Šest skvělých chuťovek z listového těsta: Tohle výborné občerstvení připravíte za pár minut a návštěvy budou prosit o recept
18. 12. 2025 Vaření
Ohlásila se vám nečekaná návštěva? A máte doma listové těsto? Během pár minut z něj připravíte pohoštění, z kterého nezůstane ani drobeček. Máme pro vás různé varianty slaných dobrot, na kterých si pochutnají malí i velcí.
Jednoduché chuťovky z listového těsta
Mít doma listové těsto v lednici je výhra. A nezáleží na tom, jestli raději sáhneme po tom domácím, nebo jestli si třeba listové těsto zakoupíme, klidně už rozválené. Tato potravina je velmi praktická, obzvlášť v době, kdy se nám může u dveří nečekaně objevit návštěva.
Z listového těsta snadno připravíme jednoduché a rychlé pohoštění, které i velmi dobře chutná. Nabízíme hned několik variant náplní a tvarů, které se hodí na stůl, když se nám nechce chystat nic složitého.
Mohlo by vás zajímat
Jednohubky z listového těsta
Po jednohubkách saháme snad nejčastěji, když se nám ohlásí návštěva. A připravit je můžeme i z listového těsta. Nejde o nic složitého. Těsto rozválíme, vykrájíme požadované tvary (kolečka nebo čtverečky) a navrstvíme na ně různé dobroty. Pak jen upečeme v troubě dozlatova a podáváme.
Čím ozdobit jednohubky z listového těsta?
Před pečením nejčastěji využíváme sezam, mák nebo kmín, které na povrchu dobře drží a při pečení se rozvoní. Hodí se i strouhaný sýr (eidam, čedar, parmezán), který vytvoří křupavou krustu, dále můžeme využít hrubou sůl nebo koření (paprika, sušený česnek, bylinky).
Po upečení se hodí:
- čerstvé bylinky (pažitka, petržel, tymián, rozmarýn)
- kolečka/kousky zeleniny: cherry rajčata, okurka, paprika, olivy, kapary nebo sušená rajčata pro výraznější chuť. Tip: Do středu těsta dejte kousek sušeného rajčete a olivy, těsto přeložte napůl a okraje pak stiskněte vidličkou.
- semena a oříšky (dýňová semínka, slunečnice, vlašské ořechy)
- šunka a sýr: na těsto dejte plátek šunky a sýra, ozdobte třeba kolečkem kyselé okurky.
- pesto: těsto potřete bazalkovým pestem či pestem z medvědího česneku, posypte parmezánem, navrch můžete dát kousek papričky.
Náš tip: Připravte si slané jednohubky z listového těsta se sýrem, uzeninou a zeleninou.
Šneky z listového těsta
Šneky z listového těsta jsou sázkou na jistotu. Můžeme je udělat ve sladké variantě s cukrem a skořicí, ale ta slaná je snad ještě mnohem lepší. Navíc jsou poměrně dekorativní. A co se nejvíc počítá: jsou na stole během pár minut.
Výborné jsou třeba potřené kečupem a posypané sýrem a šunkou. Za vyzkoušení stojí i česnekové máslo a posyp z tvrdého sýru. Těsto po naplnění srolujeme od delšího okraje, nakrájíme na 1cm kolečka a upečeme.
Náš tip: Připravte si slané šneky z listového těsta.
Šátečky z listového těsta
Šátečky z listového těsta představují oblíbenou sladkou klasiku. Ale i tady si můžeme dopřát trochu kreativity a přichystat si slanou variantu.
Můžete vyzkoušet:
- Šunkovo-sýrovou směs: Smíchejte najemno nakrájenou šunku se strouhaným sýrem.
- Pórkovou směs: Krátce orestujte pórek na másle, osolte a promíchejte se sýrem.
- Houbovou směs: Orestujte houby s cibulkou, dochuťte solí a pepřem.
- Špenátovou směs: Podušený a dobře vymačkaný špenát smíchejte s ricottou nebo tvarohem.
- Hořčično-sýrovou směs: Smíchejte plnotučnou hořčici se strouhaným sýrem.
- Slaninovou směs: Orestovanou slaninu promíchejte se sýrem.
Náš tip: Připravte si šátečky z listového těsta s česnekovou pomazánkou z Lučiny.
Mohlo by vás zajímat
Košíčky z listového těsta
Nejen šátečky, ale i košíčky jsou báječnou volbou. Jsou výborným řešením pro slavnostnější příležitosti. Při přípravě si pomůžeme formičkami na muffiny. Do nich dáme čtverce těsta. A náplň? Ta už je pak na naší fantazii a chuti.
Čím naplnit košíčky z listového těsta:
- Listový špenát a sýr feta: Smíchejte spařený špenát s rozdrceným sýrem feta a vejcem.
- Tvaroh a bylinky: Tvaroh promíchejte s nasekanými bylinkami (třeba provensálské koření nebo samotný tymián, petrželka...), vejcem a špetkou soli.
- Žampiony: Na másle orestujte žampiony a cibulku, přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
Náš tip: Připravte si košíčky z listového těsta s mozzarellou a sušenými rajčaty.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Slané tyčky z listového těsta
Jednoduchou klasikou mezi chuťovkami jsou pak slané tyčky z listového těsta. Chutnají dětem i dospělým, kteří si je rádi dávají třeba k vínu nebo pivu. Jsou velmi variabilní a hotové během chvilky.
Na slané tyčky budete potřebovat: 500 g listového těsta, hladkou mouku (na pomoučení), olivový olej, libovolný mix sýrů (ementál, čedar, eidam), šunku, kmín, vejce (na potření) a hrubozrnnou sůl.
Jak na to?
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Vál jemně posypte moukou a pokud nemáte vyválené těsto, tak ho rozválejte na plát silný 3 mm.
- Vzniklý plát těsta rozřízněte napůl.
- Šunku nakrájejte na menší kostičky a sýry nastrouhejte.
- Jednu polovinu těsta potřete olivovým olejem, posypte šunkou a sýrem. Přiklopte druhou polovinou těsta a lehce po těstu přejeďte válečkem, aby se pláty těsta přilepily k sobě.
- Pláty nakrájejte na proužky, potřete je rozšlehaným vejcem, posypte kmínem a hrubozrnnou solí, zatočte několikrát do spirály a položte je na připravený plech.
- Plech dejte do předehřáté trouby a pečte asi 10–12 minut dozlatova.
Náš tip: Připravte si nejrůznější slané variace z listového těsta podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více