Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slané pohoštění z listového těsta rychle mizí. Je totiž návykově dobré.
Zdroj: Toprecepty.cz

Ohlásila se vám nečekaná návštěva? A máte doma listové těsto? Během pár minut z něj připravíte pohoštění, z kterého nezůstane ani drobeček. Máme pro vás různé varianty slaných dobrot, na kterých si pochutnají malí i velcí.

Jednoduché chuťovky z listového těsta 

Mít doma listové těsto v lednici je výhra. A nezáleží na tom, jestli raději sáhneme po tom domácím, nebo jestli si třeba listové těsto zakoupíme, klidně už rozválené. Tato potravina je velmi praktická, obzvlášť v době, kdy se nám může u dveří nečekaně objevit návštěva. 

Z listového těsta snadno připravíme jednoduché a rychlé pohoštění, které i velmi dobře chutná. Nabízíme hned několik variant náplní a tvarů, které se hodí na stůl, když se nám nechce chystat nic složitého.

Jednohubky z listového těsta

Po jednohubkách saháme snad nejčastěji, když se nám ohlásí návštěva. A připravit je můžeme i z listového těsta. Nejde o nic složitého. Těsto rozválíme, vykrájíme požadované tvary (kolečka nebo čtverečky) a navrstvíme na ně různé dobroty. Pak jen upečeme v troubě dozlatova a podáváme. 

Čím ozdobit jednohubky z listového těsta? 

Před pečením nejčastěji využíváme sezam, mák nebo kmín, které na povrchu dobře drží a při pečení se rozvoní. Hodí se i strouhaný sýr (eidam, čedar, parmezán), který vytvoří křupavou krustu, dále můžeme využít hrubou sůl nebo koření (paprika, sušený česnek, bylinky).

Po upečení se hodí: 

  • čerstvé bylinky (pažitka, petržel, tymián, rozmarýn)
  • kolečka/kousky zeleniny: cherry rajčata, okurka, paprika, olivy, kapary nebo sušená rajčata pro výraznější chuť. Tip: Do středu těsta dejte kousek sušeného rajčete a olivy, těsto přeložte napůl a okraje pak stiskněte vidličkou.
  • semena a oříšky (dýňová semínka, slunečnice, vlašské ořechy)
  • šunka a sýr: na těsto dejte plátek šunky a sýra, ozdobte třeba kolečkem kyselé okurky.
  • pesto: těsto potřete bazalkovým pestem či pestem z medvědího česneku, posypte parmezánem, navrch můžete dát kousek papričky.

Náš tip: Připravte si slané jednohubky z listového těsta se sýrem, uzeninou a zeleninou.

Šneky z listového těsta

Šneky z listového těsta jsou sázkou na jistotu. Můžeme je udělat ve sladké variantě s cukrem a skořicí, ale ta slaná je snad ještě mnohem lepší. Navíc jsou poměrně dekorativní. A co se nejvíc počítá: jsou na stole během pár minut.

Výborné jsou třeba potřené kečupem a posypané sýrem a šunkouZa vyzkoušení stojí i česnekové máslo a posyp z tvrdého sýru. Těsto po naplnění srolujeme od delšího okraje, nakrájíme na 1cm kolečka a upečeme. 

Náš tip: Připravte si slané šneky z listového těsta

Šátečky z listového těsta

Šátečky z listového těsta představují oblíbenou sladkou klasiku. Ale i tady si můžeme dopřát trochu kreativity a přichystat si slanou variantu. 

Můžete vyzkoušet:

  1. Šunkovo-sýrovou směs: Smíchejte najemno nakrájenou šunku se strouhaným sýrem.
  2. Pórkovou směs: Krátce orestujte pórek na másle, osolte a promíchejte se sýrem.
  3. Houbovou směs: Orestujte houby s cibulkou, dochuťte solí a pepřem.
  4. Špenátovou směs: Podušený a dobře vymačkaný špenát smíchejte s ricottou nebo tvarohem.
  5. Hořčično-sýrovou směs: Smíchejte plnotučnou hořčici se strouhaným sýrem.
  6. Slaninovou směs: Orestovanou slaninu promíchejte se sýrem.

Náš tip: Připravte si šátečky z listového těsta s česnekovou pomazánkou z Lučiny.

Košíčky z listového těsta

Nejen šátečky, ale i košíčky jsou báječnou volbou. Jsou výborným řešením pro slavnostnější příležitosti. Při přípravě si pomůžeme formičkami na muffiny. Do nich dáme čtverce těsta. A náplň? Ta už je pak na naší fantazii a chuti.

Čím naplnit košíčky z listového těsta:

  • Listový špenát a sýr feta: Smíchejte spařený špenát s rozdrceným sýrem feta a vejcem. 
  • Tvaroh a bylinky: Tvaroh promíchejte s nasekanými bylinkami (třeba provensálské koření nebo samotný tymián, petrželka...), vejcem a špetkou soli.
  • Žampiony: Na másle orestujte žampiony a cibulku, přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.

Náš tip: Připravte si košíčky z listového těsta s mozzarellou a sušenými rajčaty.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Slané tyčky z listového těsta

Jednoduchou klasikou mezi chuťovkami jsou pak slané tyčky z listového těsta. Chutnají dětem i dospělým, kteří si je rádi dávají třeba k vínu nebo pivu. Jsou velmi variabilní a hotové během chvilky.

Na slané tyčky budete potřebovat: 500 g listového těsta, hladkou mouku (na pomoučení), olivový olej, libovolný mix sýrů (ementál, čedar, eidam), šunku, kmín, vejce (na potření) a hrubozrnnou sůl.

Jak na to?

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Plech vyložte pečicím papírem. 
  3. Vál jemně posypte moukou a pokud nemáte vyválené těsto, tak ho rozválejte na plát silný 3 mm.
  4. Vzniklý plát těsta rozřízněte napůl.
  5. Šunku nakrájejte na menší kostičky a sýry nastrouhejte.
  6. Jednu polovinu těsta potřete olivovým olejem, posypte šunkou a sýrem. Přiklopte druhou polovinou těsta a lehce po těstu přejeďte válečkem, aby se pláty těsta přilepily k sobě.
  7. Pláty nakrájejte na proužky, potřete je rozšlehaným vejcem, posypte kmínem a hrubozrnnou solí, zatočte několikrát do spirály a položte je na připravený plech.
  8. Plech dejte do předehřáté trouby a pečte asi 10–12 minut dozlatova.

Náš tip: Připravte si nejrůznější slané variace z listového těsta podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku