Konec kyselým mandarinkám s peckami! Sladké ovoce poznáte podle tvaru i jednoho údaje na obalu
11. 12. 2025 Vaření
Známé rčení u melounech, do kterých nevidíte stejně jako do žen, by se dalo s přehledem aplikovat i na mandarinky. Jejich slupka sice není tak tlustá, ale i v jejich případě nemáte na první pohled jistotu, co je pod ní. Pokud si chcete vybrat plody šťavnaté, sladké a bez pecek, postupujte podle našich tipů.
Kdy jsou nejlepší mandarinky?
Mandarinky jsou typickým zimním ovocem a díky tomu, že si je rády dají i děti, by se daly s přehledem označit i za nejoblíbenější citrusy vůbec. Mandarinky se u nás dříve pojily se svátkem svatého Mikuláše a hlavně s mikulášskou nadílkou, v níž nesměly chybět, a často se na ně stávaly i dlouhé fronty.
Dnes koupíte mandarinky v obchodech téměř po celý rok, i tak jsou ale v nejlepší kondici od listopadu do března, proto si je právě asociujeme s Mikulášem a vánočními svátky, kdy jsou i nejlevnější. I když je nabídka široká, může se i dnes stát, že místo sladkých plodů nakoupíte mandarinky kyselé a plné pecek. Naštěstí existuje pár vodítek, jimiž je možné se při nákupu řídit. Podle čeho tedy mandarinky vybírat?
Mohlo by vás zajímat
Odrůdy mandarinek
Mandarinky nejsou jen jedny, pěstuje se celá řada odrůd. Kromě klasických mandarinek (mandarinka obecná), koupíte v českých obchodech také klementinky (mandarinka klementina), případně tangerinky nebo satsumy. Některé mandarinky jsou tak sladší a šťavnaté, jiné mohu být kyselé a se spoustou peciček.
Právě odrůda mandarinky vám prozradí nejvíc a ji bychom měli na obalu hledat na prvním místě. Najdete ji buď na etiketě nebo na přepravce a pokud nikde není, je to spíš špatné znamení.
- Za nejchutnější mandarinky je považována hybridní odrůda klementinky (citrus clementina). Patří k nejspolehlivěji sladkým mandarinkám. Mají tenkou slupku, dobře se loupou, mívají výraznou vůni a většinou nemají pecičky. Také se dobře rozdělují na dílky, jichž je obvykle mezi sedmi až čtrnácti. I když klementinky vnímáme jako jednu odrůdu mandarinek, jde ve skutečnosti o skupinu, kam se řadí další odrůdy, např. Clemenules, častěji ale stejně najdete nápis clementina.
- Druhou nejběžnější odrůdou u nás jsou satsumy (neboli citrus unshiu). Jsou to velmi šťavnaté mandarinky, které jsou prakticky vždy bez pecek. Mají jemnější chuť, méně výraznou vůni, ale většinou u nich máte jistotu, že budou sladké. Pokud chcete plody bez pecek, dívejte se na označení seedless.
- Třetí u nás dostupnou odrůdou jsou tangerinky – kříženci mandarinek a pomerančů. Tyto mandarinky mají příjemnou vůni, dobře se rozdělují na dílky, ale poměrně často obsahují pecičky. Pokud je tedy nechcete plivat, raději vyberte jinou odrůdu. Tangerinky se také hůře loupou, nejsou tak šťavnaté a mohou být i nahořklé.
Jak poznat šťavnaté mandarinky?
Při nákupu mandarinek je samozřejmě třeba se dívat, jak ovoce vypadá. Je dobré si na plody i sáhnout nebo k nim přivonět. Z toho důvodu je lepší kupovat mandarinky, které jsou volně na váhu, než ty v síťce, kde se často může mezi ostatními ukrývat i mandarinka nahnilá. Kromě toho prodejci používají na zákazníky trik ve formě červených či oranžových sítěk, v nichž mandarinky vypadají lépe a mají hezčí barvu.
Právě barva mandarinek bývá jedním z ukazatelů, podle kterých se při nákupu můžete orientovat. Čím je oranžová barva plodů sytější, tím by měly být mandarinky sladší. Sladké ovšem mohou být i ty méně výrazně, je proto dobré si všímat i dalších vlastností, třeba pevnosti a elasticity slupky.
U kvalitní mandarinky je slupka hladká, jemně lesklá a ovoce je na omak pevné, ovšem ne příliš tvrdé. Mandarinku si klidně i potěžkejte. Pokud je těžší vzhledem ke své velikosti, znamená to, že je v ní víc šťávy a sladkosti. Lehké mandarinky bývají naopak vysušené.
Aby byly mandarinky dostatečně sladké
Dávejte si také pozor, zda nejsou mandarinky až podezřele měkké nebo je příliš velká „mezera“ mezi slupkou a dužinou – takové mandarinky mohou být starší, přezrálé a rovněž vysušené. To, zda jsou mandarinky sladké, poznáte i podle vůně. Sladší mandarinky ji mají mnohem intenzivnější.
V neposlední řadě se dívejte i na to, odkud mandarinky pocházejí. Každá země má sezónu trochu jinak, což má vliv i na kvalitu a chuť plodů. Za nejlepší jsou považovány mandarinky, které se k nám dovážejí ze Španělska a Maroka.
Na podzim a v zimě bývají mandarinky z těchto zemí sladké, šťavnaté a čerstvé, to platí hlavně pro klementinky. Levnější bývají mandarinky z Egypta a Turecka. Jejich chuť je ale kolísavější a nemáte u nich takovou jistotu. Výborné satsumy se k nám dovážejí rovněž z Izraele – jsou krásně sladké a bez pecek.
Náš tip: Mandarinky můžete použít třeba do těchto nepečených řezů podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více