Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dochutit bramborový salát? Hořčice nebo lák z okurek jsou klasika, chuť ale doladí i další netradiční vychytávky
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Bez bramborového salátu by to snad ani nebyl ten správný Štědrý den. I ti, kteří vynechávají kapra, si ho dávají k řízku nebo i vinné klobáse, salát je prostě základ, nejlépe ten klasický s majonézou a kořenovou zeleninou. Správné dochucení z něj pak udělá přímo delikatesu. 

Bramborový salát na Vánoce nesmí chybět

O bramborovém salátu by se dalo říct, že je pro mnohé téměř posvátným pokrmem. Jeho příprava je ve spoustě rodin takřka rituálem a ti, kteří mají za úkol ho nachystat, si na něm dávají opravdu záležet. Salát je zkrátka nejoblíbenější vánoční přílohou a možná i pokrmem. Je vlastně až s podivem, jak moc je populární vzhledem k tomu, jak krátce se u nás zatím připravuje. 

Salát dělala Rettigová i Sandtnerová

Naši předkové jedli na Štědrý den úplně jiné pokrmy, kapr s bramborovým salátem se na sváteční tabuli zabydlel až v první polovině 20. století. I když jej považujeme za českou specialitu, předobraz tohoto salátu a jemu podobných (třeba vlašského nebo pochoutkového) lze najít v Itálii, a to již v 19. století.

Podobný salát se objevuje už ve známé kuchařce M. D. Rettigové, tehdy ale vypadal úplně jinak – přidávaly se do něj třeba ryby nebo kapary. Jako přílohu ke smaženému kaprovi doporučovala bramborový salát další velikánka české gastronomie M. J. Sandtnerová, ve jejíž kuchařce se již objevuje recept na salát s majonézou.

Různé verze, různé chutě

Na bramborovém salátu je výjimečné i to, kolik má variant. Každý je totiž tak trochu originál. Jeho chuť určují nejen použité brambory, ale i samozřejmě další ingredience. V některých rodinách sázejí jen na léty prověřenou klasiku – tedy kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), kyselé okurky a cibuli, jinde přidávají hrášek, kukuřici nebo nakládanou kapii.

V některých rodinách salát vylepšují salámem nebo šunkou nebo přidávají natvrdo vařená vejce. U bramborového salátu je ovšem nejdůležitější, jak je ochucený. Důležité je přidat ty správné ingredience navíc, aby vznikla dokonalá kombinace chutí a salát nebyl přechucený nebo naopak mdlý. A čím tedy můžete bramborový salát vylepšit? 

  • Majonéza nebo jogurt – ten nejoblíbenější bramborový salát je ten majonézový. Právě majonéza všechny na kostičky nakrájené suroviny spojí v jeden dokonalý celek. Vyměnit ji můžete i za tatarskou omáčku, která salátu dodá rovnou výraznější chuť. Ti, pro něž je majonéza příliš hutná a tučná, mohou sáhnout po jogurtu či kysané smetaně. Jen v případě jogurtu pozor na skladování hotového salátu. Díky obsahu bakterií mléčného kvašení v jogurtu se salát s ním může rychleji kazit.
  • Vývar – majonézu v salátu můžete nahradit i kvalitním vývarem, což je běžné třeba u salátu vídeňského nebo bavorského. Pokud jej nalijete na horké brambory, uvolní se z nich škrob a vytvoří se emulze, která připomíná majonézu. Vývar navíc rovněž salát obohatí o další chutě. 
  • Lák z okurek – bramborový salát potřebuje i trochu okyselit. Kromě citronu a octa je k tomuto účelu přímo ideální lák z okurek. Lák je nejlepší smíchat s ještě trochu teplými bramborami. Pokud místo čerstvé povařené zeleniny používáte do salátu nakládanou směs typu Moravanka, můžete použít i nálev z ní. Chutě se rovněž krásně propojí. 
  • Hořčice – lepší a intenzívnější chuť dodá bramborovému salátu i trocha hořčice. Použít můžete běžnou plnotučnou, máte-li ale rádi pikantnější chutě, můžete sáhnout i po dijonské. Zajímavým oživením je hořčice hrubozrnná, jejíž zrníčka v salátu příjemně křupnou.
  • Kečup – někteří kromě hořčice do salátu přidávají i  kečup. Ten mu dodá trochu sladkosti, která vyváží kyselost, není pak nutné přidávat cukr, jenž je dalším nezbytným dochucovadlem. Kečup navíc oživí i barvu salátu
  • Ančovičky – k výraznější chuti vám dopomohou i rozmělněné ančovičky, které můžete vmíchat do majonézy. Drobné slané rybičky jsou totiž nositelem pověstné páté chuti umami. Ta dokáže prohloubit chuť všech dalších surovin, salát pak už není nutné dále tolik solit, sladit nebo kyselit. 
  • Bylinky – chcete-li salátu dodat trochu barevnosti a oživit jej, přidejte do něj i trochu bylinek na ozdobu. Nejvhodnější je petrželka a pažitka, ty jej obohatí i o další chutě.  

Náš tip: Klasický vánoční bramborový salát si pak můžete udělat i podle našeho videoreceptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Vlašský salát
Sandtnerová, M. J.: Klasická česká kuchařka
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více