

Domácí listové těsto + slané šátečky
Suroviny z celé dávky těsta 48 ks šátečků
- 250 g 100% tuku Omega
- 400 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- 100 ml vody
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1 pl oleje
- lněné semínka
- sezamové semínka (nebo celý kmín na posypání)
- náplň do 24 ks šátečků :
- 200 g Lučina
- 4 pl čerstvé nakrájené pažitky
- 4 prolisované stroužky česneku
- trochu soli a mletého pepře na dochucení
- 1-2 balíčky oliv bez pecky
Postup přípravy receptu
Do hlubší mísy na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme 100% tuk, přidáme hladkou mouku, tekutinu, žloutky, špetku soli a rukama vypracujeme těsto.
Utvoříme bochánek, vložíme do mikrotenového sáčku, dáme do mísy se studenou vodou a necháme v lednici 2-3 hodiny uležet.
Mezitím si připravíme náplň na šátečky. Smícháme sýr, pažitku, česnek a dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Těsto rozdělíme na polovinu, jednu dáme do mrazáku pro strýčka příhodu, druhou na mírně hladkou moukou pomoučněnou pracovní plochu(vál) a rozdělíme opět na polovinu.
Z každé půlky rozválíme cca 3mm silný plát, radýlkem nebo nožem rozdělíme na 12 políček, do středu dáme vrchovatou kávovou lžičku náplně, podle chuti 1-2 olivy a zabalíme do“šátečku“.
Šátečky potřeme rozšlehanými bílky s olejem, posypeme semínky a dáme do předehřáté trouby na 3/4 výkon upéct do zlatavé barvy (já mám plynovou troubu, peču cca 12 minut).
Poznámka od kuchařky
Pokud se do surovin na těsto dají tekutiny, které jsou uvedeny, nebo 200ml mléka, či jen samotná voda, není to poznat. Mám to léty odzkoušeno. Dávám vždy to, co zrovna mám.
Do náplně jsem použila 2 obyčejné 1/2 kg bílé jogurty, které jsem nechala přes noc v utěrce rozložené v cedníku při pokojové teplotě odkapat. (libovolná slaná, nebo sladká náplň).http://www.toprecepty.cz/recept/16396-pomazanka-z-...
Z těsta také můžeme dělat záviny(štrůdly)se sladkou, nebo slanou náplní.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí listové těsto + slané šátečky
-
Anna Kocikova:Aničko jaký štrůdlík na druhý den máš na mysli?
Štrůdlík a uleželý...
Uleželý je jen plech a pečící papír ,který samozřejmě na něm zbyl!
-
Veronika.Hrozna:Horký štrůdl také nemusím
Mě víc chutná až druhý den,když je zaležený
-
maris: Teda tím jsem si není jista
,já to totiž znám jenom naopak!
-
Veronika.Hrozna: myslím, že ti " šťastní lidičky " by byli daleko šťastnější, kdyby měli někoho, kdo by jim tu lednici přes víkend vyjedl....
-
Anna Kocikova:Možná se tady najde pár šťastných lidiček,kterým nemá kdo vyjíst přes víkend lednici,ale já teda k těm šťastným lidičkám opravdu nepatřím,ani náhodou.Co naděláš ,no řekni-nic. Opakující se činnost,nakoupit uvařit.... a furt dokola!
Štrudl je napolovinu už v pánu,byl krájen ješté horký ,jak to muže jíst,horký štrudl? -
Veronika.Hrozna:Jsi provokatérka...víš to
Veru,já bych si tu Tvou sladku dobrotu dala,ani nevíš jak
My máme vyjímečně na víkend"vyžranou"domácnost...jen 3/4kg tvarůžků,sleďové závitky,utopence a slaný štrůdl...
-
Anna Kocikova:Ále jdu zase dělat tu s tím pulkilem tvarohu, citronová kurka,rozinky vanilka ,cukr,žloutek a na to jedno nakrájené jablíčko se skořicovým cukrem a máslem ! Zavinu a popíchám a jde do trouby.S tím jedním velkým jablkem to je vychytávečka ten tvaroh to hodně ovoní a je to šťavnaté jinak je tvarohový trošku suchý.
Zapomněla sem dávám do spod trošku mletých ořechu na těsto až pak tvarohovou náplň +jablko!
-
chocolate:Luciášku,děkuji za zastoupení
Těsto je dobré i další den
-
Veronika.Hrozna:Verunko,ne,nevadí.Já mám někdy těsto v ledničce i 2dny.Ale to už mám jen v mikrotenovém sáčku bez vody.
Jsem vážně moc ráda,že těsto zachutnalo...ale hlavně záleží na náplnijestli je dobrá a chutná,tak to těsto může být jakékoliv
Díky moc
-
Veronika.Hrozna:Nejsem Drahuska, ale myslim, ze to nicemu nevadi.Naopak se lepek rozvine.
-
Anna Kocikova:Jelikož tvuj štrudl velice chutnal ,zítra opakuju!
Ještě jsem se chtěla zeptat jestli nevadí,že těsto odleží přes noc?
-
Veronika.Hrozna:Verunko,potěšila jsi mě,velice děkuji i za fotky
Šátečky vypadají moc dobře a štrůdl je také krásný
Ta náplň,co popisuješ se mi moc zamlouvá a určitě také vyzkouším
Díky
Dajda:Děkuji za zájem i komentářTěsto na pivní štrůdl také znám,ale nepoužívám
-
Anna Kocikova: Aničko ty šátečky se mi moc nevyvedly ale štrúdl byl pohádka a já mám doma takového velmi rychlého kráječe štrudlu,že se divím,že jsem stihla fotku.
Ten štrudl mu velmi chutnal a mě taky.
Náplň byl tvaroh 500 g,cukr žloutek,citronová kura a vanilkový cukr. Potom do středu náplně šlo jedno najemno nakrájené jablíčko posypaáno jedním skořicovým cukrem a troškou krystalu. Na to 4 plátky másla zavinout a upéct. -
Já bych místo mléka nebo vody použila pivo.
Suroviny mi připomínají těsto na pivní štrůdl, které mám už léta vyzkoušené (500 g hladké mouky, 1/4 l piva, 1 100% tuk nastrouhaný na slzičky, sůl, jen ty žlouztky chybí). Suroviny smíchám jen tak hala bala a těsto dám do ledničky. Když trochu ztuhne, tak vyndám, rozválím a přeložím do čtverečku, a to po nějaké době opakuju. Druhý den nebo i později ho používám jako těsto listové. Někdy to zkusím s těmi žloutky.
-
Veronika.Hrozna:Verunko,Tvé komentáře mě potěšily a i to,že vidím,že jsi stejně mlsná,jako já
Štrůdl je takový"hutnější"než šátečky
Ale když do šátěčků zabalíš např.malinké minikarbanátky,které předem osmažíš cca 3minutky z každé strany a po vychlazení zabalíš do těsta a upečeš do zlatova,tak je to také moc príma
Jinak k té soli do těsta.Já dávám míň,protože někdy peču štrůdlík slaný i sladký zároveň.Ten slaný vždy malinko osolím před strčením do trouby.
Verunko,máslo jsem do tohoto těsta ještě nezkoušela,ale určitě by to šlo.Jen bych ho dala na půl s jiným tukem,třeba jako zrovna u těch"strakoničáků"