Jakou mouku použít na linecké? Pouze jeden typ zajistí výborné a křehké cukroví
12. 11. 2025 Vaření
Linecké hvězdičky nebo kolečka jsou křehká a zároveň pevná, voňavá a akorát sladká a přímo se rozplývají na jazyku. Toho docílíte dobrými surovinami. Nejdůležitější je vybrat správnou mouku. Hladkou, polohrubou nebo hrubou, která se na linecké hodí nejvíce?
Linecké těsto
S blížícím se adventem dost možná začínáme pociťovat tu magickou atmosféru, která se s tímto obdobím pojí. Večer si rozsvítíme pár světýlek, loupeme ořechy a v hlavě si pomalu skládáme seznam cukroví, které letos upečeme. Linecké bývá mezi prvními, protože patří k Vánocům stejně jako vůně vanilky nebo krabice s ozdobami vytahovaná po roce ze skříně.
Linecké patří mezi nejoblíbenější druhy a bývá snad na každém vánočním stole. Chceme, aby se povedlo a my se nad ním mohli rozplývat. Aby těsto drželo tvar, dobře se válelo a po rozležení získalo jemnou křehkost, pro kterou tento druh tolik milujeme. Výběr mouky v tom hraje větší roli, než se zdá, a pár jednoduchých pravidel dokáže přípravu výrazně usnadnit.
Mohlo by vás zajímat
Jakou mouku použít na linecké
Hladká, polohrubá či hrubá? Druh mouky označuje způsob vymletí zrn, a to určuje chování s ostatními surovinami. Hrubší mouky vážou vlhkost jinak a po upečení mohou vytvořit tvrdší strukturu. Proto se pro linecké nehodí ani polohrubá, ani hrubá mouka.
Pro linecké používáme hladkou pšeničnou mouku, protože je jemně namletá a má nižší obsah lepku než mouky polohrubé nebo hrubé. Právě to vede k výsledné křehkosti. Jemná mouka se navíc snadno propojí s máslem a cukrem, takže těsto má hladkou konzistenci a dobře se s ním pracuje.
- Kromě označení „hladká“ můžeme narazit i na typová čísla jako T405 nebo T530. U obou jde o hladkou mouku s nízkým obsahem minerálních látek, které se hodí pro jemná těsta. Typ T405 bývá ještě jemnější, což oceníme při vykrajování drobných a přesných tvarů. T530 se chová velmi podobně, jedná se o nejobvyklejší hladkou mouku a pro linecké je naprosto vyhovující.
Mohlo by vás zajímat
Praktické tipy při přípravě těsta
Když chceme, aby se těsto hezky povedlo, vyplatí se respektovat pár důležitých pravidel.
- Proč mouku prosévat?
Při prosévání se oddělí případné hrudky a provzdušněná mouka se lépe propojí s ostatními surovinami. Získáme hladší těsto, které se při válení tolik nedrolí a po upečení má jemnější strukturu. - Proč zbytečně nepřidávat mouku?
Pokud se těsto lepí, je lepší ho krátce vychladit v lednici, než přidávat mouku. Chlad těsto zpevní a umožní ho správně rozválet i vykrajovat. Pečení pak proběhne rovnoměrně a výsledkem jsou jemné tvary bez tvrdých míst. -
Hraje roli značka mouky?
Různé značky se mohou lišit obsahem bílkovin i jemností mletí. Obecně platí, že pro linecké je vhodná hladká mouka středně jemná, bez neobvykle vysokého podílu bílkovin. Většina běžných značek na českém trhu takovým parametrům odpovídá a pro přípravu lineckého je vhodná. Pokud už máme ověřeno, že se nám linecké cukroví s určitou moukou daří, vyplatí se jí držet. -
Jak zpracovat těsto?
Linecké patří mezi křehká těsta, to znamená, že je třeba suroviny rychle zpracovat a těsto zbytečně nehníst, protože by tvary byly po upečení tvrdé. Důkladným promícháváním a dlouhým hnětením máslo změkne a těsto se začne roztékat a lepit. Stačí suroviny spojit do kompaktního těsta a nechat odležet. Dobře to jde ručně nebo v domácí pekárně.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak udělat linecké těsto v domácí pekárně
Tímto způsobem můžete připravit i těsto na vanilkové rohlíčky a medvědí pracny.
Na jednu dávku lineckého těsta potřebujete: 600 g hladké mouky, 400 g másla, 200 g moučkového cukru, 1—2 žloutky (nemusí být), a strouhanou citronovou kůru.
Jak na to?
- Povolené máslo nakrájejte na kostičky a vložte do formy domácí pekárny. Zasypte je cukrem a částí mouky, poté přidejte žloutek.
- Pokud máslo není změklé, nebo jste ho před chvílí vytáhli z mrazáku, můžete ho nakrájené na kostky dát ve formě do pekárny a na 1 minutu zapnout program Pečení. Máslo krásně povolí.
- Zvolte program Dort či jiný, určený na moučníky s kypřicím práškem do pečiva, protože tento program nepředehřívá. Některé pekárny mají program nazvaný Nudlové těsto – také je vhodný.
- Zpočátku se máslo moukou jen obalí, ale po určité době a přisypání zbylé mouky se začne v pekárně dělat "drobenka". Mícháním máslo perfektně změkne a zpracuje se i s moukou a cukrem do lineckého těsta.
- Ke konci je třeba stěrkou těsto trochu stláčet dolů, ale opravdu jen chvilku.
Náš tip: Připravte si linecké těsto v domácí pekárně podle následujícího videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více