Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Malinové včelí úly jsou zajímavou alternativou k oblíbené klasice.
Zdroj: Toprecepty

Včelí úly patří mezi vánoční klasiku, která se drží v českých domácnostech dlouhá léta. Základem je nepečené těsto, obvykle kakaové nebo ořechové, doplněné oblíbenou náplní. Způsobů, jak tento tradiční kousek upravit, však přibývá a běžné úly dnes snadno nahradí moderní varianty třeba s ovocem.

Malinové úly a svěží ovocné příchutě

Ovocné včelí úly naznačují cestu k lehčímu a zajímavějšímu výsledku. Malinová varianta vznikne přidáním mrazem sušených malin. Stačí menší množství malin rozemletých na prášek, aby těsto získalo jemně růžový odstín a výraznější vůni.

Těsto je pak možné doplnit jednoduchým krémem z másla a cukru, do kterého se přidá kapka malinového pyré nebo domácí malinové šťávy. Podobně funguje také jahodová verze, která má trochu sladší chuť. Při přípravě ovocných úlů je vhodné vypracovat těsto pevnější, protože ovocný prášek mírně mění jeho strukturu.

Kakaové, kokosové i skořicové verze

Kromě ovoce se osvědčuje i jemné ochucení dalšími surovinami, které včelí úly pozmění jen lehce, ale přinesou novou chuť. Kakao dodá tmavou barvu a typickou kakaovou chuť, kokosová mouka přidá jemnou texturu a lehké aroma kokosu, které vynikne hlavně v kombinaci s vanilkovou náplní. Skořice nebo perníkové koření zajistí kořeněnou chuť, na kterou jsme tak zvyklí právě o Vánocích. Všechny suroviny se přidávají rovnou do těsta, aby se chutě dobře propojily.

Náplně, které změní celkový dojem

Velkou roli hraje náplň. K tradičnímu máslovému krému se hodí přimíchat bílou čokoládu, která jej zpevní a dodá jemnou sladkost. Oblíbené jsou i krémy s likérem, například s vaječným nebo kávovým. Pro lehčí verzi lze použít mascarpone s trochou cukru a kapkou vanilky. Ovocné úly dobře doplňuje citronová náplň nebo krém s malinovou šťávou, díky nimž získá cukroví výraznější charakter.

Jak úly ozvláštnit už na pohled

Úly lze upravit i vzhledově, aniž by to zkomplikovalo práci. Povrch může být obalený v jemném kakau, kokosu nebo skořici. Výrazně působí i drobné posypy, například drcené lyofilizované ovoce nebo jemně mleté oříšky. Vršek lze doplnit malým kouskem kandovaného ovoce nebo čokoládovou tečkou. 

Svůj recept na speciální včelí úly nabídla na svém instagramovém účtu lzickacukru i Markéta Marešová. Její krásně vypadající cukroví dokazuje, že není nutné se vždycky držet tradice, ale stojí za to někdy vyzkoušet i něco nového.

Malinové včelí úly

Na přípravu zhruba 25 kousků výborného cukroví budete potřebovatNa těsto: 120 g dětských piškotů, 150 g moučkového cukru, 90 g povoleného másla, 3 lžíce mléka, 30 g malin sušených mrazem a trochu moučkového cukru na vysypání formičky. Na náplň: 70 g velmi povoleného másla, 140 g malinového džemu, 3 lžíce pomerančové šťávy a půl lžičky pomerančové kůry. Na dokončení: 25 piškotů.

Jak na to?

  1. Nejprve si připravte těsto. Dětské piškoty rozmixujte na prach a smíchejte je s moučkovým cukrem. Maliny sušené mrazem rozmixujte na prach a přes jemné sítko je prosejte k piškotům.
  2. Přidejte máslo a mléko a v robotu či ručně vypracujte vláčné, lehce lepivé a hladké těsto. Přesuňte ho na 10 minut do lednice.
  3. Mezitím připravte náplň. Máslo vyšlehejte do světlé pěny, trvá to pár minut. Malinový džem propasírujte přes sítko do misky, sítko zachytí zrníčka. Hladkou malinovou omáčku přidejte k máslu spolu s pomerančovou šťávou a kůrou a šlehejte 2 minuty, aby se náplň spojila. Náplň přesuňte do zdobicího sáčku či lahvičky a dejte ji stranou.
  4. Začněte tvořit jednotlivé úlky. Pokud máte pomocníky jako stojánek, usnadní vám to práci. Formičku uzavřete, lehce vysypte moučkovým cukrem, zejména spoje. Uzavřenou formičku naplňte těstem a uprostřed vytvořte důlek prstem či tvořítkem.
  5. Tvořítkem „odkroutíte“ přebytek těsta, poté těsto vyndejte a formičku opatrně otevřete. Pokud máte stojánek, odkládejte do něj vytvarované úlky a pokračujte, dokud celý stojánek nezaplníte.
  6. Úlky naplňte připravenou malinovou náplní pomocí sáčku a každý kus přiklopte piškotem. Překlopte piškotem dolů a dejte ztuhnout do lednice. Nechte alespoň jeden den odležet.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli