Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medovníkové kuličky se perfektně hodí k dalšímu cukroví, které ozdobí váš sváteční stůl.
Zdroj: Toprecepty

Medovníkové kuličky jsou chutnou nepečenou variantou známého dezertu, která se perfektně hodí na vánoční stůl mezi ostatní cukroví. Nevyžadují složité postupy ani dlouhé odležení, a proto je můžete připravovat až těsně před svátky.

Původ medovníku

Základní chuť medovníku se odvíjí od jeho historie. Moučník vznikl ve východní Evropě, kde se med tradičně používal jako hlavní sladidlo, byl ceněný nejen pro svou chuť, ale i trvanlivost a dostupnost.

V 19. století byl medovník součástí jídelníčku ruské carské rodiny a jeho obliba postupně rostla. Postupem času se tento dezert rozšířil do dalších zemí, včetně České republiky, kde si snadno získal oblibu a stal se součástí nabídky cukráren a dnes i supermarketů.

Jednoduché cukroví bez pečení

Výhodou medovníkových kuliček, které se staly alternativou k oblíbenému dortu, je jejich nepečený základ. Kombinace drcených sušenek (ty můžete nahradit doma upečenými pláty), medu, másla a případně smetany navíc vytváří hmotu, která se dobře tvaruje. V porovnání s klasickým dortem tak odpadá pečení jednotlivých plátů i dlouhé odležení. Kuličky lze připravit během chvíle a jejich nachystání zvládnou i začínající domácí cukráři.

Tato forma medovníku také umožňuje přizpůsobení receptu podle potřeby a vlastní chuti – množství medu, druh použitých sušenek nebo typ obalovací směsi lze snadno upravit podle osobních preferencí.

Variace a úpravy 

Medovníkové kuličky tak můžete například pozměnit do „zimní verze” přídavkem skořice nebo kapky rumové esence. Chutné jsou i s najemno sekanými ořechy, sušeným ovocem nebo s malými čokoládovými kousky. Díky těmto doplňkům lze vytvořit několik verzí jednoho receptu a přizpůsobit ho tomu, co máte doma nebo co chcete nabídnout hostům.

Když je základní hmota hotová, následuje tvarování a obalování. Kuličky můžete „vykoupat” třeba v drcených sušenkách, které podtrhnou typickou medovníkovou chuť. Můžete sáhnout také po kakau, kokosu nebo jemně mletých ořechách. Volba obalovací směsi ovlivňuje nejen vzhled, ale i celkovou sladkost, takže je možné vytvořit verzi vhodnou i pro ty, kteří si chtějí nebo musí dávat pozor na sacharidy.

Snadno a rychle

Rychlou a nenáročnou přípravu medovníkových kuliček ukázala na TikToku i uživatelka této sociální sítě s nickem LuuCakes. Ta sice nepoužila koupené sušenky, díky kterým si usnadníte přípravu a kuličky jsou opravdu nepečené, ale výsledek stojí za to. Prozradila také, jak si poradit, když nemáte po ruce karamelové salko. Stačí to klasické nechat povařit dvě hodiny a karamelové je na světě. Klidně zkuste i kondenzované mléko s příchutí sladký karamel, bude chutnat stejně skvěle.

@lucasramkova Recept na medovníkové kuličky Suroviny: pláty: 400g hladké mouky , lžička perníkového koření, 2 lžičky jedlé sody , 200g cukru moučka , 2 vejce , 135 g medu, 60 g másla , 100g vlašských ořechu 180 st , zhruba 16 minut Dále : 1 karamelové salko a kostka změklého másla. ❤️množství vidíte na videu. Kvalitní suroviny koupíte na @BrainMarket.cz - jedlou sodu , perníkové koření, ale i med nebo ořechy. S kódem “luucakes10” mate navíc 10% slevu. #luucakes#yummy#food#foodie#foodblogger#peceni#nepecenecukrovi#nepecene#medovnikovekulicky#medovnik#mnam#cukrovi#vanocnicukrovi#vanoce#christmas#christmascookie#nobaking#fyp#foryoupage#protebe#viral#trend#videorecepty#recepty#recipes#videoresep ♬ původní zvuk - LuuCakes

Medovníkové kuličky

Na přípravu báječných kuliček budete potřebovatNa těsto: 400 g hladké mouky, 1 lžičku perníkového koření, 2 lžičky jedlé sody, 200 g cukru moučka, 2 vejce, 135 g medu, 60 g másla a 100 g vlašských ořechů. Na kuličky: 1 plechovka karamelového salka a 250 g změklého másla.

Jak na to?

  1. Nejprve upečte pláty těsta. Do mísy dejte mouku, perníkové koření, jedlou sodu, moučkový cukr a vše promíchejte.
  2. Přidejte vejce, med, rozpuštěné máslo a mleté vlašské ořechy a opět zamíchejte. 
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. 
  4. Vypracujte hladké těsto a rozdělte ho na dvě půlky. Z každé vyválejte plát o velikosti plechu. Opatrně ho přeneste na připravený plech a v předem vyhřáté troubě pečte zhruba 15–16 minut.
  5. Po upečení nechte pláty vychladnout
  6. Vychladlé pláty rozlámejte a rozmixujte. Do hlubokého talíře odeberte část, ve které budete kuličky posléze obalovat.
  7. Do zbytku rozmixovaných plátů přidejte karamelové salko a změklé máslo. Vypracujte hutné těsto a tvarujte z něj kuličky.
  8. Kuličky obalte v rozmixovaném těstě, které jste odebrali do talíře.
  9. Nechte zatuhnout v lednici a můžete podávat.

Náš tip: Vynikající jsou i kokosové kuličky, které si můžete připravit podle našeho videoreceptu.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli