit vynikající čočkovou polévku. V české kuchyni ji podáváme už pěknou řádku desetiletí, často ve spojení s kořenovou zeleninou a uzeninou. 

V této verzi doplňujeme luštěninu nejen o tradiční klobásu, ale i o brambory a koření, které přinášejí výraznou chuť. Pár základních kroků nám pomůže, aby polévka měla správnou hustotu, nebyla moučná a aby se jednotlivé suroviny uvařily rovnoměrně.

Jak se dělá čočková polévka

Čočková polévka není složitá na přípravu a obvykle na ni máme všechny suroviny doma.

  • Jakou čočku vybrat 
    Používáme klasickou hnědou nebo zelenou čočku, která drží tvar a je vhodná do polévek. Oproti červené čočce, která se rychle rozvaří a polévku zahustí do konzistence kaše, udrží hnědá a zelená čočka pevnější strukturu a polévka zůstane tekutá. 
  • Je potřeba čočku namáčet?
    Čočku vždy propláchneme studenou vodou. Hnědou a zelenou čočku je lepší předem namočit. Už půl hodina zkrátí čas vaření. Pokud čočku namočíme přes noc, nejenže bude rychleji uvařená, ale bude také stravitelnější. Vodu, ve které čočku máčíme, vylijeme a čočku připravujeme v nové vodě.
  • Jak poznat, že je čočka uvařená?
    Čočka je hotová, když je měkká na skus, ale stále drží tvar a nerozpadá se. Snadno to poznáme tak, že ji ochutnáme – neměla by být křupavá ani moučná.

  • Proč se někdy čočka neuvaří doměkka?
    Nejčastěji je příčinou stáří luštěniny nebo tvrdá voda. Čočka také špatně měkne, pokud přidáme sůl nebo kyselé ingredience (např. ocet, hořčici) příliš brzy – solíme ji po změknutí. Ke změknutí čočky pomáhá lžička jedlé sody rozmíchaná ve vodě, ve které se čočka vaří. 

  • Jak udělat hustou čočkovou polévku bez mouky?
    Můžeme část uvařené čočky odebrat, rozmixovat a vrátit zpět do polévky. Hustotu také ovlivní delší povaření nebo menší množství vody. Pokud vidíme, že je příliš hustá, zředíme ji vařící vodou.

  • Kolik majoránky přidat do čočkové polévky?
    Obvykle stačí zhruba jedna lžíce na velký hrnec. Část můžeme přidat během vaření a zbytek na závěr. Majoránku promneme v dlani, čímž zvýrazníme její vůni. 

  • Čím dochutit čočkovou polévku?
    Důležitým chuťovým základem je orestovaná najemno nakrájená cibulka, mrkev a česnek. Česnekem dochucujeme polévku i nakonec, stejně jako ji dosolíme a přidáme majoránku. 
  • Kdy přidat sladkou papriku
    Když přidáváme mletou sladkou papriku, děláme to vždy až ve chvíli, kdy je zelenina osmažená. Papriku bychom neměli restovat dlouho, jinak zhořkne. Stačí jí pár vteřin. Proto ji po promíchání hned zalijeme vodou a přidáme čočku.
  • Uzeniny v čočkové polévce
    Zemitou chuť luštěnin výborně doplní klobáska nebo párek. Krájíme je na kolečka a přidáváme až po částečném změknutí čočky. Uzeniny vaříme v polévce proto, aby se jejich masová chuť promítla do vývaru. 
  • Závěrečné dochucení 
    Po přidání hořčice polévku ochutnáme a případně doladíme solí a pepřem. Solíme spíše postupně, uzeniny jsou slané samy o sobě.

Na co si dát pozor

Polévku mícháme a kontrolujeme, aby se čočka nepřichytla ke dnu a nerozvařila se. Jakmile brambory změknou, polévku vypneme, aby si udržely strukturu. Kyselé ingredience (v našem případě hořčici) přidáváme, až když jsou brambory a čočka uvařené. Jinak by mohly zůstat tvrdé. 

Čočková polévka chutná nejlépe po krátkém odpočinutí, kdy se chutě spojí. Můžeme ji podávat s čerstvým chlebem.

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Jak připravit čočkovou polévku s klobásou a bramborami

Na 8 porcí čočkové polévky potřebujete: 500 g čočky, 2 cibule, 5 brambor, 2 mrkve, 1 klobásku, 4 párky, 1 stroužek česneku (podle chuti), 1 lžíci majoránky, sůl (dle chuti), mletý pepř (dle chuti), 1 lžíci mleté sladké papriky, 1 lžíci plnotučné hořčice a máslo (dle potřeby).
Jak na to? 

  1. Čočku namočte do vody na 2–3 hodiny.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, mrkev očistěte a nastrouhejte najemno, oloupaný stroužek česneku prolisujte. To vše osmažte na másle v hrnci.
  3. Osmaženou zeleninu poprašte mletou paprikou, promíchejte a jakmile se rozvoní, přidejte čočku a zalijte 1 litrem vody.
  4. Osolte, přidejte majoránku, sůl, pepř a nechte povařit půl hodiny, až čočka začne měknout.
  5. Přidejte klobásu a párky nakrájené na kolečka. V průběhu vaření můžete dle potřeby přidat ještě vodu.
  6. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na stejně velké kousky. Za dalších 15 minut je přidejte do polévky. 
  7. Když jsou brambory uvařené, přidejte do polévky hořčici a majoránku a podle chuti osolte a opepřete. 

Náš tip: Připravte si čočkovou polévku podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli