Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlé pohoštění: Šneky z listového těsta jsou hotové za chvíli a hravě je zvládne i začátečník
Zdroj: Toprecepty, mika59

Z listového těsta snadno a rychle připravíme spoustu dobrot. Ke svačině nebo jako rychlé pohoštění pro hosty jsou ideální šneky z listového těsta s různými slanými náplněmi.

Kdy sáhnout po listovém těstu

Z listového těsta můžeme rychle připravit různé druhy jídel, ať už ke svačině, nebo třeba na poslední chvíli pro nečekanou návštěvu. Práce s ním je tak snadná, že ji zvládnou i začátečníci, zapojit se mohou i děti.

Kromě závinu nebo slaného koláče jsou i jednou z variant šneky, často připravovaní s kečupem a sýrem. Šneky z křupavého listového těsta jsou velmi oblíbené pro svou pestrost využití. Když máte listové těsto hotové, je práce velmi snadná. Připravit si můžete i domácí listové těsto do zásoby.

Do šneků můžete dát téměř cokoliv, co máte doma. Využijete potraviny od kečupu a protlaku, nebo nadrcených rajčat přes různé druhy uzenin a sýrů až po bylinky a koření. Hodí se bazalka, rozmarýn, oregano, tymián i česnek. Ze sýrů se uplatní mozzarella, parmazán, niva, čedar, ale i obyčejný eidam. Z uzenin můžete sáhnout po dobré slanině nebo třeba kvalitní šunce. Krásně to voní Itálií, že?

Jak péct šneky z listového těsta

Po nanesení náplně šneky jen srolujte, vložte do trouby předehřáté na 190-200 °C a pečte cca 20 minut dozlatova. Je třeba hlídat, aby se šneky nespálili.

Svačina

Svačina je často opomíjené a porůznu odsouvané jídlo. Přitom má v sobě potenciál, který je třeba využít – může nám dodat nejen rychlou energii, se kterou vydržíme do hlavního jídla, ale také vitaminy…

Jak připravit šneky z listového těsta

Do šneků můžete dát kečup, ale i připravenou rajčatovou omáčku, třeba podle tohoto receptu. Na klasické šneky z listového těsta s rajčatovou omáčkou, šunkou a sýrem budete potřebovat: 1 listové těsto, 6 lžic rajčatové omáčky (kečupu), 100 g šunky, 100 g sýru parmazán, 1 vejce a cca 1 lžíci tymiánu (záleží na tom, jestli preferujete méně či více aromatické šneky).

Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Listové těsto rozválejte na tenký plát. Na něj rozetřete rajčatovou omáčku. Posypte ji tymiánem. Na ni naskládejte plátky šunky. Sýr nastrouhejte a posypte jím šunku.

Srolujte širokou stranu do rolády a nakrájejte ji na kolečka. Vzniknou šneky. Plech vyložte ho pečicím papírem. Šneky dávejte s mírným odstupem vedle sebe na plech. Do hrníčku rozklepněte vejce a rozšlehejte ho. Pomocí mašlovačky potřete vejcem šneky. Plech dejte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut do zezlátnutí.

Náš tip: Připravit si můžete i pizza šneky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více