Skromná kuchyně: Na nudle se smaženým zelím stačí jen 3 suroviny a s přípravou si lehce poradí i začátečník
7. 4. 2023 Vaření
Pokud chcete skromné jídlo z několika surovin, vyzkoušejte nudle se smaženým zelím. Jídlo je výborné s masem i bez něj. Můžete se pustit do velmi rychlé varianty, ale také si dát na čas a výborně si pochutnat.
Proč si dát nudle se zelím
Ačkoliv to může na první pohled vypadat jako zvláštní kombinace, nudle se smaženým zelím chutnají skvěle, obzvlášť když použijete vhodné koření. Jídlo je hotové za chvíli, hodí se jako výborná, a přitom rychlá večeře. Ve výsledku máme rychlé, poměrně levné a dobré jídlo, jehož příprava velmi snadná, takže ji zvládne i začátečník.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na nudle se smaženým zelím
Do bezmasého pokrmu patří nudle, hlávkové zelí (na internetu se dá pořídit zhruba za 25 Kč/kg), sádlo, koření a sůl. Pro milovníky masa lze přidat škvarky, nebo třeba anglickou slaninu.
Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Jaké vybrat těstoviny
Základem tohoto jídla je ovšem výběr nudlí. Na tom totiž závisí, jak dlouho ho budeme připravovat. Můžete sáhnout po špagetách (na internetu je lze pořídit zhruba za 45 Kč/kg), případně po širokých válcovaných nudlích z obchodu (na internetu koupíte cca 145 Kč/kg).
Těstoviny si můžeme také doma vyrobit. To pak počítejte alespoň s hodinou navíc. Je totiž nutné, aby se připravené těsto trochu odleželo a po vyválení mírně proschlo. Vyplatí se těstovin připravovat více a dobře proschlé těsto uchovávat v dobře uzavřené sklenici.
Mohlo by vás zajímat
Jaké koření vybrat na těstoviny se zelím
Pokud jde o koření, zkuste koření na steak (směs z obchodu). Jestliže ho nemáte, bude se hodit: mletý pepř (i čtyřbarevný), sušená cibule, sušený česnek, sladká paprika, případně chilli.
Jak připravit nudle se smaženým zelím
Hotové těstoviny stačí je uvařit podle návodu na obalu. Pokud dáte přednost variantě s domácími nudlemi, budete na ně potřebovat: 200 g hladké mouky (ideálně typ 00), 2 vejce, trochu studené vody a hrst hrubé mouky na prosypání. Na zbytek pokrmu si připravte: ½ menší hlávky bílého zelí, 2 lžíce sádla, koření na steak, případně 100 g anglické slaniny.
Jak na to? Nejdříve si připravte domácí nudle. Z mouky, vajec a vody vypracujte hladké a pružné těsto. Dejte ho na půl hodiny odpočinout.
Zelí zatím nakrájejte nožem na tenčí proužky a slaninu na kostičky. Připravte si velkou pánev, rozehřejte na ní sádlo a přidejte slaninu. Jakmile se slanina opeče, přisypte zelí a usmažte ho dozlatova (pokud pokrm připravujete bez slaniny, zelí přisypte na pánev, když je sádlo rozpálené). Občas promíchejte. Osolte a okořeňte. Použijete-li koření na steak, není už třeba solit.
Z odpočinutého těsta na nudle vyválejte čtvercovou placku, silnější než na nudle do polévky. Nechte těsto trochu proschnout, ale musí zůstat pružné. Pak placky nakrájejte na pruhy o délce 20 cm a šířce 6 cm, lehce je posypejte hrubou moukou – tím zabráníte jejich slepování. Dejte je na sebe v několika vrstvách. Ostrým nožem pak nakrájejte asi 2–3 mm široké nudle.
Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu. Osolte ji a do vroucí vody vsypte nudle. Nechte je vařit zhruba 3–4 minuty, aby byly dobré „na skus“. Sceďte je a promíchejte se smaženým zelím. Můžete podávat.
Jak nudle se zelím ozdobit
Aby byl tento pokrm lákavější (protože jíme i očima), při servírování na talíře ho ještě dozdobte. Nadrobno nakrájená petrželka nebo pažitka jídlo nejen ozdobí, ale i dochutí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak dlouho vydrží maggi z libečku? Trvanlivost přírodního maggi vás jistě překvapí
Libeček bývá také často obsažen v bylinných čajových směsích, kde se využívá jeho močopudných vlastností či pozitivního vlivu na trávení. Protože je… Číst více
Jak se dělá maggi z libečku? Jednoduchý postup vám vysvětlíme krok za krokem
Není nic snazšího, než si udělat zásoby. Listy libečku snadno usušíme nebo zamrazíme a tak je budeme mít k dispozici vždy, když budou potřeba. Můžeme… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Do polévkového ochucovadla využijete i další natě
Kdo by odolal dokřupava usmaženému řízku a pořádně máslem omaštěným bramborám posypaným čerstvě nasekaným libečkem? Asi jen málokdo. Libeček dodává… Číst více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Iva Trhoňová je známá autorka kuchařek a… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Vyzkoušejte jednoduché a výborné dochucovadlo
Libeček je velmi často označován jako "zelené maggi", a to především pro svou intenzivní kořeněnou vůni a chuť. Zároveň je libeček bylinkou s mnoha… Číst více
Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience
Kdo by neznal Maggi? Tradiční tmavé tekuté… Číst více
Dagmar Pecková se podělila o recept na skvělého králíka a říká: Na sociálních sítích baví lidi víc můj „žvanec“, než má tvorba
Dagmar Pecková patří mezi naše nejvýznamnější… Číst více
Moderátor Aleš Háma preferuje českou kuchyni: Dokážu si pochutnat i na vlašáku z papíru s rohlíkem, říká
Aleš Háma patří mezi naše nejvýraznější a… Číst více
Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubého
Tři čtvrtiny škol a tím pádem i školních jídelen… Číst více
Krmila hady, teď peče bláznivé dorty. S tímhle hororovým vyhrála jihočeská cukrářka Lucie mezinárodní soutěž
Chtěla být kadeřnicí. Maminka si přála, aby byla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)