

Vánočka Moniky Absolonové
Suroviny Dvě vánočky
- 1 kg polohrubé mouky
- 200 g mletého cukru
- 250 g másla
- 80 g droždí
- 1/4 l mléka
- 2 vejce
- vanilkový cukr
- citronová kůra
- špetka soli
- rozinky (namočit do rumu)
- rum 1/2 dcl
- mandle
- vejce na potření
Postup přípravy receptu
Nejprve si uděláme kvásek z vlažného mléka,droždí a trochou cukru. Do mísy si dáme asi třičtvrtě z uvedeného množství mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, vejce a změklé máslo, přidáme hotový kvásek a pořádně vypracujeme těsto. Postupně přidáváme zbylou mouku a vypracováváme tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu.
Zakryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň dvě hodiny (já nechávám kynout klidně i pět hodin). Párkrát ho ještě vypracujeme, když těsto začne přetékat z mísy. Těsto je krásné a moc dobře se s nim pracuje. Já vánočku pletu tak, že si napřed upletu cop ze tří silnějších, na to ze tří slabších, nahoru smotám dva do sebe. Na spodní cop dám doprostřed rozinky, mandle, dám druhý cop, zase rozinky, mandle a na to vrchní díl.
Vánočku dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme špejlí, aby se nesesunula na jednu stranu, alespoň na pěti místech a posypeme nasekanými mandlemi a vlašskými ořechy, necháme ještě na plechu 15 minut odstát.
Troubu si předehřejeme na 175°C a asi 20 minut pečeme, poté stáhneme teplotu na 150°C, přikryjeme vánočku pečícím papírem a pečeme ještě 1/2 hodiny.
Poznámka od kuchařky
Tuto vánočku jsem si vystřihla asi před třemi lety z blesku pro ženy a jinou už nedělám. Tato vánočka se prý může nechat kynout i 24 hod. Na vánoce já ji nechávám kynout pět hod. Zkoušela jsem to jednou nechat přes noc, ale musela jsem k ní vstávat, protože pořád utíkala z mísy, ale byla suprová.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vánočka Moniky Absolonové
-
Také už jinou nedělám, je nejlepší
. Pletu 4,3,2 a rozinky a mandle přidávám rovnou do těsta.
Přidávám foto -
JajkaP: "... sušených kvasnic a dát tak cca 60g"
No a není tam ta nula navíc, he? -
Barbora: je...lepši je dělat ho ze sušených kvasnic a dát tak cca 60g
-
Já vánočku pletu už na plechu,protože je hodně provzdušněná a přenést by byl asi nadlidský výkon.Horní copy je dobré udělat krapet delší a zasunout na obou vršcích vánočky pod ní. Nemá pak tendenci sjíždět ke straně a špejle pak stačí zapíchnout jen u konců
-
Zdenka: Přesně tak, recept podle Moniky dělám už nějaký rok, ale tenhle to není
-
tak ted nevím, podle jakého receptu dělat...já měla tento
http://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/225297/vanocka-nad-kterou-mlaska-showbyznys-monika-absolonova-vas-nauci-jeji-tajemstvi.html?kapitola=622527 -
Letos vyzkouším, jsem na ně zvědavá
-
Barbora: Nevím, jak jste to dělala, ale já ji dělám přesně podle receptu a vždy je výborná, není kyselá. Peču ji už 4 roky a to celkem 6 vánoček i pro děti a známé
-
Barbora:Tak nevím co ti na to odepsat,já ji peču už kolikátý rok a jsem moc spokojená,jinou by jsem nepekla.Pokud máš těsto husté,musíš přidat mléko,záleží zda jsi zkušená hospodyně,nebo začátečník,pokud pečeš poprvé,jsem ochotná ti to zadělávání těsta vysvětlit podrobněji.
-
Nzlobte se ale Vánočka je děs ! 80g kvasnic ? to jsou dvě kostky. Je to pak hnusně kyselé to těsto ! Těsto je tuhé , drolí se , no jsem zklamaná .. Obě jsem vyhodila jak byly nedobré :)
-
-
moniku miluju a vanocku taky
-
i když chuťově byla dobrá
-
podobnou jsem aky dělal.Ale nikdy së nepovedla podle mích představ
-
Je to jasný...soudruzi z Loskutáka udělali zřejmě někde chybu