Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Iva Hüttnerová slaví Vánoce s rodinou několikrát. Pokaždé s jinými pokrmy na stole.
Zdroj: Profimedia

Na letošní Vánoce se pilně připravuje i herečka a výtvarnice Iva Hüttnerová. Jak prozradila webu Toprecepty.cz, i letos budou sváteční chvíle probíhat v kruhu rodinném a chybět nebude ani „tradiční” pokrm, který je už nutností – buřtguláš.

Svátky pro děti

Iva Hüttnerová se jako každý rok i letos na svátky moc těší a uznává, že díky obchodům a jejich nabídce nejde jejich brzký příchod přehlédnout. „Já mám na Vánocích nejradši, že každý rok přibyde v mojí široké rodině nějaké malé dítě nebo děti,” říká pro Toprecepty.cz oblíbená herečka. Kvůli nim stojí za to celý ten  cirkus, který k tomu patří – zvonění, tajemství a dárečky,” dodává.

První sváteční večeře

Jak výtvarnice a spisovatelka upozorňuje, není tou, která by cestovala po všech příbuzných, naopak je maminkou a babičkou, která navaří pro celou rodinu a přichystá společné Vánoce. „Štědrý večer trávíme s dcerou a její rodinou, protože bydlí poblíž,“ vysvětluje Hüttnerová s tím, že v ten moment se na stole objevují tradiční pokrmy.

Manžel jí ryby a my s dcerou a s její rodinou spíš dáváme přednost řízkům,“ dodává. Protože je u stolu najednou hodně lidí, volí Hüttnerová podávání jídel formou švédských stolů. „Máme tento způsob léty odzkoušený, protože rodina je tak početná, že bychom se k jednomu stolu všichni nevešli,“ říká herečka, známá například z filmu Co je vám, doktore? nebo seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Netradiční pokrm pro celou rodinu

Když se však 25. prosince sejde širší příbuzenstvo, objevuje se na stole na svátky hodně nezvyklý pokrm. „Pro širší rodinu překvapivě každým rokem dělám obrovský kotel buřtguláše. Vyplynulo to během let, jedná se o nejoblíbenější jídlo mých dětí i vnuků,“ popisuje Iva Hüttnerová pro Toprecepty.cz.

Jak sama říká, nějakým zvláštním způsobem jí příprava buřtguláše jde a rodina si ho zkrátka žádá. „Volím lepší špekáčky, které musím pořádně vypéct, dělám to opravdu dlouho a pak z nich sliji omastek. Takže ve výsledku guláš není tak šíleně mastný,“ prozrazuje herečka svůj jediný fígl, který používá. „Chtěla jsem udělat inovace, pokoušela jsem se to změnit, ale setkala jsem se s naprostým odporem celé rodiny. Sdělili mi, že se mám držet buřtguláše, to mají všichni nejradši,“ směje se.

Přístup k jídlu a vaření

Iva Hüttnerová velkou část svého života neměla k jídlu moc kladný vztah, dokonce tvrdila, že „jedla“ s pocitem, že by neměla. Důvodem byl sklon k nadváze, který ji nutil se k jídlu stavět trochu s odstupem. Po šedesátce se ovšem rozhodla, že diety a stres s nimi spojený nejsou cestou a zaměřila se na poctivý výběr toho, co jí. 

Oblíbenou má například „žlutou polévku“, zcela jednoduchý recept, který si doma může připravit každý. Uvaří se celé kuře v osolené vodě s lžící kari, pak se maso obere, naseká, vrátí do vývaru, přidá se kelímek šlehačky, hrst oloupaných mandlí a nakonec se polévka ozdobí petrželkou,“ popisuje herečka a výtvarnice.

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si připravíte vynikající buřtguláš, který zasytí a potěší svou chutí.

Zdroj: Jakvkuchyni.cz

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli