Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem letošních Vánoc je „bramborový salát“ bez brambor. Díky jedné surovině je chuť fenomenální
Zdroj: Se souhlasem Terezy Janatové, Matky v nesnázích

Bramborový salát bez brambor? Ano! Díky kombinaci dvou jiných, ale zcela běžných surovin, chutná skvěle a oblíbí si ho dietáři i mlsouni. Cena legrační, práce snadná, chuť skvělá. Tomuhle receptu odolá málokdo.

Tak trochu jiný salát

„Tenhle salát mě napadlo udělat už kdysi, když jsem se snažila jíst low carb,“ píše Tereza Janatová na webu Matky v nesnázích a dodává, že tehdy měla strašnou chuť na řízek se salátem a napadlo ji zkusit použít celer, protože jí chutná i v podobě pyré. Stejně tak má ráda dýni, takže obojí zkombinovala.

A voilá! Výborný recept byl na světě. Výhodou tohoto salátu je, že se „vejde“ do kolonky low carb, neboli nízkosacharidového stravování. Celer bulvový má totiž jenom zhruba 7 g sacharidů ve 100 g, dýně něco málo přes 8 g, zato brambory 19 g! A to už je pořádný důvod pro záměnu surovin. 

„Bramborový salát fakt miluju, tak jsem zkusila udělat tuhle odlehčenou verzi. Je to jednoduchý a přitom by nedietáři ani netipli, jak strašně je dobrej! Fakt chutná jako bramborovej salát,“ směje se Tereza, která svůj vynález ani nepovažovala za něco světoborného a ani se s receptem nikomu nesvěřovala, dokud v jedné low carb skupině nenarazila na dotaz: Z čeho děláte nebramborový bramborový salát?

Když zjistila, že o tuhle verzi salátu by mohl být zájem, rozhodla se recept zveřejnit. A nyní už i pro čtenáře webu Toprecepty.cz. 

Nebramborový salát podle Terezy

Co budete potřebovat: 1 bulvu celeru, 1 menší dýni hokkaido, 1 lžičku majonézy, 4 kyselé okurky, 1 lžíci octa, sůl, olej, 1 malé jablko a špetku muškátového oříšku. 

Jak na to: 

  1. Celer oloupejte, dýni rozkrojte a zbavte semínek. Obojí nakrájejte na stejně velké kostičky. Poměr by měl vyjít na půl hlubokého talíře celeru a půl talíře dýně. 
  2. Rozpalte pánev s troškou olivového oleje a nejprve na ni dejte celer (trvá mu déle, než změkne), po pár minutách přihoďte dýni. Osolte, přidejte větší špetku muškátového oříšku. Restujte na mírném stupni, dokud zelenina nezměkne. Dejte na chvíli vychladit.
  3. Přidejte najemno nastrouhané okurky, jablko, majonézu (ať je na lžičce na pořádný kopeček), lžíci octa (ten dejte podle toho, jak máte rádi kyselé – já mám radši výraznější chutě) a všechno promíchejte a dejte uležet na pár hodin do lednice.
  4. Když ale nestíháte, dá se to samozřejmě jíst třeba po půl hoďce, píše Tereza a dodává, že kdo drží striktní low carb, ten může jablko vynechat. „Já ho tam ale miluju,“ uzavírá. 

Tip navíc: Podle našeho videoreceptu můžete vyzkoušet i odlehčený vídeňský bramborový salát

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli