Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vanilkový cukr je voňavý a levnější než kupovaný.
Zdroj: Pixabay

Vánoce voní vanilkou – tím úžasným kořením, které k těmto svátkům neodmyslitelně patří. Nejvíc ovšem k vanilkovým rohlíčkům, které by bez obalení ve vanilkovém cukru nikdy nechutnaly tak úžasně. A ještě lepší budou, když na ně využijete vanilkový cukr domácí. 

Vanilkový nebo vanilinový cukr?

Vanilka je koření, které dodává chuť spoustě moučníků a nápojů. Nejvíc si ji ale spojujeme s vánočním cukrovím – je typická pro vanilkové rohlíčky a linecké, vylepšuje chuť košíčků a krémů a lepší vůni propůjčí i vánočce. Sváteční pečení si zkrátka bez vanilky nelze představit.

Ještě donedávna nám stačilo jen její aroma ve formě vanilinového cukru. Dnes obvykle saháme po již běžně dostupném vanilkovém cukru. Ale stačí to? Přemýšleli jste někdy o tom, co se vlastně skrývá v sáčku s nápisem vanilkový cukr? Obsahuje vůbec pravou vanilku a nestojí takový sáček hodně?

Vzácná vanilka

Vanilka patří mezi nejdražší koření světa. Získává se z plodů – tobolek (nesprávně označovaných jako lusky) orchideje zvané vanilovník plocholistý neboli vanilka pravá. Ta pochází z Mexika a její pěstování i zpracování je poměrně náročné a vyžaduje speciální podmínky.

Dlouhá léta bylo proto jejím výhradním producentem Mexiko. V současnosti (po objevení metody umělého opylování) se vanilka pěstuje třeba i na ostrovech Madagaskar a Réunion, na Tahiti, na Srí Lance, na Jávě nebo i v části Afriky. 

Na kolik vyjde vanilkový cukr?

Vanilky si ceníme hlavně pro její sladkou a omamnou vůni, za níž vděčíme látce zvané vanilin. Vzhledem k vzácnosti vanilky se v obchodech často setkáváme s výrobky, které pravou vanilku vůbec neobsahují. Místo ní je v nich synteticky vyrobený vanilin, který její vůni jen napodobuje. Cukr ochucený tímto vanilinem poznáte podle názvu vanilinový cukr a nižší ceny.

Kromě něj je možné koupit i vanilkový cukr. Levnější cukry sice vanilku obsahují, ale mnohdy jen extrakt z ní. Pokud byste chtěli cukr s opravdovou vanilkou, poznáte jej podle toho, že jsou v něm drobné černé tečky. Takové cukry ovšem bývají dražší – sáček o váze cca 8 g vyjde na částku kolem 13 Kč (cca 1 700 Kč/kg), obvykle ale obsahuje jen velmi málo vanilky, třeba jen 1,5 %. Dražší vanilkové cukry sice obsahují vanilky více, např. 5–10 %, cena za kilogram pak ale vychází až na 3 000 Kč.

Jak na domácí vanilkový cukr

Vanilkový cukr si ovšem můžete snadno vyrobit i doma a ještě bude mnohem levnější. Poměrně výhodně lze v obchodech koupit celý vanilkový lusk, k němuž pak přidáte normální cukr. Získáte tak vlastní a mnohem voňavější vanilkový cukr, a to dokonce i ve větším množství, a budete mít jistotu, že v něm není nic zbytečného.

Domácí vanilkový cukr lze udělat několika způsoby: 

  1. Máte-li dostatek času, nejjednodušší možností je dát celý lusk do skleněné dózy, přidat k němu cukr a nádobu uzavřít. Během 2–3 týdnů by měl cukr získat příjemnou vanilkovou vůni
  2. Druhou možností je vanilkový lusk podélně rozříznout, vydlabat z něj semínka, která můžete přidat do nějakého jiného moučníku nebo třeba přímo do těsta na cukroví. Lusk pak jen nakrájejte na kousky a dejte do mixéru společně s 500 g cukru a promixujte dohladka. Získáte tak vynikající moučkový cukr s vůní pravé vanilky, který lze rovnou použít na obalování rohlíčků. Vzhledem k tomu, že vás jeden vanilkový lusk vyjde na cca 40 Kč a 1 kg cukru krupice na asi 25 Kč, kilogram vanilkového cukru vás bude stát pouhých 105 Kč. Pokud byste použili dražší třtinový cukr, vychází částka na asi 190 Kč
  3. Další možností je vydlabaná semínka promíchat s menším množstvím moučkového či krupicového cukru (zhruba 200 g) a nechat pár dní odležet. 

Náš tip: Vanilkový cukr využijte třeba na vanilkové rohlíčky podle našeho videoreceptu.
 

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli