Monika Absolonová dělá ultimátní křenovou rolku. „Zmizí do půlnoci, i když jich udělám šedesát,“ směje se zpěvačka
18. 12. 2025 Rozhovory a reportáže
Zpěvačka Monika Absolonová je stálicí české hudební scény – držitelka Thálie, hvězda muzikálů, interpretka desítek hitů. Ale její fanoušci vědí, že kromě zpěvu má ještě jednu vášeň: vaření a pečení. Její vánočka je mezi čtenáři legendární a Monika ji často peče nejen rodině, ale i přátelům a kolegům. Ovšem dnes nám prozradí recept na parádní křenové rolky.
Kuchařka u kuchařky
Moniku Absolonovou jsme zastihli na křtu nové knihy Kuchařka kořeněná životem od šéfkuchaře Marka Fichtnera. A jelikož se blíží Vánoce, a ty má zpěvačka obzvlášť ráda, vyprávěla nám, co u nich doma nesmí chybět. A prozradila nám i rodinný recept na šunkovou „křenovou“ rolku.
Zpěvačka se netají tím, že advent je pro ni nejkrásnějším obdobím roku. Přestože má v prosinci nejvíc práce, Vánoce si užívá naplno. „Já nesmírně zbožňuju Vánoce,“ svěřila se pro web Toprecepty.cz a dodala, že cukroví ale péct nestíhá. „V prosinci mám nejvíc koncertů, běhám mezi Ostravou, Olomoucí a Prahou. Cukroví bych prostě nestihla. Takže mamka peče s mojí švagrovou Luckou a já přijdu a dělám chytrou,“ směje se Monika. „Někdy jim udělám pár vanilkových rohlíčků, protože ty mě naučila babička, a ty si hlídám.“
Mohlo by vás zajímat
Nejslavnější vánočka široko daleko
Přestože cukroví nechává na starosti mamince, jeden vánoční rituál si Monika nenechá vzít: vánočku. Peče ji na objednávku rodině i přátelům. „Ano, to se o mně ví, peču vánočky. Na rozdíl od cukroví na vánočky potřebuju jen dva dny – jeden zadělávám, druhý den peču,“ vysvětluje Monika, jejíž recept na vánočku patří mezi legendární.
Celkově se v rodině Štědrý den slaví tradičně. Na slavnostní tabuli nechybí kuba, již zmíněná vánočka a taky Moničina křenová rolka, která bývá první pryč. „Dělám je každý rok. A i když jich udělám třeba šedesát, do půlnoci není ani jedna,“ ujišťuje, a my se rovnou ptáme, jak své legendární křenové rolky připravuje.
„Úplně jednoduše. Důležitá je kvalitní šunka, nesmí být ani příliš tenká, ani moc tlustá,“ vysvětluje. „Ušlehám šlehačku, do ní nastrouhám křen podle chuti a hotovo,“ popisuje Monika, která ovšem zásadně nepoužívá sterilovaný křen.
„To nikdy. Křen musí být čerstvý. My ho ale vždycky před strouháním namočíme do vody. Nevím proč, ale děláme to léta. Pak ho nastrouhám, to je pak fičák, to mám oči venku,“ směje se.
„Promíchám se šlehačkou, namažu, zatočím rolky a hotovo,“ vysvětluje slavná zpěvačka a doplňuje, že u nich v rodině mají různé chuťové preference. „Kluci jedí jen šunku samotnou, švagrová Lucka zase jen šlehačku bez křenu, protože ho nesnáší,“ směje se opět Monika.
Štědrovečerní menu po česku
Rodinná večeře Absolonových je ukázkově česká a bohatá. Nechybí hrachová polévka, rybí polévka s krutony, bramborová kaše pro děti, bramborový salát pro ostatní, kuřecí špízky, kapr, ovocný salát nebo dort Pavlova. A samozřejmě již zmíněné křenové rolky.
Na ty vám nabízíme recept:
Budete potřebovat:
- Tak se částečně sníží intenzita jeho pálivosti. Poté křen osušte, oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Ušlehejte smetanu ke šlehání a zlehka ji promíchejte s křenem. Na 1 kelímek smetany (tedy cca 200 ml) stačí 2 lžíce křenu, ale můžete dát méně i více, podle vlastní chuti.
- Šunku rozdělte na plátky, potřete je křenovou šlehačkou a zaviňte. Ihned podávejte.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat