Pudinkové cukroví z lisu na česnek: Voní skořicí a přípravu zvládnou i začátečníci, je to snadné
9. 12. 2025 Vaření
Nebaví vás válet těsto a vykrajovat nebo tvarovat cukroví? Efektně vyhlížející kousky uděláte velmi snadno, a to s pomůckou, od níž byste to asi nečekali – s obyčejným lisem na česnek. Cukroví s vůní skořice vypadá skvěle, chutná báječně, hotové je rychlostí blesku a stejně tak rychle se sní.
Rychlá skořicová klubka
Hledáte nějaké jednoduché cukroví, jehož příprava vás moc nezdrží, ovšem chutí by mohlo směle konkurovat náročnějším druhům? Tak přesně pro vás je cukroví z lisu na česnek, které je někdy označované jako skořicová klubka. Malá klubíčka totiž opravdu připomíná, nebo také jakési malé hromádky či hrudky.
Jeho předností je hlavně to, že nemusíte nic složitě vyvalovat a tvarovat a při přípravě se obejdete i bez válu a válečku. Těsto jen uždibujete, vkládáte do lisu na česnek a z něho pak jednoduše vytlačujete malá klubka rovnou na plech.
Mohlo by vás zajímat
Podobná strojkovému cukroví
Dalo by se říct, že je toto cukroví takovou obdobou rovněž populárního strojkového cukroví, které se dělá s pomocí nástavců ve strojku na maso nebo i ve speciálním strojku/lisu na cukroví. Ty ale na přípravu klubíček nepotřebujete, vystačíte si jen s lisem na česnek, který má doma každý.
Strojkové cukroví se dělá z křehkého těsta podobného tomu na linecké. Oblíbené je rovněž těsto s pudinkovým práškem a přesně z takového těsta se nejčastěji dělá i cukroví v lisu na česnek.
Právě pudinkový prášek, respektive škrob v něm obsažený, má výrazný vliv na chuť i konzistenci těsta. Těsto je totiž díky němu krásně jemné a výsledné pečivo křehké, cukroví také lépe drží tvar a při pečení se nerozteče. Navíc vydrží chutnější delší dobu.
Těsto je křehké a drží tvar díky pudinku
Pokud místo samotného škrobu (kukuřičného nebo bramborového) vmícháte do těsta pudinkový prášek, navíc tím obohatíte jeho chuť o příchuť samotného prášku. Použít můžete vanilkový, kakaový, karamelový a nebo klidně i banánový, to už je jen na vás. Klubíčka z lisu na česnek se nejčastěji dělávají skořicová – taková pak chutnají trochu jako oblíbená skořicová esíčka. Fantazii se ale meze nekladou, takže klidně můžete podpořit čokoládovou chuť kakaem a nebo vytvořit klubíčka perníková.
Recept na skořicová klubíčka
Skořicová klubka sází hlavně na snadnou přípravu, k níž můžete přizvat jako pomocníky i vaše děti. Zároveň ale mohou působit i elegantně, stačí, když je ozdobíte cukrovým zdobením nebo jemně posypete moučkovým cukrem. A jak tedy na ně?
Budete potřebovat: 100 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 200 g povoleného másla, 1 vejce, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 sáčky kakaového pudinku, 1,5 lžíce mleté skořice. Na posypání: moučkový cukr a mletou skořici.
- Z hladké mouky, pudinkových prášků, moučkového cukru, vanilkového cukru, skořice, povoleného másla a vejce vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici asi 1 hodinu odležet.
- Troubu předehřejte na 165 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Odleželé těsto vyndejte z lednice a přes lis na česnek protlačujte menší kousky těsta, abyste vytvořili malé hrudky nebo jakási klubíčka. Těsto odkrojte od lisu nožem. Můžete je vytláčet přímo na připravený plech, nebo je tam pak opatrně přesunout.
- Pečte v předehřáté troubě asi 8 minut.
- Po upečení nechte cukroví lehce vychladnout a posypejte je moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Cukroví skladujte v uzavíratelné dóze a nechte odležet zhruba 14 dní.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více