Holka u plotny peče: Šneky z listového těsta plněného pestem a sýrem voní bazalkou a chutnají skvěle
14. 3. 2025 Vaření
Když má za půl hodinky přijít návštěva a vy ještě nemáte nic na stole, nezoufejte. Šneky z listového těsta plněné oblíbeným bazalkovým pestem jsou hotové vcukuletu a nejlépe chutnají čerstvé.
Listové těsto naslano
Možná jste byli dosud zvyklí používat listové těsto jen na záviny nebo pizza šneky a bazalku zase jen do těstovin, případně k ochucení italského předkrmu bruschetta. Ale co takhle obojí pro jednou spojit? Já to zkusila a strávníci byli nadšení.
Listové těsto patří mezi jedny z nejvděčnějších surovin v kuchyni. Od dob, kdy se prodává hotové a vyválené na pečicím papíře, značně se mnoha hospodyňkám ulevilo. Takto předpřipravené těsto stačí jen nechat chvíli povolit (když je z lednice moc ztuhlé, má tendenci se lámat), rozvinout a je připraveno k použití.
Pamatujme jen, že se listové těsto peče vždy při vysoké teplotě (nejméně 200°C) a v předehřáté troubě. Pokud bychom zvolili teplotu nižší, unikal by tuk mezi vrstvami a těsto by nebylo tak křehké. To je jediná nepodkročitelná podmínka, jinak čím těsto naplníte, je jen na vás.
Já pro tentokrát vyzkoušela náplň z čerstvého bazalkového pesta. Chuťově výrazná bazalka, doplněná v pestu o česnek, sýr a piniové oříšky s jemným a křehkým listovým těstem skvěle ladí.
Příprava je tak snadná, že vám s ní mohou pomoci i děti.
Mohlo by vás zajímat
Šneky s pestem
Na jednoduché šneky s bazalkovým pestem budete potřebovat: 1 balení rozváleného listového těsta, 1 vejce na potření, 3 lžíce pesta (použila jsem čerstvé), trochu strouhaného sýru Grana Padano a dle chuti a k dozdobení piniové oříšky.
Jak na to? Předehřejte si troubu na 200 stupňů a ve stejné době vyndejte těsto z lednice a nechte je krátce povolit na pokojovou teplotu. Pozor, nesmí to být zase moc, jinak by se těsto při práci lepilo.
Těsto rozviňte, dejte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně potřete hotovým pestem. Posypte dle libosti sýrem (na celý plát stačí 3 lžíce) a zaviňte. Ze vzniklé rolády krájejte silnější kousky (šneky) a pokládejte je na pečicí plech.
Šneky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte oříšky nebo sýrem a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte dozlatova asi 15 minut. Vyndáme z trouby, necháme na mřížce vychladnout a podáváme.
Něco navíc: Podle našeho receptu si můžete připravit i sladké šátečky z listového těsta.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více