Luxusní pařížské rohlíčky: Osvědčený recept, díky němuž se stanou hitem vašeho svátečního stolu
13. 11. 2025 Vaření
Někteří si na nich pochutnávají po celý rok, pro jiné jsou typickým vánočním cukrovím. V každém případě, pařížské rohlíčky jsou zákuskem hodným všech svátečních příležitostí. Spojení křupavého těsta a nadýchaného krému prostě nelze odolat.
Zákusek z cukrárny i cukroví
Pařížské rohlíčky jsou jedním z tradičních zákusků klasických českých cukráren. Lze je udělat jako dokonalou sladkou tečku na různé oslavy, ať už jde o svatby nebo narozeniny, v menším provedení jsou pak skvělým vánočním cukrovím.
Pravda, jsou sice pracnější, ale ta nádhera za trochu námahy stojí, navíc když k tomu připočtete jejich výbornou chuť… Pařížské rohlíčky se připravují až ve třetím a čtvrtém vánočním týdnu, zkrátka těsně před svátky, neboť nemají dlouhou trvanlivost, nicméně, když je donesete na stůl, stejně z něj zmizí rychlostí blesku.
Mohlo by vás zajímat
V hlavní roli pařížská šlehačka
Rohlíčky získaly svůj název podle podobnosti s běžnými rohlíky. I ty ale někdy bývají rovné, a proto i tyto rohlíčky mohou mít zahnutý i rovný tvar. Někdy se ovšem můžete setkat i s názvem pařížské tyčinky nebo mašličky.
Pařížské se jim říká po pařížské šlehačce – tedy šlehačce, do níž se přidává čokoláda nebo kakao. V některých receptech ji nahrazuje pařížský krém, který vzniká přidáním másla do čokoládové šlehačky. Takové rohlíčky jsou pak pevnější a déle vydrží.
Další možností je žloutkový máslový krém šlehaný v páře ochucený kakaem. Přesný postup ukazujeme ve videu výše. Na pařížské rohlíčky si vyberte jen jeden druh krému.
Krásně křupavé těsto
Základem pařížských rohlíčků je křehké bílkové těsto, jehož hlavní ingrediencí jsou namleté ořechy (vlašské nebo lískové), které v něm krásně křupou a tvoří tak dokonalý protiklad k nadýchané šlehačce na korpusu. Do těsta není nutné přidávat mouku, takže je díky tomu přirozeně bezlepkové. (Existují ale i recepty, do nichž se trochu mouky přidává.)
Při přípravě je hlavně nejdůležitější ušlehat bílky s cukrem na tuhý sníh. Jen tak budou rohlíčky držet tvar a těsto se nerozteče do podoby placky. Tomu napomůže i jeden zásadní krok – ještě předtím, než dáte tvary do trouby, je nutné je nechat na plechu pořádně zaschnout.
Pevnějších rohlíčků docílíte vyšleháním celých vajec s moučkovým cukrem. Do husté nadýchané pěny pak přidáte mleté ořechy a těsto nastříkáte na plech tak, jak to ukazujeme ve videu nahoře.
Aby se rohlíčky neroztekly
Trochu složitější je i příprava samotné náplně. Smetanu ke šlehání je totiž třeba nejprve zahřát a rozpustit v ní čokoládu. Šlehá se až druhý den po vychlazení. Do cukroví je vhodnější použít spíš pařížský krém s máslem, který zajistí delší trvanlivost. Hotový krém je rovněž nutné nechat vychladit a teprve pak jej nanášet na upečené a vychladlé ořechové základy.
Poté nastává další fáze chlazení. Rohlíčky musí dobře ztuhnout před namáčením do polevy – krém by se v ní jinak mohl rozpustit. Kvůli tomu je třeba při namáčení postupovat rychle a pak dát opět vše ztuhnout do ledničky. Právě čokoládová poleva je u pařížských rohlíčků takovou pomyslnou třešničkou na dortu. Když se do cukroví zakousnete, měla by krásně křupnout.
Mohlo by vás zajímat
Recept na jednoduché pařížské rohlíčky
Budete potřebovat: Na těsto: 300 g mletých ořechů, 250 g moučkového cukru, 2 vejce. Na krém: 250 g másla, 200 ml smetany ke šlehání (30%), 100 g čokolády na vaření a 100 g moučkového cukru (nebo podle chuti). Dále: čokoládovou polevu a tuk na vymazání plechu.
- Smetanu ke šlehání svařte v kastrůlku s nasekanou čokoládou, nechte projít varem, rozmíchejte dohladka a dejte do druhého dne odležet do lednice.
- Plech vymažte tukem. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny a vmíchejte do ní mleté ořechy. Těsto dejte do cukrářského sáčku a na vymazaný plech nastříkejte tvary menších rohlíčků. Nechte je zaschnout.
- Troubu předehřejte na 150 °C a rohlíčky pečte asi 10 minut, až zpevní a začnou lehce růžovět. Vytáhněte je a nechte zchladnout.
- Vychlazenou pařížskou smetanu vyšlehejte se změklým máslem a cukrem na hladký krém. Dejte ho do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou.
- Krém nastříkejte na upečené a vychladlé rohlíčky. Poté je namáčejte do rozpuštěné čokoládové polevy a nechte ztuhnout.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více