První pečené cukroví: Kokosová kolečka přivolají Vánoce a během adventu se krásně rozleží. Připravíte je ve strojku i bez
10. 11. 2025 Vaření
Na první vánoční pečení zpravidla vybíráme druhy, které potřebují pár týdnů odležet, aby změkly. Kokosová kolečka, která známe i jako strojkové cukroví, mezi ně patří. Voní kokosem, jsou vláčná a křehká. Připravit je však můžeme i bez strojku. Využijte náš ověřený recept a nalaďte se na Vánoce.
Kokosová kolečka
V období, kdy se dny krátí a doma začínáme chystat vše na příchod adventu, nastává chvíle na cukroví, které si žádá trochu času na odležení. Mezi první pečené druhy patří právě kokosová kolečka (věnečky) nebo zkrátka kokosové cukroví ze strojku.
Kokos je jednou z ingrediencí, které máme spojené s vánočním obdobím. Najdeme ho hned v několika druzích cukroví. Kokosová kolečka ze strojku obalená v moučkovém cukru připomínají andělská křídla čerstvě zapadaná sněhem.
Aby byla kolečka skutečně vynikající a po odležení se při ukousnutí jemně ulamovala, je potřeba se zaměřit na pár kroků, které pomohou k perfektnímu výsledku.
Mohlo by vás zajímat
Co se dává do kokosových koleček ze strojku
Základem vynikajícího voňavého cukroví je mouka, kokos, cukr a tuk.
- Jaký kokos použít
Na kolečka používáme strouhaný kokos a i ten má řadu podob. Některý je jemně namletý a sušší, jiný zase krásně šťavnatý a hrubší.
Ideální je kombinace, kdy jemně strouhaný kokos báječně propojí těsto a část hrubého kokosu zase dodá šťavnatost. Mělo by ho ale být méně. Pokud by byl kokos příliš suchý nebo odtučněný, výsledné kolečko by bylo příliš tvrdé. Proto je vhodné používat kvalitní, voňavý kokos bez sníženého obsahu tuku. - Jaký tuk je nejlepší
Volba tuku má také vliv na strukturu. Můžeme se sice setkat s tím, že ztužený tuk napomáhá tomu, aby se kokosová kolečka při pečení neroztékala, ale jako surovina vítězí v případě tohoto druhu máslo. Dodává jemnější chuť a vůni a kolečka jsou po rozležení akorát měkká a dlouho vláčná. - Jaký zvolit cukr
Když pečeme kokosová kolečka, vždy sáhneme po moučkovém cukru. Je jemný a dobře se spojí s tukem i kokosem, vytvoří hladké těsto a nezanechá v něm žádné krystalky, které by ovlivnily jeho strukturu.
Na co si dát pozor, aby kolečka nebyla tvrdá
Velmi důležité je i správné vychlazení těsta, alespoň 1 hodinu. Během odpočinku těsto zpevní, tuk se rovnoměrně rozloží a kokos nasákne část vlhkosti, takže se kolečka při pečení neroztečou a po upečení mají jemnější strukturu. Pokud těsto začne při práci měknout a lepit, dáme ho zpátky do lednice.
Proti roztékání tvarů při pečení pomáhá také chladný plech. Používáme-li stále stejný plech pro pečení více dávek těsta, spodní strana koleček začne na horkém plechu tát ještě před vložením do trouby.
Nejčastější důvod tvrdých kokosových koleček je příliš dlouhé pečení. Kokos se snadno vysušuje, proto je důležité kolečka nepřepéct a držet se raději kratší doby. Cukroví má zůstat světlé, na spodu lehce narůžovělé — i po vytažení z trouby ještě několik minut působí vysoká teplota a kolečka se zpevňují.
Finální měkkost navíc vzniká až během skladování: kokosová kolečka potřebují delší odležení v uzavřené dóze, aby jejich textura zvláčněla.
Jak udělat kokosová kolečka bez strojku
Za stejný tvar a střapatý vzhled koleček může vytlačování těsta ze strojku. Používáme klasický mlýnek na maso s cukrářskou nástavbou, nebo strojek na cukroví se zdobičkou. Pokud ho nemáme, můžeme kokosová kolečka připravit i jinak. Všechny varianty chutnají stejně, jen mohou vypadat trochu rozdílně.
- Mírně povolené těsto vložíme do cukrářského sáčku se zdobičkou hvězdy nebo do pevného igelitového sáčku. V igelitovém sáčku ustřihneme roh a vytlačujeme z něj kulaté pásy, které podobně jako u strojku stáčíme do kolečka. Hotové cukroví nemusí být tolik střapaté jako u strojku.
- Úplně bez typické střapatosti je varianta, při které využíváme kulaté vykrajovátko s otvorem. Z těsta vyválíme placku a vykrajujeme kolečka.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit výborná kokosová kolečka ze strojku
Na jednu dávku potřebujete: 200 g hladké mouky, 100 g strouhaného kokosu, 80 g moučkového cukru, 120 g změklého másla a 3 lžičky citronové šťávy.
Jak na to?
- V míse smíchejte mouku s kokosem, cukrem, změklým máslem a šťávou z citronu.
- Vypracujte vláčné těsto, které uložte alespoň na 1 hodinu do lednice.
- Odpočinuté těsto vytlačte přes mlýnek nebo strojek na cukroví na požadované tvary. Ty přeneste na plech s pečicím papírem.
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Hotové plechy s cukrovím dejte do předehřáté trouby. Pečte dorůžova, přibližně 10—12 minut.
Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit kokosové cukroví ze strojku, ať už to budou kolečka či tyčky.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více