Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
13. 12. 2023 Vaření
Máte rádi pařížské rohlíčky? Oblíbený zákusek je už tak trochu vyšší cukrařina, hlavně tehdy, když je uděláte v mini verzi. Udělat malé pařížské rohlíčky je totiž trochu piplačka, ale vynaložené úsilí stojí za to. Křupavé rohlíčky s pařížskou šlehačkou jsou prostě úžasné.
Zákusky v malém provedení
Cukroví podle slavných zákusků je v poslední době populární. V malém provedení se dělají nejčastěji laskonky, někdo dělá i mini věnečky, kremrole nebo štafetky. A přímo báječně se k tomuto účelu hodí i pařížské rohlíčky. Tento cukrárenský zákusek mívá hodně podob a také názvů. Rohlíčky mohou být rovné i zahnuté stejně jako běžné rohlíky, někteří jim říkají i tyčinky nebo mašličky. Vždy je ale pro ně typický křehký základ, jenž zakrývá krémová vrstva a navrch čokoládová poleva.
Mohlo by vás zajímat
Křupavý korpus + nadýchaný krém
Pařížské rohlíčky jsou přímo úžasným spojením ořechového těsta, které se připravuje jen z ořechů a sněhu ušlehaného z bílků a cukru. Připravit je můžete z vlašských nebo lískových ořechů, případně můžete použít i mandlovou mouku nebo najemno namleté mandle. Vzhledem k tomu, že se do těsta nepřidává žádná mouka, je přirozeně bezlepkové.
Na tento křupavý oříškový podklad se pak nanáší cukrářský sáčkem pařížská šlehačka. Právě ta zajistí, že po odležení je těsto krásně vláčné. Kvůli šlehačkové náplni se však rohlíčky stávají cukrovím určeným k rychlé spotřebě, vydrží nejdéle dva dny, a to v chladu, nejlépe v lednici. Chcete-li je podávat i později, můžete si předem připravit jen korpusy a průběžně je šlehačkou zdobit mezi svátky.
Na rohlíčky patří pařížská šlehačka nebo krém
Pařížské šlehačce vděčí pařížské rohlíčky za své jméno stejně jako třeba pařížský dort. Uspokojí hlavně milovníky čokolády nebo kakaa – jimi se totiž smetana ochucuje a teprve pak se šlehá společně s cukrem. Pokud byste chtěli trochu prodloužit trvanlivost rohlíčků, můžete šlehačku nahradit pařížským krémem. Jde o krém, jehož základem je pařížská šlehačka, do níž se po jejím vychlazení vmíchá ještě máslo a pak se vše společně vyšlehá.
Poleva jako třešnička na dortu
Jestliže čokoládu moc nemusíte, můžete rohlíčky naplnit třeba i krémem karamelovým, který se rovněž krásně snoubí s čokoládovou polevou, jež celé rohlíčky činí ještě dokonalejšími. V originále se na ni používá klasická hořká nebo mléčná čokoláda, můžete ji ale klidně nahradit i čokoládou bílou. Případně můžete část rohlíčků zalít tmavou čokoládovou polevou a část světlou – budou se pak na mísách s cukrovím ještě lépe vyjímat.
Jak na nejen mini pařížské rohlíčky?
Máte-li pařížské rohlíčky v oblibě a troufnete si na to je zkusit v malé verzi na svátky, můžete se do toho rovnou pustit podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 150 g bílků, 400 g cukru krystal, 200 g vlašských nebo lískových ořechů, kakao podle chuti, 2 šlehačky, 150 g hořké čokolády, hotovou čokoládovou polevu.
- Bílky prošlehejte ve vodní lázní nad párou s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Poté sejměte misku z vodní lázně a za stálého šlehání vmíchejte mleté ořechy s kakaem.
- Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený papírem nastříkejte tvary rohlíčků. Ty pak sušte v troubě předehřáté na cca 140-150 °C dorůžova asi 15 minut. Po upečení nechte tyto rohlíčkové základy vychladnout.
- Na krém svařte šlehačky s čokoládou a nechte vychladnout. Pak dejte ochucenou smetanu odležet přes noc do lednice.
- Následující den šlehačku vyšlehejte a pomocí cukrářského pytlíku se zdobičkou ji nastříkejte na připravené rohlíčky.
- Hotové rohlíčky nechte asi hodinu vychladit a ztuhnout v lednici a poté je opatrně ze šlehačkové strany namáčejte do rozpuštěné čokoládové polevy. Čokoládu nechte okapat a zaschnout. Pařížské rohlíčky uchovávejte v chladu.
Náš tip: Místo šlehačky můžete do rohlíčků použít i žloutkový máslový krém. Tyto rohlíčky si pak můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Skotské sušenky shortbread se přímo rozplývají na jazyku. Víte, jak je správně upéct?
U nás sice ještě tak běžné nejsou, ve světě jsou… Číst více
Dýně a tykve mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné na polévky i na koláče
Různé druhy dýní a tykví poslední dobou nabývají na oblibě, v obchodní síti se objevují od září až téměř do jara, protože se dobře skladují. Lze je i… Číst více
Jak se vyznat v dýních a na co se která hodí?
Tykve, patřící mezi nejstarší kulturní plodiny, se do Evropy dostaly z teplých oblastí Ameriky teprve v průběhu 16. století a to nejspíš díky… Číst více
Plněný chléb-chlebové těsto v podobě kapsy nebo závinu je výborným zpestřením a můžeme ho nabídnout i jako pohoštění
Zatímco různé kynuté záviny, kapsy a bochánky se sladkou náplní pečeme občas všichni, ty slané zase tak obvyklé nejsou. Je to možná tím, že už jen… Číst více
Dokonalý medovník voní po medu a je krásně vláčný. Zkuste jej podle našeho receptu!
Oblíbený vrstvený dort se u nás zabydlel již před… Číst více
Královnou italských chlebů je focaccia. Upečte si ji podle originálního receptu!
Pokud je něco typické pro italskou kuchyni kromě… Číst více
Holka u plotny radí: Jak upéct voňavý a nadýchaný medový dort? Je to snadné!
Medovník zná každý a už jsme o něm také psali.… Číst více
Velký průvodce dýněmi: Na co se hodí Hokkaido, jak jíst tu špagetovou? A zásady správného skladování
Rod tykví zahrnuje téměř tři desítky druhů, u… Číst více
Pečená dýně hokaido chutná znamenitě. Vyzkoušejte k ní oblíbené kombinace koření a bylinek podle nejlepších receptů
Dýni hokaido neloupeme, pouze krájíme na kostky nebo měsíčky, takže vaření s ní jde velmi snadno. Mezi nejoblíbenější jídla z této dýně patří polévky… Číst více
Den domácích sušenek
Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Šlehačkové cukroví: Na tradiční lahodné kousky stačí jen tři suroviny a minimum času na přípravu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 10 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 23 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Mini štóly jako cukroví: Z tvarohového těsta jsou neuvěřitelně vláčné a vydatně posypané cukrem se rozplývají na jazyku
Jak ušlehat sníh nad párou? Video poradí s jednoduchým postupem a díky pevnému sněhu budou naše pusinky i kokosky ještě lepší