Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Diskuze k receptu https://www.toprecepty.cz/recept/10186-nejlepsi-koblihy-jake-z

Kromě lívanečníku používám stále, ale s poklicemi z nerezové soupravy. Mimo oválného pekáče. V něm vařím knedlíky s poklicí obrácenou madlem dovnitř. Na husy a kachny jsem si už musela pořídit mnohem větší, je nás hodně a tento už nestačil.

Přesunutá diskuze od receptu https://www.toprecepty.cz/recept/10186-nejlepsi-ko...


Veronika.Hrozna18. 1. 2019 17:14:58
hospodyne: Ne, není to plech, je to ocelová litina ! Mám doma metalurga.

Veronika.Hrozna18. 1. 2019 17:12:03 smazat
mtvrdikova: Tak jako všechno má své mouchy i tyto ocelolitinové nádoby ! Je s nimi těžká manipulace , z trouby a do trouby nebezpečná! Na druhou stranu zase, každé dva, nebo tři roky neřeším, kde sehnat nový velký pekáč na husu, poněkud nadstandartních rozměrů. Někdy nějakou takovou vykrmenou "sladkou pusinku" dostane manžel a do ničeho jiného ji nenacpu! :-D

mtvrdikova18. 1. 2019 15:22:03
Hezké odpoledne, připojuji se k diskuzi o nádobí, mám celou sadu, občas ho používám, ale vadí mi ty pokličky "zvenku", že z nich všechno kape mimo kastrol, nevím jak to jinak nazvat,kapky jsou v troubě nebo na sporáku, ale jinak docela dobré, ale teď už bych si ho nekoupila:no:

maris18. 1. 2019 14:30:04
hosta: já mám lívanečník, hlubokou pánev s poklicí a ten oválný pekáč. Všechno kupované taky někdy v 80. letech. Ve své době asi patřilo k tomu nejlepšímu na trhu, ale dnes už bych si to nekoupila. Pánev občas použiji, lívanečník taky, lívance nedělám tak často. Souhlasím s Tebou, že se musí opravdu hodně rozehřát aby těsto nelepilo a uvažuji, že si koupím jiný. Tak že za mě nic moc;-):-)

hosta(moderátorka)18. 1. 2019 14:10:54
hospodyne: řekla bych, že lepí asi jako každý smalt. To původní byla stejně silné, pánve, kastroly.. vše. Ale než se lívanečník dostatečně rozpálil, byly lívance na teflonce hotové. Ani pánev ani lívanečník mi nevyhovoval především proto, že se hodně rozpaloval takový kovový dlouhý trn, na který bylo nasazeno dřevěné držadlo a vypaloval po čase to dřevo zevnitř. Orezly závity, které měl na konci a které držadlo takovým šroubem s očkem drželo. Ale to ostatní nádobí mám stále a vypadá stále jako nové:-)

hospodyne18. 1. 2019 13:45:50
Veronika.Hrozna: ano, trochu lepí a nepeče rovnoměrně, to je dané těmi prolisy. Korpus pánve je o poznání tenší než ostatní nádobí. Pravdu má hosta - není to litina, ale velmi silný ocelový plech. Říkáme jim železňáky. Nechala jsem se unést;-);-)

Veronika.Hrozna18. 1. 2019 13:22:40
hospodyne: A proč se ti zdá být horší smalt na tom lívanečníku? Lepí, nebo se lívance nepečou rovnoměrně? To, že ti neoprýskl pekáč je dané vnější strukturou , není to rovný plech, ale jsou na něm vyšší nerovnosti, které energii úderu rozloží do velké plochy a k poškození smaltu uvnitř nedojde!

Veronika.Hrozna18. 1. 2019 13:14:45
hospodyne: Husa na schodech! :-D:-D:-D:-D

Veronika.Hrozna18. 1. 2019 13:01:17
hosta: Smalt uvnitř pekáče je na první pohled stejný ,ale venkovní materiál je proti originálu hladký a jinak je prolisována poklice.
Další nádobí kastroly a pánve už nejsou stejný smalt. Má to jinou barvu , tvar i vnějšek. Lubinka chtěla rendlík asi na koblihy, ale to už není stejné ani barevně a ani provedením.

hospodyne18. 1. 2019 12:48:16
hosta: to moje pochází z roku 1976, určitě německé, protože původní krabici máme ještě na půdě. Ale vzdor času je vnitřní smalt stále lesklý. Kdysi oválný pekáč manželovi na schodech vypadl i s husou z ruky a poskočil o další dva schody, husa i s omastkem byla na nich a hrnci se vůbec nic nestalo. Nikde neoprýskl.
Lívanečník jsem dokupovala kolem 1985 a to už se mi zdá smalt horší. Jenže se na něm dělá vcelku málo, tak je bez vady.
A co se týká finanční náročnosti- myslím, že podobné věci jsou užitečné jako společný dárek - Vánoce, narozeniny.

hosta(moderátorka)18. 1. 2019 12:38:11
hospodyne: dovolím vmísit se do debaty. Tohle nádobí jsem - sadu - koupila v roce 1988 v bývalém OD Máj na Národní v Pze za 500 kč - zhruba za čtrnáct dní tu sadu zdražili na asi 1500. Obsahovala větší a menší hrnec s uchy, menší kastrůlek, menší a větší rendlík s dřevěnými držadly, kulatý a oválný pekáč a pánev. Lívanečník jsem dodatečně dokupovala. Ta dřevěná držadla dělala (na pánvi) trochu problém, dřevo se vypalovalo, ale prodávaly se ty dřevěné ručky náhradní. Dodnes ho používám. Výrobce byl Sfinx a nebyla to litina, byla (a je) to silná ocel uvnitř se smaltem. Firma BELIS a. s. vznikla z bývalého exportního závodu firmy SFINX ve Vrátě u Českých Budějovic. ...Myslím, že tohle mu stále odpovídá www.odkulinare.cz/ovalny-litinovy-pekac-s-...

hospodyne18. 1. 2019 12:35:06
Veronika.Hrozna: záleží na úhlu pohledu, bylo hodně drahé, ale vemte si, kolik lidí po převratu koupilo hrnce Zepter, předražené keramické nože, zázračné deky atd. To bych zas nekoupila já.Také mám drahé nože, ale ty smím používat jen já, proto jsou uložené ve skříni a pak při zabíjačkách. Nožem za tři tisíce nedovolím krájet třeba chleba.:-)

Veronika.Hrozna17. 1. 2019 22:56:12
hospodyne: Já už si nepamatovala kolik stálo! Na tu dobu 1000 Korun bylo půl výplaty.

Veronika.Hrozna17. 1. 2019 22:51:32
Frantiska: To je jiné kafe! Vypadá to pěkně , moc pěkně!:yes:

hospodyne17. 1. 2019 22:50:20
Než jsem se vrátila, už je hovor dál. To litinové nádobí bylo německé a v době, kdy mi ho teta koupila, stálo 800Kčs. Ve stejné době mi strýc sehnal nerez soupravu krásnou s vysokým leskem za cca 1000kčs, ta v té době na trhu vůbec nebyla. Proč to píši : začas se hrnce objevily a hrnec a kastrol bez pokliček stály rovněž tisíc korun. Tyto dvě soupravy jsou stále základem kuch. vybavení a přesto, že byly na tehdejší dobu dost drahé, bez sebemenší újmy slouží stále. Když mám koupit nějaký další kus, peněz nelituji, zkušenost mě poučila, že se vyplatí.

Frantiska17. 1. 2019 22:42:34
Jinak dobrá litina je i tato, jen cena je někde jinde www.popasta.cz/staub-hrnec-kulaty/

Veronika.Hrozna17. 1. 2019 21:31:53
Zizalko teď jsem koukla na to nádobí co tam dala Františka , že prý ten smalt po pár použitích zčerná ! To nádobí od tchýně má 35 let a je furt s modrým smaltem !!!:-D:-D:-D:-D:-D

Veronika.Hrozna17. 1. 2019 21:08:14
zizala: Nechci vidět tu cenu, pro jistotu tam není. Koupila jsem druhý robot Kenwood a při prvním čištění se smazal nápis Kenwood ! Ten první robot , " Kenwood " nápis vydržel spolu s robotem jen 3 roky, pak se poroučel i s nápisem. :-DDnes si nevybereš!

Veronika.Hrozna17. 1. 2019 20:58:41
Pro Lubinku:
Zkus na bazarech, někdo kdo to nezná, možná prodává po babičce vybavení bytu a je mu to nanic, pač nevaří ! To by se ti mohlo podařit a dej si potávku , že koupíš. Mladí to neznají a je jim to stejně na nic, protože neví co s tím dělat !

Veronika.Hrozna17. 1. 2019 20:50:14
zizala: Ahá ! Tak takto to je ! Lisovaný plech ! Hanba jim , máš pravdu. Já si to nejdříve důkladně okoukla a pak se dívala na ceny a očekávala jsem cenu asi 3500 za pekáč. Pak jsem koukla, že II. kvalita? Pak dovnitř na smalt a furt se mi to nějak nezdálo. Tak jsem šla do kuchyně a koukla na smažící pánev, ta je nejmíň používaná , mám jiné lehčí a ty používam často a tuhle skoro vůbec takže je jako nová, tchýně ji taky šetřila, ale to ti byla zcela jiná barva uvnitř a materiál zvenčí. Ta pánev má dvě kila ! Pekáč nejmíň 4 kilo s poklicí.

zizala(autorka receptu)17. 1. 2019 20:38:07
Veronika.Hrozna: :yes:
Nazvali to česká litina, ale je to jen plech:-((:no:. Četla jsem jen název, až nyní jsem srolovala níž a přečetla popis výrobku. Hanba jim.
Jinak litina se koupit dá, ale nemá modrý vnitřek, je ze Švédska. www.skeppshult.cz/

lubinka17. 1. 2019 20:34:24
Veronika.Hrozna: To mi je moc líto ;-( , já už byla tak natěšená že si 1 ten větší rendlík objednám, škoda. Ale moc děkuji za upozornění:-K

lubinka17. 1. 2019 20:30:56
Frantiska: Moc děkuji:-K

lubinka17. 1. 2019 20:30:08
zizala: Moc děkuji:-K

Veronika.Hrozna17. 1. 2019 20:22:11
hospodyne: Máš pravdu, jak jsem viděla v nabídce! To už není "to" nádobí.

Veronika.Hrozna17. 1. 2019 20:20:23
Lubinko a Františko to není "to" nádobí, jen se podobá ! Ta barva toho smaltu uvnitř a kvalita je zcela někde jinde! Povrch a design je úplně jiný !To nádobí je podezřele levné ! Za totality bylo nesmírně drahé, stálo fakt hodně , kdo chtěl komplet , tak dal výplatu na dřevo,proto se kupovalo postupně. Tchýně to myslím dostala jako dárek na Vánoce od svých 5 dětí a myslím, že se na to museli složit všichni i děda.:-D

Frantiska Frantiska17. 1. 2019 19:35:41 t
lubinka: www.smaltovane-nadobi-sfinx.cz/serie-belis...

zizala(autorka receptu)17. 1. 2019 19:26:50
lubinka: www.odkulinare.cz/ovalny-litinovy-pekac-s-...

lubinka17. 1. 2019 17:14:29
hospodyne: Ty černé litinové s modrou barvou uvnitř? Jestli víte kde, prosím napiště mi, já je marně scháním již delší dobu. Předem děkuji:-K

hospodyne17. 1. 2019 16:10:12
Ty černé litinové hrnce se stále prodávají. Jen mám obavu, že vnitřní smalt už není tak kvalitní. Já jsem je dostala před 40ti lety a jsou stále netknuté. Dřív jsem v nich vařila často, každý kastrol měl své určení. Pak jsem si časem dokoupila lívanečník a ten už právě má smalt měkčí.
Velký kulatý kastrol je na smažení bezkonkurenční.

Veronika.Hrozna16. 1. 2019 21:09:46
casino: Dokoce ho mám tady , jako corpus delicti vyfocený na těch malých fotečkách.


Veronika.Hrozna16. 1. 2019 20:58:55
casino: Měla jsem 4 kousky , manžel spálil dřevěnou rukojeť od toho menšího hrníčku. Dělala jsem v něm rýži . Pánev moc nepoužívám , takže je zachovalá , pekáč ano , vleze do něj hezky i velký husí macek a veliký roastbeef. Těžko se to myje, je to veliké a těžké.Další hrnec je asi 30 cm šíroký , dobře se v něm peče bažant, nebo malé kuře a možná, ale jenom možná i ty koblihy !!!:-D:-D:-D Tchýně je v něm pekla! Dneska jsem si vzpomněla.

casino16. 1. 2019 19:59:15
Veronika.Hrozna: zizala:
Já přišel "po haluzi" k sedmidílné sadě:-) Pekáč je m.j. výborný na chleba bez hnětení:yes:
No, akorát si jeden musí dávat bacha! Je rozdíl, když to schytá miskou od remosky, nebo poklicí od uvedeného pekáče, že;-)

zizala(autorka receptu)16. 1. 2019 19:33:34
Veronika.Hrozna: Mám jednu pánev, dostala jsem ji do výbavy. Bezvadně se na ní smaží řízky ;-).

Veronika.Hrozna16. 1. 2019 17:56:15
zizala: Ty je znáš? To jsem netušila! Moje tchýně v něm koblihy smažila taky ! Teď mě to docvaklo, možná proto byly tak dobré!

zizala(autorka receptu)16. 1. 2019 17:42:35
Veronika.Hrozna: Jj, přesně, ty jsou skvělé :yes:.

Veronika.Hrozna16. 1. 2019 17:37:49
zizala: Kastrol mám taky , to byly takové černé , zvenčí a velice tmavě inkoustově modré uvnitř. Koupeno 35 let zpátky. Celá sada , pekáč , kastrol a pánev s dřevěnou rukojetí , zdědila jsem po tchýni. Jsou těžké , jako hrom. Malý kastrólek s rukojetí už není !

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Co dnes uvařit?“ Simona Skolakova, před 4 hodinami

„Přání a gratulace“ Nadja, 27. 4. 2024 13:22

„Problémy s odstredivým odšťavňovačem“ MarcelaPa, 7. 4. 2024 17:27

Poslední příspěvky

„Nadja: buřt guláš už jsem nedělala opravdu dlouhono…“ Simona Skolakova, před 4 hodinami

„Nadja: Naděnko jak kdo má každý rád můj ex neměl rád…“ Simona Skolakova, před 4 hodinami

„Dnes byl buřtguláš.“ Nadja, před 5 hodinami

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více