Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční cukroví obvykle pečeme podle tradičních receptů, občas ale stojí za to osvěžit repertoár nějakými neobvyklými druhy. A ani nemusíte nijak zvlášť experimentovat. Stačí, když klasické košíčky naplníte třeba tímto barevným duhovým máslovým krémem. 

Jak zpestřit domácí cukroví?

U vánočního cukroví nám jde nejen o to, jak chutná, ale samozřejmě i o to, jak vypadá. Talíře či mísy s ním jsou ozdobou vánočního stolu a chloubou každé hospodyňky. Není divu, že si na dekoraci každý dává záležet.

Klasické jednoduché tvary, jako je linecké, ořechy, či rohlíčky proto obvykle doplňujeme i efektnějším cukrovím, jako jsou třeba pařížské rohlíčky, išlské dortíčky nebo nazdobené košíčky s krémem. 

Vsaďte na barvičky

Chcete-li, aby vaše cukroví působilo veseleji, svěže a originálně, nebojte se přidat trochu barev. A nemusí jít jen o barevnou polevu na perníčcích nebo barevné posypy na lineckém, obarvit můžete třeba i krémy.

Potravinářské barvy dokážou s máslovým krémem divy a vaše cukroví doslova zazáří. Není třeba sázet jen na tradiční barvy Vánoc – červenou, zelenou či zlatou. Klidně můžete sáhnout i po veselejších pastelových barvách a vytvořit krásný duhový krém

Do cupcakes i košíčků

Duhový krém jsme původně udělali pro cupcaky s jednorožčí tematikou. Takové mini dortíky bývají ozdobou dětských oslav a díky pestrobarevnému vzhledu působí hravě a pohádkově. Stejný barevný krém můžete klidně využít i k naplnění vánočních košíčků nebo jiného drobného cukroví. Takovými kouzelnými duhovými košíčky uděláte radost hlavně dětem, úsměv na tváři ale určitě vykouzlíte i dospělým.

Udělat takový duhový krém přitom není nic těžkého a snadno jej zvládnete díky potravinářským barvám různých odstínů. Stačí si připravit klasický máslový krém podle následujícího receptu. 

Budete potřebovat: 3 vejce, 200 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr a 250 g másla.

  1. Celá vejce rozklepněte do misky, přidejte krupicový i vanilkový cukr a šlehejte nad párou do nadýchané pěny. Trvá to asi 15 až 20 minut.
  2. Jakmile krém zhoustne, odstavte ho a šlehejte do vychladnutí. Potom do něj po částech přidávejte vyšlehané povolené máslo a důkladně společně prošlehejte. Krém dejte vychladit. 

Jak na duhové zdobení?

A jak vytvořit duhový efekt? Máslový krém rozdělte na tolik dílů, kolik máte potravinářských barev. Každý díl máslového krému pak obarvěte jinou barvou (viz video).
Obarvený krém naneste nožem nebo stěrkou na potravinovou fólii a vytvořte úzké různobarevné pruhy vedle sebe, jak vidíte v našem videu.

Fólii pak sviňte do tvaru šišky salámu a na jedné straně ji ustřihněte. Tento balíček s krémem vložte ustřiženou stranou dolů do cukrářského sáčku a košíčky pak zdobte pomalými krouživými pohyby. Vznikne krásný duhový krém, který je vhodný třeba do košíčků podle tohoto receptu

Recepty k tomuto článku