Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadýchané houskové knedlíky připravíte i bez kynutí.
Zdroj: Toprecepty

Svatomartinské posvícení se neobejde bez tradičního menu – pečené husy podávané se zelím a knedlíkem. Ti, kteří si na přípravu poslední položky netroufnou, to samozřejmě mohou vyřešit knedlíky kupovanými. Pokud ale toužíte po domácích, ty s kypřicím práškem zvládnete hned napoprvé. 

Tradiční česká příloha nejen k huse

Knedlíky jsou česká klasika, bez které si většina z nás nedokáže představit pořádný oběd. Jsou dokonalou přílohou k omáčkám, ale i k pečenému masu a k zelí. Někdo dává přednost obyčejným kynutým, další houskovým a jiní upřednostňují knedlíky bramborové.

Bez ohledu na to, do jaké skupiny se řadíte, jedno je jisté, knedlíky dokážou i obyčejné jídlo pozvednout na sváteční úroveň. Není tedy divu, že patří i k hostině podávané na svátek svatého Martina, tedy k pečené huse servírované se zelím

Houskové knedlíky bez kynutí

Mezi naše nejoblíbenější knedlíky patří ty houskové – nadýchané kynuté knedlíky doplněné o housky či rohlíky nakrájené na kostičky, které v knedlících po rozkrojení tvoří hezkou mozaiku.

Právě tyto knedlíky byly v minulosti pokrmem, jehož přípravu musela zvládnout každá správná hospodyňka. Ty tradiční se dělají z kynutého těsta, což dokáže v současnosti mnohé odradit. Jeho příprava je totiž poměrně zdlouhavá. A bez zkušeností s kynutým těstem nemáte jistotu, že se knedlíky podaří. 

Domácích nadýchaných knedlíků ovšem můžete dosáhnout mnohem jednodušší cestou. Stačí, když do těsta místo droždí přidáte kypřicí prášek. S ním budou knedlíky rovněž báječně měkké a nadýchané jako peříčko, jejich přípravu si ovšem výrazně zjednodušíte a zkrátíte. 

Knedlíky s kypřicím práškem

Tyto houskové knedlíky se chuťově nijak neliší od těch klasických kynutých. I na tyto je nejlepší použít hrubou mouku, s níž dosáhnete nejlepší konzistence. Záleží také na výběru pečiva – to nesmí být moc čerstvé – ideální je dva dny staré. Pečivo je také třeba nakrájet na stejně velké kostičky. Jako tekutina se obvykle přidává mléko, ale můžete jej případně vyměnit za sodovku, která přispěje k nakypření těsta. 

Jak připravit knedlíky s kypřicím práškem

Jestliže vás láká tyto snadné a rychlé knedlíky vyzkoušet, můžete se do toho pustit podle našeho receptu. Až je naservírujete k svatomartinské huse nebo kachně, budete za hvězdu. 

Na 4 porce budete potřebovat: 300 g hrubé mouky, cca 150 ml perlivé vody (podle potřeby), 1/2 sáčku kypřicího prášku, 1 housku, 1 vejce a 1 špetku soli. 

  1. Housku nakrájejte na kostičky o hraně cca 1 cm. V míse smíchejte mouku, nakrájenou housku, sůl, kypřicí prášek a vodu. Vypracujte tužší těsto.
  2. Z těsta pak vytvarujte 2 šišky a nechte je přibližně 5 minut odpočinout.
  3. Mezitím přiveďte v hrnci k varu dostatečné množství mírně osolené vody. Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte je asi 20 minut. V polovině vaření knedlíky otočte. 
  4. Hotové knedlíky po vyjmutí z vody propíchejte na několika místech vidličkou nebo špejlí, aby z nich vyšla pára a nesrazily se. Pak už je jen nakrájejte nití nebo elektrickým nožem na plátky a podávejte. 

Náš tip: Při přípravě knedlíků můžete postupovat i podle našeho videoreceptu


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli