Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

O Vánocích nemusíte přibrat, když dodržíte správnou míru.
Zdroj: Profimedia

Cukroví, vánočka, řízek, salát...a pak lednové zděšení při pohledu na váhu. Každoroční obavy všech dietářů jsou zase tady. Nutriční terapeutka Karolína Beranová poradila, jak si svátky užít a přitom zbytečně nepřibrat. Chce to jen dodržet několik zásad.

Vánoce XXL? Nemusí to tak být

Vánoce jsou kouzelné období, na které se celý rok těšíme. Obklopujeme se nejen blízkými, ale také spoustou dobrot, kterým se dá jen těžko odolat. Pokud se na svátky připravíme, užijeme si je naplno a přitom nebudeme muset zahajovat leden přísnou dietou.

Vánoční cukroví a tradiční jídla mají své kouzlo, tak si je vychutnejme se vším, co k nim patří, ale bez zbytečných kil navíc, která by nás potrápila hned v lednu. Jde to naštěstí i jinak. Jak, to čtenářům webu Toprecepty.cz poradila nutriční terapeutka Karolína Beranová, podle níž stačí dodržet několik jednoduchých zásad. 

Od snídaně k vodě 

Karolína připravila 5 tipů, jak si svátky užít a nemuset v lednu měnit celý šatník kvůli kilům navíc. Podle nutriční terapeutky stačí do běžného stravování zařadit několik smysluplných zásad od základu v podobě správné snídaně až po optimální pitný režim. 

  1. Vyvážená snídaně je základ
    Vynechat snídani, abychom si nechali „místo na večer”, není dobrý nápad. „Stabilní stravovací režim vám pomůže zvládnout velikosti porcí jídla během dne. Dopřejte si vyváženou snídani bohatou na bílkoviny a vlákninu,” doporučuje nutriční terapeutka Karolína Beranová z FitKitchen. Dopřát si ale můžeme i cukroví, jen s rozvahou a doplněné o bílkoviny: „Vyberte si pár kousků oblíbeného cukroví a doplňte ho třeba řeckým jogurtem s ovocem a hned máte vyváženější verzi vánoční snídaně na stole,” navrhuje terapeutka.
  2. Držet se plánu
    Spíš než se držet příliš zkrátka, je lepší trocha plánování, která nám pomůže předejít přejídání. Když si něco zakážeme, má to často opačný efekt – chutě rostou. Místo přísných zákazů zkusme k jídlu přistupovat s rozumem. Vyhneme se totiž zahánění chutí na „nedovolené” dobroty vším, co nám přijde pod ruku. „Jídlo, které máte opravdu rádi, si dopřejte pomalu, bez výčitek, naplno a vědomě. Jakmile si totiž takové jídlo dovolíme, nebudeme na něj celý den muset myslet a je mnohem menší pravděpodobnost, že se jím přejíme,” vysvětluje Karolína Beranová.
  3. Pozor na kalorie z alkoholu, pomáhá voda
    Voda je často přehlížený univerzální pomocník. Její pití v dostatečném množství pomáhá regulovat chuť k jídlu a podporuje trávení. Někdy si tělo plete žízeň s hladem, takže pravidelný příjem vody nebo jiných neslazených tekutin, jako třeba bylinkových čajů, může zabránit zbytečnému mlsání. Postavit na stůl karafu vody bychom měli při každém jídle.
    Naopak alkohol je takový „vánoční skřítek”, který nám tajně přidává kalorie. Jeden gram alkoholu totiž obsahuje 7 kcal (pro srovnání bílkoviny a sacharidy mají 4 kcal/g a tuky 9 kcal/g). Alkohol tedy přináší nejen prázdnou energii, obvykle ale ještě zvyšuje chuť k jídlu. 
    „Pokud si dáte skleničku vína nebo pivo, zkuste mezi jednotlivými drinky pít vodu a nechodit do extrémů. Pro představu – malá sklenička vaječného likéru (cca 50 ml) obsahuje až 120 kcal – tedy přibližně tolik, kolik je v jedné menší porci bramborového salátu. Obvyklá sklenička vína (200 ml) má okolo 160 kcal, což odpovídá energii dvou menších kousků cukroví. Pivo? Jeden půllitr světlejšího piva obsahuje zhruba 200 kcal, tedy téměř tolik co plátek vánočky s trochou másla,” přibližuje terapeutka.
  4. Ujídání a ochutnávání
    Pravidlo „neujídejte při vaření” a „neuzobávejte” zní na první pohled jednoduše, ve skutečnosti ale může být jedním z největších triků, jak si během Vánoc udržet váhu pod kontrolou. Když vaříme, často ani nevnímáme, kolik toho sníme ještě před samotným jídlem. Pár kousků sýra, lžička bramborového salátu „na ochutnání” nebo kousek cukroví, který „jen zkoušíme, jestli se povedl“ – tato malá sousta mohou během dne přidat stovky kalorií, aniž bychom si to uvědomili.
    Pro představu: Lžička bramborového salátu (cca 25 g) je 40 kcal, kousek sýra (10 g) má asi 40 kcal, jeden malý kousek cukroví vydá na 50–80 kcal. Za den tak nepozorovaně přidáme klidně i 200 kalorií navíc, což odpovídá třeba jedné svačině. „Chcete-li tomu předejít, zkuste mít po ruce sklenici vody nebo šálek čaje, který vás zaměstná, zatímco vaříte. Nebo si připravte talířek s nakrájenou zeleninou, ten pomůže, když budete mít potřebu něco ‚uzobávat‘,“ doporučuje Beranová.
  5. Když už, tak už!
    Všichni to známe – rozhodneme se, že letos to zvládneme zdravěji, ale pak se na stole objeví první tác s cukrovím. „Když už, tak už,“ říkáme si a místo jednoho kousku skončíme u pěti, protože „už to stejně nemá smysl“.
    Dát si kousek něčeho dobrého je úplně v pořádku a nemusí to znamenat, že se hned vzdáváme plánu jíst vyváženě. Naopak, berme to jako přirozenou a příjemnou součást svátečního období, ale nepřejídejme se a nevzdávejme se své zdravé cesty. 

Na závěr jedno doporučení: Nejdůležitější je si jídlo opravdu vychutnat. Vánoce patří hlavně společným chvílím a radosti, ne jen počítání kalorií. Dělejme si pauzy, věnujme pozornost tomu, co jíme a vyhněme se zbytečným výčitkám.

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku