RECEPT: Vánoční bramborový salát podle Karla Gotta chutná božsky a překvapí jednou netradiční ingrediencí
17. 12. 2025 Vaření
Na svůj domácí rodinný bramborový salát nedá většina lidí dopustit, někdy ale není na škodu vyzkoušet i nějaký jiný a ověřit si, zda by to nechtělo změnu. Sázkou na jistotu je třeba ten, který miloval sám Karel Gott. My jej vyzkoušeli a můžeme jej jedině doporučit.
Karel Gott jako gurmán
O Karlu Gottovi je známo, že byl velký gurmán. Rád si pochutnával na dobrém jídle, spoustu pokrmů ale uměl i sám připravit, hlavně pro návštěvy, které hostil ve své vile na Bertramce. Při svých cestách po světě s oblibou navštěvoval místní restaurace a ochutnával i různé exotické speciality od vyhlášených šéfkuchařů.
Mistr si potrpěl na zahraniční kuchyně, známá byla hlavně jeho vášeň pro asijskou kuchyni. Byl jedním ze stálých hostů v legendární a dnes již neexistující čínské restaurace ve Vodičkově ulici, kde se připravovala autentická čínská kuchyně. Nepohrdnul ovšem ani typickými českými pokrmy.
Mohlo by vás zajímat
Miloval "čínu" a vídeňský řízek
K jeho nejoblíbenějším jídlům patřily kromě čínských specialit, jako je kung-pao, šuei-ču-žou nebo maso po sečuánsku, i smažený řízek (nejraději ale ten vídeňský telecí) s bramborovou kaší, svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem, guláš nebo holandský řízek. Jeho specialitou, kterou připravoval on sám, byl tatarský biftek, který vylepšoval jednou speciální ingrediencí, a to koňakem.
Vánoce Karla Gotta
Vánoční svátky si náš mnohonásobný Zlatý slavík užíval po sérii adventních koncertů rád se svou rodinou, nejčastěji v rodinné roubence v Doubici. Pochutnával si na vánočním cukroví – k nejoblíbenějším druhům u něj patřily pracny, rád měl i nepečené kuličky – a také na vánočce, kterou každoročně dostával od zpěvačky Moniky Absolonové.
Kromě klasického smaženého kapra si dával navíc kapra na černo, tradiční jihočeský recept, který znal od své babičky. Ke smaženému kaprovi se ovšem u Gottových podával, jako ve většině rodin, bramborový salát.
Salát netradičně bez mrkve
Vánoční bramborový salát může mít mnoho podob. Ten, na němž si pochutnával Božský Kája, byl klasický s majonézou, hořčicí, cibulí, natvrdo vařeným vajíčkem a kyselými okurkami. Obsahoval ovšem jednu netradiční ingredienci, a to čerstvou zelenou papriku.
Ta v něm chutná překvapivě skvěle, jak můžeme potvrdit, a kupodivu nám ani nevadilo, že v salátu naopak není jinak běžná mrkev nebo vůbec kořenová zelenina. Výraznou chuť dodá salátu lák z okurek, jímž se v něm spařuje cibulka, která díky tomu není tak štiplavá.
Mohlo by vás zajímat
Bramborový salát podle Mistra
Pokud si vánoční svátky nedokážete představit bez koled a vánočních písní nazpívaných Karlem Gottem, můžete si k nim letos stylově připravit i Mistrův oblíbený bramborový salát. Jak tedy na něj?
Na salát budete potřebovat: 1 kg brambor, 300 g nakládaných okurek, 3 střední cibule, 2 zelené papriky, 6 vajec uvařených natvrdo, 200 g majonézy, asi 4 lžíce plnotučné hořčice (podle chuti), sůl a pepř podle chuti, trochu nálevu z okurek a trochu cukru.
-
Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a oloupejte. Nakrájejte na kostky. Přidejte k nim na kostičky nakrájené kyselé okurky, zelenou papriku a oloupaná a nakrájená vejce.
-
Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a spařte horkým nálevem z okurek. Nechte vychladnout a přidejte k bramborám.
-
Do směsi přidejte majonézu a hořčici a dochuťte solí, troškou cukru, pepřem a lákem z okurek.
-
Nechte chvíli odležet – tak jako píseň potřebuje dozvuk, aby zůstala v srdci, i salát potřebuje čas, aby se chutě propojily.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více