Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co je lyofilizované ovoce? Toto ovoce sušené mrazem je křupavé a lehké jak pírko
Zdroj: Freepik

Lyofilizace ovoce nebo také sušení mrazem je metoda, která prodlužuje trvanlivost ovoce, zachovává jeho tvar, barvu i strukturu. Díky tomuto unikátnímu procesu lyofilizace zůstane ovoci jeho původní chuť, aroma, tvar i struktura.

Mrazem sušené ovoce, známé také jako lyofilizované ovoce, se stalo populárním trendem v oblasti zdravé výživy a udržitelnosti. "Lyo" ovoce má delší trvanlivost než čerstvé ovoce, což z něj činí ideální potravinu na dlouhodobé skladování.

K čemu využít "lyo" ovoce

Lyofilizované ovoce je chutné a zdravé občerstvení, které poskytuje všechny důležité živiny, není doslazované a je skvělým zdrojem, jak doplňovat přirozený vitamín C i v zimních měsících. Jak ho tedy můžeme využít:

  • Konzumovat jej můžeme samotné k doplnění energie.
  • Můžeme ho přidávat do domácího müsli, bude díky tomu svěží a lépe ochucené.
  • Nasypat jej můžeme do ranní ovesné kaše či jen do jogurtu, ať už po kouskách nebo nadrcené jako prach.
  • Báječně se hodí na pečení moučníků či cukrovinek.
  • Kousky ovoce skvěle dozdobí dorty, ovoce rozdrcené na prach naopak dokáže obarvit krémy i těsta.
  • Přidat jej můžeme také do smoothie či mléčných koktejlů a do limonád.

Ovoce sušené mrazem chutná dokonale v jakémkoli pokrmu, avšak nejvíce oblíbené bude jako zdravá svačinka u malých dětí. Dozdobit prachem nebo kusy ovoce lze také klasický pudink, který si můžete připravit podle videoreceptu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky