Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vůně vánočního cukroví je ta nejhezčí odměna za hodiny strávené u trouby. Jak ale na skladování cukroví, aby zůstalo křehké, vláčné i voňavé až do svátků? Poradíme, kam patří jednotlivé druhy, v čem je ukládat a čemu se raději vyhnout.

Skladování cukroví

Když dopečeme poslední plech a kuchyní se rozline vůně másla, vanilky a koření, máme pocit, že to nejtěžší je za námi. Jenže právě teď přichází chvíle, která rozhodne o tom, jak bude naše cukroví chutnat na Štědrý den i mezi svátky. Správné skladování cukroví je totiž stejně důležité jako samotné pečení.

Každý druh má jiné nároky na prostředí, obal i teplotu. Pokud je nerespektujeme, cukroví může zvlhnout, vyschnout, ztratit vůni nebo dokonce začít plesnivět. V tomto ohledu mají velký význam obaly a teplota skladování. Pojďme si proto přehledně projít, jak správně skladovat jednotlivé druhy cukroví.

Křehké suché cukroví (rohlíčky, linecké bez náplně, pracny)

Suché a křehké druhy cukroví jsou velmi citlivé na vlhkost. Jakmile navlhnou, ztrácejí svou typickou strukturu, měknou a přestávají být příjemně křupavé. Proto je ukládáme do papírových krabic vyložených pečicím papírem, případně do plechových dóz (o nich více na konci článku).

Vložený papír pomáhá regulovat vlhkost a vhodný plech poskytuje stabilní prostředí bez průniku světla. Cukroví musí být před uložením dokonale vychladlé, jinak by se uvnitř obalu srážela vlhkost a celý obsah by se mohl rychle znehodnotit. 

Medové a kořeněné cukroví (perníčky, medové řezy)

Perníčky můžeme mít takové, které potřebují dva až tři týdny na rozležení, praktické jsou ale i takové, které můžeme připravit v posledním týdnu. Pokud máme cukroví, které vyžaduje změknutí, skladujeme je podobně jako křehké cukroví do papírových krabic. Ihned měkké medové cukroví dáváme do plechových krabic vyložených papírem. 

Medové cukroví skladujeme v chladných prostorách, kde je sucho, nevhodný je mráz. Pro změknutí můžeme do krabice vložit i kousek jablka nebo chleba zabalený v ubrousku, který postupně uvolňuje vlhkost. Je ale nutné jablko či chleba pravidelně kontrolovat a měnit.

Slepované a plněné cukroví (linecké, košíčky, ořechy)

Jakmile se do cukroví dostane náplň, pravidla skladování se mění. Marmeláda, krémy i tukové náplně zvyšují vlhkost a činí cukroví podstatně náchylnější k plesnivění. Tyto druhy proto ukládáme do uzavíratelných plastových nebo skleněných dóz, které zabrání vysychání i přístupu vzduchu.

Skladovat je můžeme buď v lednici, nebo ve velmi chladné spíži, pokud máme jistotu, že se teplota drží skutečně nízko. Důležité je tyto druhy nikdy nemíchat se suchým cukrovím. Jinak by suché zvlhlo a plněné by naopak mohlo ztratit svou vláčnost.

Cukroví s čokoládovou polevou

Čokoládová poleva je krásná, ale velmi citlivá na špatné podmínky. Nesnáší vlhko, kolísání teplot ani dotyk s jinými druhy cukroví. Proto ji ukládáme do pevných plastových nebo plechových dóz, kde jsou jednotlivé vrstvy oddělené pečicím papírem, pokud nemohou být skladovány pouze v jedné vrstvě.

Cukroví s čokoládovou polevou skladujeme buď v chladné spíži, nebo v lednici, podle náplně uvnitř. Pokud je uvnitř máslový nebo smetanový krém, lednice je nutností. Pokud je cukroví pouze s čokoládovou polevou a suchým těstem, stačí chladná spíž. Důležité je zabránit srážení vlhkosti, která by na polevě vytvořila skvrny.

Nepečené cukroví (vosí hnízda, kuličky, salámy)

Nepečené cukroví patří mezi nejcitlivější druhy vůbec. Neprochází tepelnou úpravou, obsahuje větší množství tuku a často i alkohol. Velmi snadno přejímá pachy z okolí a při špatném skladování měkne, mění se chuť i struktura a znehodnocuje se.

Nepečené cukroví proto ukládáme do těsně uzavřených plastových nebo skleněných dóz a skladujeme v lednici. Ideálně v jedné vrstvě, případně s proložením papírem, aby se jednotlivé kusy nedeformovaly. 

Pozor na plechové dózy i papírové krabice 

Papírové krabice, ve kterých bylo předtím něco jiného, třeba boty nebo staré sešity, nejsou vhodné na skladování cukroví. Cukroví s tímto aromatem by nám vážně nechutnalo, a to nejen pro typický zápach, ale i z hygienických důvodů.

  • Nevhodné jsou také některé plechové dózy. Ne každý plech je totiž vhodný pro kontakt s potravinami. Jak to poznáte? Prohlédněte si obal a hledejte symbol vidličky a nože nebo skleničky a vidličky (viz galerie).
  • Totéž platí pro některé plasty. Nekvalitní materiály totiž mohou do jídla uvolňovat škodlivé látky. Pokud si nejsme jisti, jestli je kov či plast vhodný, zabráníme kontaktu jídla s dózou – ideálně ji vysteleme pečicím papírem.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Nejčastější chyby při skladování cukroví

Chybovat ale také můžeme i tím, že do jedné krabice dáme dva druhy, které nejsou podobné. Navzájem od sebe načichnou. A chceme, aby jednotlivé druhy byly typické. Kromě toho různé druhy cukroví potřebují odlišné prostředí a vzájemně si mohou škodit, třeba právě zmíněným přebíráním pachů.

Stejně tak představuje problém skladování u topení, v kuchyni nebo na světle, kde se urychluje stárnutí tuků a cukroví žlukne.

Častou chybou je i ukládání ještě vlažného cukroví. I když se nám zdá, že už vychladlo, uvnitř nádoby vznikne vlhké prostředí, ve kterém se velmi rychle množí plísně. Kromě následného výběru vhodného skladování je právě trpělivé a správné vychladnutí základem uchování výborného cukroví, které vydrží dlouho.

Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu nepečené ořechové trubičky:

 

Recepty k tomuto článku