Tak trochu jiný salát
„Tenhle salát mě napadlo udělat už kdysi, když jsem se snažila jíst low carb,“ píše Tereza Janatová na webu Matky v nesnázích a dodává, že tehdy měla strašnou chuť na řízek se salátem a napadlo ji zkusit použít celer, protože jí chutná i v podobě pyré. Stejně tak má ráda dýni, takže obojí zkombinovala.
A voilá! Výborný recept byl na světě. Výhodou tohoto salátu je, že se „vejde“ do kolonky low carb, neboli nízkosacharidového stravování. Celer bulvový má totiž jenom zhruba 7 g sacharidů ve 100 g, dýně něco málo přes 8 g, zato brambory 19 g! A to už je pořádný důvod pro záměnu surovin.
„Bramborový salát fakt miluju, tak jsem zkusila udělat tuhle odlehčenou verzi. Je to jednoduchý a přitom by nedietáři ani netipli, jak strašně je dobrej! Fakt chutná jako bramborovej salát,“ směje se Tereza, která svůj vynález ani nepovažovala za něco světoborného a ani se s receptem nikomu nesvěřovala, dokud v jedné low carb skupině nenarazila na dotaz: Z čeho děláte nebramborový bramborový salát?
Když zjistila, že o tuhle verzi salátu by mohl být zájem, rozhodla se recept zveřejnit. A nyní už i pro čtenáře webu Toprecepty.cz.
Nebramborový salát podle Terezy
Co budete potřebovat: 1 bulvu celeru, 1 menší dýni hokkaido, 1 lžičku majonézy, 4 kyselé okurky, 1 lžíci octa, sůl, olej, 1 malé jablko a špetku muškátového oříšku.
Jak na to:
- Celer oloupejte, dýni rozkrojte a zbavte semínek. Obojí nakrájejte na stejně velké kostičky. Poměr by měl vyjít na půl hlubokého talíře celeru a půl talíře dýně.
- Rozpalte pánev s troškou olivového oleje a nejprve na ni dejte celer (trvá mu déle, než změkne), po pár minutách přihoďte dýni. Osolte, přidejte větší špetku muškátového oříšku. Restujte na mírném stupni, dokud zelenina nezměkne. Dejte na chvíli vychladit.
- Přidejte najemno nastrouhané okurky, jablko, majonézu (ať je na lžičce na pořádný kopeček), lžíci octa (ten dejte podle toho, jak máte rádi kyselé – já mám radši výraznější chutě) a všechno promíchejte a dejte uležet na pár hodin do lednice.
- Když ale nestíháte, dá se to samozřejmě jíst třeba po půl hoďce, píše Tereza a dodává, že kdo drží striktní low carb, ten může jablko vynechat. „Já ho tam ale miluju,“ uzavírá.
Tip navíc: Podle našeho videoreceptu můžete vyzkoušet i odlehčený vídeňský bramborový salát: