Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jakou mouku dát do chlupatých bramborových knedlíků? Jen s jednou budou krásně nadýchané a udrží tvar
Zdroj: Toprecepty

Bramborové knedlíky jsou oblíbenou přílohou české kuchyně. Podávají se ke kachně, uzenému nebo k vepřovým výpečkům. A ke všem těmto specialitám se hodí i knedlíky chlupaté. Jsou rovněž bramborové, ovšem z brambor syrových, které jim dodají specifickou střapatou strukturu. 

Chlupaté nebo bramborové?

Chlupaté knedlíky patří k tradičním staročeským knedlíkům. Od klasických bramborových se liší výraznější chutí, kvůli níž je někteří upřednostňují před normálními bramborovými. Vynikající jsou s různými druhy pečených mas, ale klidně je můžete podávat i jen s dušeným zelím a s opečenou slaninkou a cibulí, nebo s dušenými houbami. 

Knedlíky ze syrových brambor

Pravé chlupaté knedlíky by se měly připravovat pouze ze syrových brambor. Právě syrové brambory daly těmto knedlíkům jejich název. Nastrouhané brambory totiž po uvaření z knedlíků vykukují a vypadají pak jako jakési chloupky. Navíc k chlupatému vzhledu přispívá i škrob z brambor, který se sráží na povrchu knedlíků. Syrové brambory také způsobují, že knedlíky mívají po uvaření typickou namodralou barvu.

Existují ovšem i recepty, do nichž se dávají i brambory vařené společně s těmi syrovými v poměru 1:1. Někteří je rozlišují i podle názvů bosáky a klouzáky, nicméně není úplně jednoznačné, který název odpovídá kterému receptu, a zřejmě se názvy odlišovaly regionálně.

V každém případě jsou chlupaté knedlíky oblíbené snad ve všech koutech naší vlasti, nejvíc ale zřejmě v jižních Čechách. V minulosti se prý dokonce o obyvatelích Táborska, kde se tyto knedlíky často jedly, posměšně říkávalo, že mají po knedlících modré pupky. 

Jak na dokonalé chlupaté knedlíky

Předností chlupatých knedlíků je jednodušší tvarování.  Z těsta se totiž nedělají velké knedlíky ve tvaru válečků, ale malé noky nebo kulaté knedlíky. I tak ovšem u nich hrozí, že by se mohly během vaření rozpadnout. Tomu předejdete pomocí několika kroků, které zajistí ti, že budou chlupaté knedlíky krásně kypré a budou mít tu správnou chuť. Na co si tedy dát pozor? 

  1. Důležité je hlavně použít správný typ brambor. Nejvhodnější je varný typ C, případně B/C. Takové brambory obsahují hodně škrobu a mají tendenci se rozvářet, což přesně potřebujete. Není totiž pak nutné přidávat tolik mouky. 
  2. Brambory by se měly nastrouhat najemno, případně to můžete nakombinovat a část nastrouhat nahrubo – knedlíky pak budou vypadat víc „chlupatě“. Navíc je nutné brambory pořádně vymačkat, a zbavit je tak přebytečné vody. 
  3. Do chlupatých knedlíků se používají různé druhy mouky. Nejvhodnější je ale hrubá, případně dětská krupička. Díky nim budou krásně nadýchané. Pokud byste zvolili mouku hladkou, u níž je menší riziko rozvaření knedlíků, hrozí, že by byly hodně hutné a tuhé. Konzistenci prospěje, když přidáte i trochu strouhanky. 
  4. Pro lepší soudržnost se do těsta dává často i vajíčko. I tak je ovšem třeba s těstem pracovat rychle, neboť má tendenci řídnout. Nejlepší je odkrajovat jednotlivé nočky lžící a rovnou je házet do vody. Vařit by se měly jen v mírně pobublávající vodě, aby se nerozpadly. 
  5. Riziku rozvaření předejdete i tak, že knedlíky uvaříte v páře. Není pak do nich nutné přidávat tolik mouky a knedlíky jsou díky tomu víc kypré. 

Recept na chlupaté knedlíky

Chcete chlupaté knedlíky rovnou vyzkoušet? Ty ze syrových brambor podle našeho receptu vám určitě zachutnají. Jak na ně?  

Budete potřebovat: 1 kg syrových brambor, 1 lžičku soli, 1 vejce, 100–150 g hrubé mouky a 60 g strouhanky. 

  1. Brambory (bez slupky) nastrouhejte najemno, vodu z nich zčásti slijte a pak brambory smíchejte s vejcem, solí, moukou a strouhankou. Pořádně promíchejte.
  2. Lžící nabírejte těsto a vytvarujte do podoby nočků. Poté ihned knedlíky vkládejte do vroucí, mírně osolené vody a vařte 8 - 10 minut.

Náš tip: Chlupaté knedlíky ze syrových i vařených brambor můžete uvařit podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku