Saskia Burešová je ortodoxní hospodyně: Peču devět druhů cukroví, ale bramborový salát nedělám, říká moderátorka
3. 12. 2025 Rozhovory a reportáže
Saskia Burešová patří mezi nejznámější tváře českých televizních obrazovek. Moderátorka, kterou známe nejen z legendárního Kalendaria je ovšem zdatná jak před kamerou, tak třeba i v kuchyni. Webu Toprecepty.cz se pochlubila s tím, jak připravuje štědrovečerní tabuli.
Bez diet, ale s rozumem
Bývalá hlasatelka Saskia Burešová je známá tím, že má k jídlu velmi vřelý vztah. A to se týká nejen konzumace, ale i přípravy. Ačkoliv nikdy nedržela drastické diety, dodnes se jí daří udržet si perfektní postavu. Jak sama říká, je důležité jíst zdravě a střídmě. To však neznamená, že by si známá moderátorka občas nedopřála i něco z klasické české kuchyně.
Třeba právě o Vánocích se Burešová drží tradic a doma připravuje typicky českou štědrovečerní večeři. Nechybí v ní nic, co na stůl 24. prosince patří, i když jednu část sváteční večeře Saskia nepřipravuje.
Mohlo by vás zajímat
Peče, smaží, zdobí
Jak sama oblíbená moderátorka prozradila webu Toprecepty.cz, na Vánoce se velmi těší. Přestože znamenají i mnoho práce v kuchyni. „Já jsem, prosím, ortodoxní hospodyně. Takže na Vánoce peču devět druhů cukroví, několik vánoček, dělám samozřejmě i rybí polévku, kterou mi všichni vždycky chválí,“ říká Burešová s úsměvem. „Peču, smažím, výzdobu stihnu, všude mi to svítí. Všechno prostě dělám tak, jak to má být,“ dodává.
Jediné, co nechává na svém synovi, je příprava bramborového salátu. „Dělá ho podle starého rodinného receptu a jde mu to perfektně, takže do toho se neangažuji,“ vysvětluje Saskia pro Toprecepty.cz.
Přes kapra nejede vlak
Štědrovečerní menu je u Burešové a její rodiny vždy jasně dané. Po skvělé rybí polévce přichází hlavní chod. „Řízek neexistuje, já jsem kaprová, takže musí být pravý třeboňský obalovaný a osmažený. Žádný namodro nebo nafialovo,“ směje se moderátorka.
Kdyby ze všech druhů cukroví, které peče, měla vybrat jeden, který je u jejích blízkých nejoblíbenější, má jasno. „U nás jsou number one vanilkové rohlíčky. Ty musíme mít vždycky a celá rodina je má úplně nejraději,“ říká Saskia.
Hříšné vepřo knedlo
Po Vánocích se moderátorka opět vrátí do svého režimu, a protože, jak sama říká, pracuje v televizi a je její povinností dobře vypadat, hledí si stravování trochu víc. Proto i po 58 letech na televizní obrazovce stále vypadá, že nestárne. „Pochopitelně, u mě je to trochu genetika, samozřejmě ale někdy hřeším. Dám si dortík, dobré jídlo, jako je například vepřo knedlo zelo. Ale nesmím to přehánět,“ prozradila Burešová před lety Deníku. „Já tím, že jím hodně zeleniny, miluji ovoce a nenávidím tučné a cíleně cvičím, tak si myslím, že to nějak rozumně udržuji,“ dodala.
Zdroj informací: Deník.cz
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více