Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tyhle plněné ořechy vyskakují z formiček samy.
Zdroj: se souhlasem Renaty Karlovské

Patří plněné ořechy k vašim oblíbeným druhům cukroví, ale každý rok se stresujete, že vám zase nepůjdou po upečení vyklopit z formiček a rozlámou se? Tak u těchto vám zaručujeme, že to půjde úplně snadno. Není divu, že se tyto ořechy na Facebooku staly hitem. 

Plněné ořechy jako od babičky

Ořechy plněné krémem jsou bezpochyby jedním z tradičních českých druhů vánočního cukroví. Obvykle je vnímáme jako typické babiččino cukroví a v mnoha rodinách se pečou podle ověřených receptů poděděných právě po nich nebo po prababičkách.

Dělají se světlé i tmavé, s různými druhy krémů. Někteří je navíc namáčejí do čokoládové polevy a případně je ještě obalují v kakau nebo čokoládovém zdobení či nasekaných oříšcích. Jsou sice kvůli tomu trochu náročnější na přípravu, ale vypadají efektně a spojení křehkého těsta s krémem uvnitř je dokonalé, takže za trochu té námahy navíc to rozhodně stojí. 

Problematické vyklepávání z formiček

Cukroví připomíná vlašské ořechy, které jsou i jednou ze základních ingrediencí v těstě. Peče se totiž ve speciálních formičkách ve tvaru ořechů. A právě tyto formičky představují často kámen úrazu. Vyklopit z nich ořechy tak, aby se nepolámaly, se totiž ne vždy podaří, což může mnohé dovést až na pokraj šílenství.

Pojistit si to můžete třeba správnou péčí o formičky. Ty by se neměly po každém pečení vymývat jarem, stačí je jen vytřít ubrouskem. Cukroví je také třeba nechat chvíli vychladnout a teprve pak je vyklepnout z formiček. Nesmí být však úplně studené, měly by zůstat teplé. Úspěch ovšem zaručí i správné těsto. 

Ořechy, které se zaručeně povedou

Takové je třeba těsto na ořechy od amatérské pekařky Renaty Karlovské, na něž jsme našli recept v jedné skupině na Facebooku věnované vánočnímu pečení. Paní Renata o nich dokonce napsala, že jsou tyto světlé ořechy jejím nejoblíbenějším vánočním cukrovím.

Těsto na ně je specifické tím, že se do něj nedává žádné vajíčko, a ořechy prý po upečení z formiček vyskakují skoro samy. Recept se stal ve skupině velmi populárním a paní Renata na něj na základě spousty proseb uveřejnila i recept. A tak si tyto ořechy, které se rozhodně povedou, můžete udělat i vy. Jak tedy na to? 

Budete potřebovat: Na těsto: 280 g hladké mouky, 70 g mletých vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, 190 g másla. Na krém: 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 140 g mletých vlašských ořechů a 3 lžíce rumu. Na dokončení: máslo na vymazání formiček (podle potřeby) a čokoládová poleva podle chuti. 

  1. Všechny suroviny na těsto promíchejte a vypracujte hladké těsto. To nechte chvíli odležet v chladu. 
  2. Formičky na ořechy vymažte máslem podle potřeby. 
  3. Z odpočinutého těsta odkrajujte malé kousky a vtlačte je do připravených formiček na ořechy tak, aby vznikl uprostřed důlek.
  4. Formičky dejte a plech a ten vložte do trouby na předehřáté na 170 °C. Těsto nejdřív vyskočí a když splaskne, hned ztlumte teplotu na 160 °C. To, že jsou ořechy hotové poznáte tak, že se vám prst nezaboří do těsta.
  5. Ořechy stačí plnit až týden před Vánoci. Na krém vyšlehejte máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidejte mleté ořechy a rum. Krémem  spojujte poloviny ořechů a nechte je ztuhnout v chladu.
  6. Hotové ořechy můžete ještě namáčet celé nebo z poloviny v rozehřáté čokoládě nebo čokoládové polevě.  

Náš tip: Kakaové ořechy můžete upéct podle našeho videoreceptu

 

Recepty k tomuto článku