Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Slovenské nepečené šohajky z čokolády a ořechů voní rumem a ze stolů mizí jako první
Zdroj: Toprecepty

Pamatujete si šohajky neboli šuhajdy? Jsou sladkým pozůstatkem z dob Československa, v některých rodinách ale nesmí chybět na svátečním stole dodnes. Ostatně i nyní mají své kouzlo, v malých košíčcích vypadají efektně a milovníky čokolády přímo nadchnou. 

Tradiční nepečené druhy

Nepečené druhy cukroví zbožňuje snad každý. Zvládnou je i začátečníci, doplníte jimi zásoby, když vám napečené druhy z krabic před svátky nějak záhadně zmizí, a pokud nestíháte, dokážete je udělat i na poslední chvíli, třeba klidně den před Štědrým dnem. Navíc jich je celá řada, takže máte z čeho vybírat – vosí hnízda, různé druhy kuliček, sladký salám – možností je spousta. 

Šohajky - tradiční slovenské cukroví

Jedním z oblíbených nepečených druhů cukroví bývaly v minulosti i šohajky neboli šuhajdy, jak se jim rovněž říkalo. Již podle jejich názvu lze usuzovat, že toto cukroví pochází ze Slovenska, kde stále patří k nejpopulárnějším druhům.

V některých rodinách je dokonce považují za jakýsi symbol vánočních svátků a za tradiční slovenské cukroví. Oblíbené jsou natolik, že jsou vnímány jako sváteční cukroví obecně, a kromě Vánoc se připravují i o Velikonocích nebo třeba na svatby. 

Cukroví do košíčků

Šohajky by se daly označit za takovou vylepšenou verzi domácí čokolády, která se u nás často připravovala jako náhražka čokoládové kolekce. Směs se nalévala do formiček, a ty se pak balily do staniolu a následně věšely na stromeček místo čokoládových figurek.

To šohajky byly jakousi domácí verzí pralinek. Základ byl většinou stejný jako na domácí čokoládu – tedy tuk a kakao, náplň se obvykle volila ořechová s rumem.

Šuhajdy se dělávaly do malých papírových nebo staniolových košíčků. Do nich se nejprve nalila čokoládová vrstva, na ni přišla ořechová, a nakonec opět čokoláda. Celý bonbonek se nakonec ozdobil lentilkou, podobně jako Sandokanovy oči, případně i polovinou vlašského ořechu nebo cukrovým zdobením

V mnoha příchutích

Ve vylepšených verzích se šuhajdy dělají z tuku a normální rozehřáté čokolády, a to mléčné, hořké nebo bílé, můžete je ale udělat třeba i z populárních čokoládových tyčinek, jako je Kofila nebo Ledové kaštany.

Ořechovou vrstvu lze nastavit piškoty, můžete ji ovšem i ochutit kávou či karamelovým salkem nebo místo vlašských ořechů použít arašídové máslo případně jiné druhy ořechů (pekany, pistácie). V náplní lze ořechy úplně vynechat a použít místo nich strouhaný kokos. Máte-li rádi svěžejší dobroty, lze do náplně přidat také mrazem sušené ovoce nebo višně v rumu

Recept na šohajky s ořechy

Chcete si trochu zavzpomínat a připravit si cukroví, které je na Slovensku stále v kurzu a u nás upadlo do pozadí? Tak si udělejte jednoduché šohajky podle našeho receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 150 g moučkového cukru, 150 g tuku 100%, 60 g kakaa, 1 vanilkový cukr. Na náplň si připravte: 125 g moučkového cukru, 50 ml rumu, trochu mléka, 50 g oříšků, 50 g tuku 100%. Na ozdobu: lentilky nebo půlky ořechů. 

  1. Na sporák dejte větší kastrůlek s vodou, na něj položte misku a vodu v kastrůlku přiveďte k varu. Do misky dejte tuk nakrájený na kousky, přidejte prosátý cukr, vanilkový cukr a kakao a vše rozpusťte.
  2. Na náplň dejte do misky pomleté ořechy, prosátý cukr, vlažné mléko, rum a rozpuštěný zchladlý tuk. Vše smíchejte.
  3. Do košíčků nalijte vždy lžičku připravené čokolády, na ni dejte nádivku, zalijte znova čokoládou a ozdobte třeba lentilkou nebo půlkou ořechu. Hotové šohajky dejte do chladu ztuhnout.

Náš tip: Trochu jiné šohajky z tyčinky Ledové kaštany si můžete udělat podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli