Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tažený závin (štrúdl) býval osvědčeným moučníkem, který pekly naše babičky, a uměly to dokonale. Sledovat přípravu těsta a jeho vytahování takřka do "průsvitna" zaujalo leckterého malého pozorovatele. Poradíme vám, s jakou moukou těsto na tažený závin připravit, aby se moučník povedl.

Moučníky s ovocem připravovaly naše babičky často, zpracovaly tímto způsobem snadno dostupné ovoce z našich zahrad - v první řadě jablka, ale také hrušky, švestky nebo rybíz. Zřejmě nejoblíbenější dobrotou z jablek, když nepočítáme rychlou žemlovku, byl štrúdl (nebo také závin). Ten z taženého těsta vyjde levně, těsto je i po upečení velmi tenké a přitom ukrývá pořádnou dávku jablek.

Kterou mouku do taženého těsta

Výběr mouky do taženého závinu je jasný. Budeme potřebovat hladkou prosátou mouku, tu dáme na vál, uděláme do ní důlek a přidáme další ingredience - jedná se především o zahřátou vodu, ve které jsme rozpustili tuk a trochu soli. Často se přidává i ocet.

Těsto je potřeba dobře vypracovat, musí být hladké, měkké a lesklé. Na vále ho přikryjeme nahřátým kastrolkem, aby zůstalo teplé, a necháme půl hodiny odpočinout. Pak s ním pracujeme na pomoučněné utěrce a vytahujeme ho zcela dotenka.

S přípravou taženého štrúdlu vám pomůže následující video. Podívejte se i do diskuze pod recept, určitě tam najdete zajímavé a cenné rady.

 

Komentáře

Další tipy a triky