Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé knedlíky k sváteční pečínce nejen na Štěpána: Ty podle knedlíkového mistra voní jablky a se zelím tvoří úžasný pár
Zdroj: se souhlasem Petra Kosinera/koláž Toprecepty

Připravujete na Boží hod nebo na Štěpána na sváteční oběd kachnu či husu s knedlíkem a zelím? Pokud byste chtěli toto tradiční menu trochu zpestřit, co zkusit udělat jiné knedlíky? Ty s jablky podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera se k huse díky své nasládlé chuti hodí naprosto báječně. 

Co jíst na Boží hod a na Štěpána

Štědrým dnem vánoční svátky nekončí, po něm nás čeká ještě Boží hod a svátek svatého Štěpána. Právě během těchto dnů se v minulosti nejvíc hodovalo, neboť Štědrý den byl ještě postním dnem, takže se nejedlo maso. Na něm si lidé začali pochutnávat až právě na první a druhý svátek vánoční, což jsou dny, které většina lidí věnuje návštěvám příbuzných a známých. 

V některých rodinách se v tyto dny dojídají zbytky. Tradičním pokrmem však na Boží hod bývá svíčková na smetaně, na Štěpána je pak zase zvykem podávat drůbež – nejčastěji pečenou kachnu nebo husu, případně kuře či krůtu. Lidé totiž věřili, že právě drůbež přináší štěstí a bohatství.

Dozlatova vypečená kachna se neobejde bez dušeného zelí a hlavně knedlíku jako přílohy. Nejčastěji se k ní servíruje knedlík houskový, případně bramborový, někde též karlovarský. Chcete-li ale ozvláštnit menu, můžete si k ní připravit speciální jablečné knedlíky

Nejlepší příloha ke kachně či k huse

Jablečné knedlíky sice mohou evokovat sladký pokrm, jde ovšem o normální přílohu, která se ke kachně či huse výborně hodí. Takovéto knedlíky doporučuje k pečínce i knedlíkový mistr Petr Kosiner, zakladatel společnosti Knedlíky Láznička. Ta se specializuje výhradně na knedlíky, které nabízejí v mnoha verzích a podobách – sladké, slané, plněné, kulaté i šišky a knedlíky zajímavých příchutí, jako jsou brynzové, dýňové nebo mandlové.

Petr Kosiner je pak nejen šéfkuchařem společnosti, ale i nositelem titulu Rytíř české chuti a autorem Velké knedlíkové kuchařky, v níž najdete více než 144 receptů na knedlíky a rovněž spoustu rad na jejich přípravu.

Knedlíky s vůní jablek

Knedlíky vonící jablky nejsou jen tak ledajaké. Nejenže obsahují jablka, zajímavé je na nich především to, že jde o knedlíky bramborové. „Bramborový knedlík se strouhanými jablky je tak trochu zapomenutá tradiční příloha, která má své místo na tabuli během celého zimního období. Chutná lahodně nejen s pečenou husou, ale také s dalšími pečenými masy – vepřovým, zvěřinou, zajícem i králíkem,“ říká o nich sám Petr Kosiner.

Na tyto knedlíky nepotřebujete mnoho surovin – jen brambory, jablka, krupici, vejce, máslo a sůl. Stejně jako u klasických bramborových knedlíků je na ně nejvhodnější právě krupička místo mouky. „Knedlíky se s ní lépe provaří, navíc jsou pak jemnější,“ doplňuje Kosiner. Výhodou knedlíků také je, že mají podobu nočků, takže nemusíte připravovat velký knedlík, u něhož víc hrozí, že by se mohl během vaření rozpadnout. 

Knedlíky podle receptu knedlíkového mistra

Máte-li k pečenému masu nejraději bramborové knedlíky a chcete zkusit nějaké trochu jiné, ty s nastrouhanými jablky jsou určitě tou správnou volbou. Jak tedy na ně? 

Budete potřebovat: 400 g brambor, 150 g jemné krupičky, 2 vyzrálá zimní jablka, 1 vejce, 1 lžíce másla a sůl.

  1. Brambory uvařte ve slupce nejlépe den předem a nechte je dobře vychladnout. Zastudena je oloupejte a nastrouhejte nahrubo. 
  2. Jablka naopak nechte i se slupkou, vykrojte jádřince a nastrouhejte nahrubo. Rukama z nich vymačkejte co nejvíce šťávy. Přidejte k nim brambory, krupičku, změklé máslo, vejce, sůl a zpracujte na tužší těsto
  3. Pro tento knedlík je charakteristický nepravidelný tvar. Proto jednotlivé kousky odtrhávejte nebo odkrajujte lžící a neuhlazujte. Uvařte v osolené vodě 10 minut nebo v páře 15 minut. Podávejte k pečené kachně, huse nebo kuřeti. 

Náš tip: Klasické bramborové knedlíky snadno uděláte podle našeho videoreceptu


 

Recepty k tomuto článku