Košíčky Izidor: Oblíbený dezert jako vánoční cukroví je naplněný lahodným čokoládovým krémem a jemně voní rumem
27. 11. 2023 Vaření
Máte rádi plněné košíčky? Pak si obohaťte vánoční stůl o košíčky Izidor. Příprava tohoto vánočního cukroví je trochu časově náročnější, ale spokojené úsměvy při ochutnávání ořechových košíčků s čokoládovým krémem potěší.
Oblíbený dezert jako vánoční cukroví
Oblíbený dezert opilý Izidor nesmí chybět v řadě domácností při výjimečných slavnostních příležitostech a vánoční svátky nejsou výjimkou. Obvykle se připravuje na plech, a poté se z krájí na řezy.
Pokud jste opilého Izidora ještě nejedli, můžete si tentokrát vychutnat dezert plný ořechů, čokoládového krému, rumu a ozdobený čokoládovou polevou. Dezert je vynikající, lépe chutná druhý den. V případě košíčků Izidor je příprava pracnější než klasické řezy, ale kousky jsou velmi dekorativní a samozřejmě i úžasně chutnají.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se připravují košíčky Izidor
Košíčky Izidor jsou vlastně takovým minidortem o několika vrstvách. Základem jsou košíčky z ořechového těsta, vylepšené o skořici, citrónovou kůru a vanilku. Na upečený košíček nanášíme pikantní zavařeninu. Na ni patří trocha ořechové náplně. Další vrstvou je čokoládový krém, který se připravuje z máslového krému, do kterého se přidává čokoláda a rum. Celý vychlazený košíček se namáčí do čokolády. Košíček můžeme nechat takto, ale dá se ještě do něj zabořit lískový oříšek (nebo jiný druh ořechu), případně posypat čokoládu různými jedlými ozdobami. Využít můžeme i nastrouhané ořechy.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit košíčky Izidor
Na přípravu těsta budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 70 g mletého cukru, 20 g kakaa, 140 g tuku, 40 g mletých ořechů, skořici, citrónovou kůru a vanilku. Na náplň: 300 g strouhaných ořechů, 100 g mletého cukru, 1 vanilkový cukr a rum. Dále: rybízová marmeláda a čokoládový krém: základní máslový krém, 50 g čokolády a trochu rumu. Čokoláda na polití.
Jak na to? Do mísy dejte všechny suroviny na těsto, smíchejte je a zpracujte z nich hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte ho v chladničce odležet.
Z vychlazeného těsta ulamujte kousky, tvořte z nich kuličky a ty pak vmáčkněte do malých nevymazaných formiček na košíčky. Uprostřed udělejte prohlubeň, aby se do ní vešla náplň. Dávejte je na plech a s ním do předehřáté trouby asi na 170 °C a košíčky upečte. Hotové košíčky nechte vychladnout.
Náplň připravte tak, že do misky dejte ořechy, cukr a rum. Nešetřete s ním. Přichystejte si základní máslový krém a doplňte ho o čokoládu a trochu rumu. Dobře promíchejte.
Do upečených a vychladlých košíčků naneste trochu rybízové marmelády a malou kuličku ořechové náplně. Na náplň nastříkejte cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou čokoládový krém. Nechte ztuhnout v lednici. Rozehřejte si čokoládu a košíčky v ní namáčejte. Opět nechte zatuhnout.
Náš tip: Připravte si košíčky Izidor podle tohoto video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat jahody, aby byly chutné i po sezóně
Jahody jsou choulostivé ovoce. Důležité je správně je skladovat a zpracovat, aby nedocházelo k zbytečným ztrátám. Ať už máte jahody z vlastní sklizně… Číst více
Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Maliny jsou velmi oblíbené letní bobulovité ovoce. Dozrávají koncem června a v červenci. Nutričně jsou hodnotnější plody planě rostoucích rostlin. … Číst více
Připravte si doma výbornou kávu jako od baristy. Poradíme, jak nejlépe vybrat kávovar!
Ani sebelepší kávovar sice nenahradí jedinečnou… Číst více
Jak zpracovat libeček. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka
Libeček lékařský je voňavá rozměrná a vytrvalá rostlina, potřebná v domácí lékárně i v tradiční české kuchyni. Oblíbený libeček se pěstuje velice… Číst více
Jak zpracovat borůvky a připravit je na zimu. Jsou zdravé a chutné
Borůvky patří k oblíbenému letnímu ovoci, dozrávajícímu uprostřed léta, najdeme je v jehličnatých lesích. Tím, jak ubývá kvalitních jehličnatých lesů… Číst více
Jak zamrazit maso? Hned po návratu z obchodu a raději naporcované
Také máte ve zvyku nakoupit jednorázově větší… Číst více
Co všechno dokážou moderní myčky? Samy si zvolí program a ještě si s nimi popovídáte!
Dobrá myčka na nádobí by měla talíře, hrnky a… Číst více
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více