Mýty vs. fakta: Základem hubnutí je nejíst přílohy. Nebo je to jinak?

30. 3. 2021 14:54

Zdraví Tomáš Knap

Zdroj: congerdesign, Pixabay, Pixabay License Zdroj: congerdesign, Pixabay, Pixabay License
Hubnutí s sebou přináší změny v jídelníčku. Některé jsou výraznější, jiné méně, většinou je třeba soustředit se i na přílohy. A Češi přílohy milují. Většinou jde bohužel o knedlíky plné sacharidů, brambory či rýži. Je vlastně v pořádku přílohy vůbec konzumovat?

Přílohy jsou potřeba

Některé drastické diety radí přílohy úplně vynechat. Jejich dlouhodobá absence v jídelníčku však rozhodně není ku prospěchu; přílohy jsou zdrojem komplexních sacharidů. Pokud navíc pro větší efekt hubnutí sportujete, takové sacharidy vám budou chybět. Úspěšně hubnou lze i bez vyškrtnutí těstovin nebo rýže. Je ovšem třeba korigovat, kdy určité přílohy do jídelníčku zařadit, a jak je správně připravovat. V prvním týdnu diety doplňujte maso dvakrát nebo třikrát zeleninou, u dalších jídel přílohy rovněž zcela nahraďte zeleninou. Postupně se můžete k přílohám vrátit, myslete ale na to, abyste si je dávali k obědu. Večer na ně zapomeňte. Pamatujte, že jedna porce příloh by u žen neměla přesáhnout 120 - 150 gramů.

Byliny v kuchyni: Rozmarýn je výborný na tmavé vlasy. Vyrobte si z něj zdravé víno!

Byliny v kuchyni: Rozmarýn je výborný na tmavé vlasy. Vyrobte si z něj zdravé víno!

Rozmarýn jako léčivá bylinka má v domácnosti široké využití. Kromě toho, že je plný prospěšných…

Kterým přílohám se vyhnout?

Na talíř si klidně dejte brambory či celozrnné těstoviny ze špaldové nebo z tvrdé pšenice. Výborně vám jídlo doplní i kuskus. Knedlíky raději nechte stranou. Na druhou stranu uškodí méně než třeba hranolky nebo některé těstoviny z pšenice. Gramáž může být zavádějící. Než si připravíte jídlo, je dobré si uvědomit, kolik je 100 g kuskusu oproti 100 gramům knedlíků nebo kroket. Pokud přesto chcete nahradit například brambory ve vašem jídelníčku, nejlepší alternativou budou batáty. O jejich výhodách pro zdraví se dočtete zde.

Svačina je základ výletu: Co si vzít do auta a co na záda do batůžku?

Svačina je základ výletu: Co si vzít do auta a co na záda do batůžku?

Jaro je ideální čas na poznávání českých krás, i kdyby to mělo být jenom za humna. Výzva k výletu…

Glykemický index hraje neopomenutelnou roli

Tady pozor! I když má například bramborová kaše pouhých 300 kJ, má velmi vysoký glykemický index. Každá potravina, která obsahuje sacharidy se v krvi rozkládá na glukózu. To v praxi znamená, že potraviny s vysokým glykemickým indexem budou zvyšovat hladinu cukru v krvi. Vysoké číslo glykemického indexu nás varuje před prudkým stoupnutím cukru v krvi, který následně rychle poklesne a přichází hlad. Vyvarujte se potravin, které obsahují jednoduché cukry, naopak se držte takových, které mají dostatek vlákniny a složené sacharidy. Pomohou vás zasytit a nebudete mít hlad.

Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse

Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse

Dějiny alchymistického umění pamatují řadu podvodníků a šarlatánů. Jsou mezi nimi ale i tací, kteří…

Vyhnout se, nebo dál jíst?

Dietologové a výživoví poradci většinou radí, že je dobré se příloh na začátku diety vzdát. Nastartujete tak metabolismus. V dalším procesu jsou už le důležité, protože obsahují energii ve formě sacharidů. Bez těch nebudeme při cvičení podávat takové výkony. Přílohy je tedy dobré si dopřát ve vhodnou dobu, tedy v poledne, a zvolit ten správný druh. Chybí vám k hubnutí motivace? Víme, jak ji záskat zpět!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílel již 1 kuchař

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Suché, popraskané rty se neobjevují jen v zimě. Pečovat o ně bychom měli celoročně. K tomu účelu je…
Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Světový den monitoringu diabetu připadá pravidelně na 14. dubna. Tato nepříjemná nemoc, která…
Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Medvědí česnek znali už naši předkové, ale i v moderní době se těší oblibě. Je zdravý, chuťově…
Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Pór, lidově zvaný pórek, je tak běžný, že by vás možná ani nenapadlo, jak skvělé vlastnosti má.…
Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Máte chalupu se zahrádkou? Právě teď je čas vysadit na záhonek pastinák, lidově zvaný pastiňák,…
Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

Světový den zdraví nám mimo jiné připomíná, že nás v kondici udržuje vhodný jídelníček plný…
Čím si vyčistit zuby, když nemáte pastu? Pomůže kokos i slupka od banánu

Čím si vyčistit zuby, když nemáte pastu? Pomůže kokos i slupka od banánu

Zubní pasta je v našich očích samozřejmost, která je vždy po ruce. Může se ale stát, že neplánovaně…
Byliny v kuchyni: Vyrobte si blahodárný med z krásné pampelišky

Byliny v kuchyni: Vyrobte si blahodárný med z krásné pampelišky

Pampelišky krásně oživují travnaté plochy, zdobí hlavy malých děvčat, která si z nich pletou věnce,…