Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na ten nejlepší buřtguláš? Sáhněte po kvalitní uzenině, nezapomeňte na dostatek cibule a správnou kombinaci koření
Zdroj: Toprecepty.cz

Ať už ho nazveme bramborový guláš nebo buřtguláš, nabízí skvělé řešení v okamžiku, kdy nevíme, co rychle a levně připravit. Přitom takové jednoduché jídlo se může stát i lahodnou pochoutkou.

Co patří do buřtguláše

Základem guláše je cibule, paprika, brambory, koření a na rozdíl od klasického guláše jsou v jídle místo masa buřty.

Důležitý je dostatek cibule, kterou dobře osmažíme až do mírně nahnědlé barvy. Díky dobře osmažené cibuli bude jídlo mnohem lepší. Na smažení můžeme využít řepkový olej, výborné je i sádlo.

Do guláše se vyplatí dát místo vody vývar, získá plnější chuť. Ideální je hovězí, může být i zeleninový, ale neměl by být příliš tučný. Velmi dobrou variantou je také vývar z uzených kostí. Z koření určitě sáhneme po paprice, neměl by chybět ani pepř, kmín a majoránka. 

Guláš je třeba také zahustit. Většinou se používá mouka. Tu je třeba dát před přidáním brambor, aby se dobře provařila. 

Jaké brambory patří do guláše

Brambory do guláše dáváme takové, které zůstanou pevnější a úplně se nerozvaří. Ideální jsou brambory varného typu B. Díky nim je výsledná podoba tak akorát. 

Kterou uzeninu dát do guláše

Pokud jde o uzeninu, je třeba ji vybírat podle toho, jakou chuť chceme mít ve výsledku. Může jít o klasické špekáčky, ideální je zvolit ty s vysokým podílem masa. Můžeme je doplnit o pikantní klobásku nebo použít tuto klobásku samotnou. Uzeninu je třeba dávat do guláše v takovém stavu, abychom ji mohli pohodlně sníst. Tedy bez obalu a pokrájenou na kostky nebo silnější kolečka. Poměr cibule a uzeniny by měl být zhruba půl na půl.

Jak vylepšit buřtguláš

Skvělého buřtguláše docílíme tím, že do něj použijeme trochu rajského protlaku. Z koření do guláše dáváme mletou papriku, často se napůl kombinuje sladká a pálivá, pepř, majoránka a kmín. Využít můžeme ale také koření, jako je bobkový list, případně tymián. Buřtguláš můžeme vylepšit houbami. Kterýkoliv buřtguláš krásně dochutí prolisovaný česnek. Pokud na zahuštění nechceme používat mouku, můžeme rozvařit nastrouhanou bramboru, ale také nadrobit střídku chlebu. 

Levné

Perfektní slavnostní večeře nemusí stát majlant. Důležitá je přece chuť, nikoliv cena! Chcete návštěvě předložit luxusní chod za málo peněz? Zkuste třeba italské pesto, které se chodí k masu i…

Jak na výborný buřtguláš

Na přípravu výborného buřtguláše si připravte: 2 špekáčky, 5 brambor, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 2 lžičky majoránky, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 lžičku mleté pálivé papriky, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1,5 litru hovězího vývaru, pepř, olej a sůl. Na zahuštění: 1 lžíci hladké mouky.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Buřty nakrájejte na menší kousky. Připravte si kastrol se silným dnem, nalijte trochu oleje a rozehřejte ho. Do horkého oleje dejte cibuli a buřty a společně vše osmažte. Pak přidejte obě papriky a hrnec sundejte z tepla. Dobře promíchejte, aby paprika pustila barvu zaprašte moukou, znovu promíchejte a postupně přilévejte vývar a míchejte, aby nevznikly hrudky. Guláš přiveďte k varu, ochuťte ho česnekem, majoránkou a kmínem. Osolte a opepřete podle chuti. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Brambory přidejte do guláše. Vařte do změknutí brambor. Hustý guláš nakonec ještě můžete dochutit podle solí, případně pepřem.

Náš tip: Připravte si buřtguláš podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více