Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Máte rádi pařížské rohlíčky? Oblíbený zákusek je už tak trochu vyšší cukrařina, hlavně tehdy, když je uděláte v mini verzi. Udělat malé pařížské rohlíčky je totiž trochu piplačka, ale vynaložené úsilí stojí za to. Křupavé rohlíčky s pařížskou šlehačkou jsou prostě úžasné. 

Zákusky v malém provedení

Cukroví podle slavných zákusků je v poslední době populární. V malém provedení se dělají nejčastěji laskonky, někdo dělá i mini věnečky, kremrole nebo štafetky. A přímo báječně se k tomuto účelu hodí i pařížské rohlíčky. Tento cukrárenský zákusek mívá hodně podob a také názvů. Rohlíčky mohou být rovné i zahnuté stejně jako běžné rohlíky, někteří jim říkají i tyčinky nebo mašličky. Vždy je ale pro ně typický křehký základ, jenž zakrývá krémová vrstva a navrch čokoládová poleva

Křupavý korpus + nadýchaný krém

Pařížské rohlíčky jsou přímo úžasným spojením ořechového těsta, které se připravuje jen z ořechů a sněhu ušlehaného z bílků a cukru. Připravit je můžete z vlašských nebo lískových ořechů, případně můžete použít i mandlovou mouku nebo najemno namleté mandle. Vzhledem k tomu, že se do těsta nepřidává žádná mouka, je přirozeně bezlepkové.

Na tento křupavý oříškový podklad se pak nanáší cukrářský sáčkem pařížská šlehačka. Právě ta zajistí, že po odležení je těsto krásně vláčné. Kvůli šlehačkové náplni se však rohlíčky stávají cukrovím určeným k rychlé spotřebě, vydrží nejdéle dva dny, a to v chladu, nejlépe v lednici. Chcete-li je podávat i později, můžete si předem připravit jen korpusy a průběžně je šlehačkou zdobit mezi svátky. 

Na rohlíčky patří pařížská šlehačka nebo krém

Pařížské šlehačce vděčí pařížské rohlíčky za své jméno stejně jako třeba pařížský dort. Uspokojí hlavně milovníky čokolády nebo kakaajimi se totiž smetana ochucuje a teprve pak se šlehá společně s cukrem. Pokud byste chtěli trochu prodloužit trvanlivost rohlíčků, můžete šlehačku nahradit pařížským krémem. Jde o krém, jehož základem je pařížská šlehačka, do níž se po jejím vychlazení vmíchá ještě máslo a pak se vše společně vyšlehá.

Poleva jako třešnička na dortu

Jestliže čokoládu moc nemusíte, můžete rohlíčky naplnit třeba i krémem karamelovým, který se rovněž krásně snoubí s čokoládovou polevou, jež celé rohlíčky činí ještě dokonalejšími. V originále se na ni používá klasická hořká nebo mléčná čokoláda, můžete ji ale klidně nahradit i čokoládou bílou. Případně můžete část rohlíčků zalít tmavou čokoládovou polevou a část světlou – budou se pak na mísách s cukrovím ještě lépe vyjímat. 

Jak na nejen mini pařížské rohlíčky?

Máte-li pařížské rohlíčky v oblibě a troufnete si na to je zkusit v malé verzi na svátky, můžete se do toho rovnou pustit podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 150 g bílků, 400 g cukru krystal, 200 g vlašských nebo lískových ořechů, kakao podle chuti, 2 šlehačky, 150 g hořké čokolády, hotovou čokoládovou polevu.

  1. Bílky prošlehejte ve vodní lázní nad párou s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Poté sejměte misku z vodní lázně a za stálého šlehání vmíchejte mleté ořechy s kakaem.
  2. Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený papírem nastříkejte tvary rohlíčků. Ty pak sušte v troubě předehřáté na cca 140-150 °C dorůžova asi 15 minut. Po upečení nechte tyto rohlíčkové základy vychladnout.
  3. Na krém svařte šlehačky s čokoládou a nechte vychladnout. Pak dejte ochucenou smetanu odležet přes noc do lednice. 
  4. Následující den šlehačku vyšlehejte a pomocí cukrářského pytlíku se zdobičkou ji nastříkejte na připravené rohlíčky.
  5. Hotové rohlíčky nechte asi hodinu vychladit a ztuhnout v lednici a poté je opatrně ze šlehačkové strany namáčejte do rozpuštěné čokoládové polevy. Čokoládu nechte okapat a zaschnout. Pařížské rohlíčky uchovávejte v chladu. 

Náš tip: Místo šlehačky můžete do rohlíčků použít i žloutkový máslový krém. Tyto rohlíčky si pak můžete udělat podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den domácích sušenek

Den domácích sušenek

Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více