Mýty vs. fakta: Základem hubnutí je nejíst přílohy. Nebo je to jinak?

Hubnutí s sebou přináší změny v jídelníčku. Některé jsou výraznější, jiné méně, většinou je třeba soustředit se i na přílohy. A Češi přílohy milují. Většinou jde bohužel o knedlíky plné sacharidů, brambory či rýži. Je vlastně v pořádku přílohy vůbec konzumovat?
Přílohy jsou potřeba
Některé drastické diety radí přílohy úplně vynechat. Jejich dlouhodobá absence v jídelníčku však rozhodně není ku prospěchu; přílohy jsou zdrojem komplexních sacharidů. Pokud navíc pro větší efekt hubnutí sportujete, takové sacharidy vám budou chybět. Úspěšně hubnou lze i bez vyškrtnutí těstovin nebo rýže. Je ovšem třeba korigovat, kdy určité přílohy do jídelníčku zařadit, a jak je správně připravovat. V prvním týdnu diety doplňujte maso dvakrát nebo třikrát zeleninou, u dalších jídel přílohy rovněž zcela nahraďte zeleninou. Postupně se můžete k přílohám vrátit, myslete ale na to, abyste si je dávali k obědu. Večer na ně zapomeňte. Pamatujte, že jedna porce příloh by u žen neměla přesáhnout 120 - 150 gramů.
Článek z magazínu
Kterým přílohám se vyhnout?
Na talíř si klidně dejte brambory či celozrnné těstoviny ze špaldové nebo z tvrdé pšenice. Výborně vám jídlo doplní i kuskus. Knedlíky raději nechte stranou. Na druhou stranu uškodí méně než třeba hranolky nebo některé těstoviny z pšenice. Gramáž může být zavádějící. Než si připravíte jídlo, je dobré si uvědomit, kolik je 100 g kuskusu oproti 100 gramům knedlíků nebo kroket. Pokud přesto chcete nahradit například brambory ve vašem jídelníčku, nejlepší alternativou budou batáty. O jejich výhodách pro zdraví se dočtete zde.
Článek z magazínu
Glykemický index hraje neopomenutelnou roli
Tady pozor! I když má například bramborová kaše pouhých 300 kJ, má velmi vysoký glykemický index. Každá potravina, která obsahuje sacharidy se v krvi rozkládá na glukózu. To v praxi znamená, že potraviny s vysokým glykemickým indexem budou zvyšovat hladinu cukru v krvi. Vysoké číslo glykemického indexu nás varuje před prudkým stoupnutím cukru v krvi, který následně rychle poklesne a přichází hlad. Vyvarujte se potravin, které obsahují jednoduché cukry, naopak se držte takových, které mají dostatek vlákniny a složené sacharidy. Pomohou vás zasytit a nebudete mít hlad.
Vyhnout se, nebo dál jíst?
Dietologové a výživoví poradci většinou radí, že je dobré se příloh na začátku diety vzdát. Nastartujete tak metabolismus. V dalším procesu jsou už le důležité, protože obsahují energii ve formě sacharidů. Bez těch nebudeme při cvičení podávat takové výkony. Přílohy je tedy dobré si dopřát ve vhodnou dobu, tedy v poledne, a zvolit ten správný druh. Chybí vám k hubnutí motivace? Víme, jak ji záskat zpět!
Témata: cizrna, kuskus, zdravá strava, zdravá výživa, těstoviny, zelenina, vitamíny, oběd, sacharidy, energie, glykemický index, cukrovka, diabetes, jídlo a věda, dieta, mýty vs. fakta, příloha
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Související obsah
Zázvor v kuchyni: Oblíbené recepty i jeho další použití
Zázvor lékařský je vytrvalá rostlina, která má velmi zajímavý oddenek. Je hlízovitě členěný a plazivý. Vyrůstá z něho několik lodyh o výšce až 1 metr… Číst více
Hostina na svatého Martina: Uvařte si husí polévku kaldoun podle Marie-Janků Sandtnerové!
Těšíte se na svátek svatého Martina s nadějí na… Číst více
Oblíbená sladká jídla s mákem. Které recepty si bez něj nemůžeme představit?
Mák - naše česká superpotravina V obchodech se nově objevují různá semínka, která jsou pro naše zdraví prospěšná (např. chia semínka nebo quinoa),… Číst více
Hřejivé zimní saláty, plné barev a vitamínů. Jaké jsou ty nejoblíbenější
Teplé barvy pro zahřátí Pro barvu a chuť do salátů přidáváme krásně červená cherry rajčátka, krátce grilovaná a ochucená kořením, dozdobená čerstvou… Číst více
Bramborové šišky, knedlíky a peciválky s mákem. Víte, co jsou šudlíky?
Šišky, noky nebo šudlíky Brambory jsou základem různých pochoutek české kuchyně. Tyto dobroty nám připomínají naše dětství, protože nám je vařily… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si šťavnatou pečenou husu se zelím a knedlíky!
Blíží se oblíbený svátek svatého Martina, který… Číst více
Svatomartinské akce: Kam zajít na kaldoun, kam na husičkový guláš a kde mají nejlepší lokše?
Při příležitosti svátku svatého Martina se koná… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
Svatomartinské rohlíčky jako od babičky: Jednoduchý recept zvládne každý!
Hostina na svatého Martina právě začíná! Nasolte… Číst více
Jak připravovat zimní ovocné saláty. Takto můžete zdravě nahradit moučníky
Ovoce podle sezóny Do salátů používáme kvalitní a dobře omyté ovoce. Jablka jsou výborným základem, nakrájíme je nadrobno a přidáváme k nim na… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Maková roláda s povidly a mascarpone krémem
Přidáno před 1 hodinou

Fazolová polévka s mrkví a libečkem
Přidáno před 13 hodinami

Čočka na kyselo se smetanou
Přidáno před 16 hodinami

Koka + řez
Přidáno 28. 5. 2022 09:58

Špagety s kuřecími kousky v italské omáčce
Přidáno 28. 5. 2022 07:27

Sirup z čerstvého bezu
Přidáno 27. 5. 2022 10:15
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.