gabrusa:
Zajímavý nápad. Zkusil jsem to a opravdu to jde!
Jenom pár poznámek či rad:
Kupuji čokoládu na vaření te*co 200g. Je rozdělena na 4 části po 50g. Čokoládu jsem nastrouhal na jemno a nasypal na právě vytažený a vyklopený chlebíček. Ale 50g. je málo. Chce to těch 100g. Pak jsem to roztíral lžící.
Jinak jak už tu zaznělo recept je přesně na formu.
Na tření se žloutky je lepší cukr krystal.
Rum neměl ale nápad s citronovou šťávou je fajn. Příště zkusím ještě nastrouhat kůru z bio citronu.
Vymazání formičky je nutné pro snazší vyklopení - trocha oleje a hrubá mouka.
K vajíčkům: Recept zřejmě počítá s velikostí M. Já měl velikost S a tak jsem jich dal 5 tak aby se to množstevně srovnalo.
Pekl jsem na 170 stupňů horní + spodní ohřev 40 minut.
Koupil panenku a hledal recept. Volba padla na tenhle. Mile mě překvapil v celkové chuti právě ten hrášek kterému jsem z počátku nedůvěřoval. Ale kombinace šťavnatého masa pečených brambor a té zelnkavé dobroty je prostě super!
Některé rady kterak na čočku jsou pro kočku. Návodů na jak dlouho ji namočit je 100. Tři hodiny? Namočil jsem na 1,5 a úplně to stačí. Na Laurus Nobilis jsem zapomněl. Ostatně - kolik chuti tam může ten jeden chudáček zanechat? Avšak rada s muškátovým oříškem je ++! Ten tam cítit je. Nemíchat proklepat... To je skoro jako od 007: Nemíchat protřepat! Ale proč?! Ocet jsem tentokrát nedával - je to podle aktuální nálady a chuti tak 50/50. A zahušťuji tak že odeberu malé množství uvařené čočky tu rozmixuju a vrátím zpátky do pánve. Ale jo. Guth-Jarkovský. :)
Výborná polévka!
I když jsem se tedy nedržel věrně předpisu. Ale to já nikdy. :) Vynechal jsem klobásu a smažil na oleji takže byla čistě vegetariánská varianta. Spolu s mrkví osmahl též kousek celeru. Koření do polévky mírně nadrtím. Lépe pak vynikne chuť. Na místo majoránky a petrželky dal libeček. Super vychytávka je to zasypání krupičkou! Ve výsledku to polévku krásně zahustí.
Buchtu jsem pekl dnes odpoledne. A... Už jsem ji skoro sežral! Je VYNIKAJÍCÍ!!! Porvé v životě jsem koupil bio citrony takže kůra nádherně voňavá chemicky neošetřená. Citron byl menší takže byla použita kompletně vymačkaná šťáva. Podmáslí... Tak to snad ani netuším jestli se dá koupit. Na místo toho jsem použil 10% smetanu na vaření. Peču pravidelně každou sobotu či neděli a naučil jsem se používat papír na pečení. Odpadá vymazávání a vysypávání a poté i následné pracné mytí plechu. Trošičku jsem sice improvizoval ale základ receptu je super!
Většinou receptů se nechávám inspirovat ale pak si hraju s použitýma surovinama kořením a tak. Tady jsem postupoval skoro přesně dle návodu. Vynechal jsem houby které nebyly k dispozici a dále také mouku kterou se snažím necpat nikam. A myslím že ani v tomto receptu není vyloženě nutná. Smetanu jsem měl jenom tu na vaření. Až to budu vařit příště použiju tu šlehačkovou - aspoň budu moci porovnat. Dále je nutno říci že čím víc použijete špeku na protknutí masa tím lépe. Pekl jsem na uvedené stupně dvě hodiny a bylo to málo. Chtělo to buď o půl hodiny déle a nebo péct horkovzduchem. Jako příloha byla vařená rýže.
Dělal jsem ji dnes už po já newim kolikáté... Poprvé snad už někdy před deseti lety. Ale až teď mě napadlo přidat komentář.
A musím říct že to je ta nejlepší rýže jakou si doma jeden může udělat! Ještě když byl můj syn se mnou vždycky po obědě se pak ještě k pekáčku posadil a cpal se tak dlouho dokud neměl dost. Tati - ta je tak dobrá! Takže k večeři většinou nezbylo... No... Dneska jsem jej tak trochu napodobil...
Ještě jsem chtěl napsat že tam dávám tři lžíce panenského olivového oleje. Nejprve jsem měl obavu jestli pak nebude rýže chutnat po něm ale naštěstí tomu tak není.
Děkuji za inspiraci,dnes tento recept dělal k obědu,a všem moc chutnalo! Dokonce i 12ti letý syn to slupl jako malinu,a řekl,že po dlouhé době normální jídlo! A to jsem měl strach jestli mu bude "sladké" jídlo chutnat. Žena v kuchyni neexperimentuje,když jsem do pánve dával med dívala se trochu podezřívavě,ale ve výsledku jí chutnalo a přistála pochvala. Udělal jsem k tomu bramborovou kaši a přelil ji sosem z pánve.
Jinak jsem dal na prsa ještě trochu pepře a medu dal jen 3 lžíce,a k máslu ještě přilil trochu oleje.
Jednoduchý,rychlý a chutný recept.A je vcelku fuk kde je jeho původ...Každopádně dík za inspiraci.
Pár připomínek :
- Mám za to,že by orientační doba a teplota pečení měla být vždy nahoře u receptu.
- Cibule je moje oblíbená pochutina,ale celé tři mi přijde docela hodně - příště dám méně.Naopak jsem dal víc česneku.
- Variantu s rajčatovým pyré určitě vyzkouším (nic proti kečupu!).Rovněž udělám nějakou obměnu ingrediencí.
...hi hi...chtě nechtě,musím se smát! Samé veskrze zajímavé a úsměvné komentáře! A minimálně jeden bod pro autorku navíc za hlášku : NACPĚTE SI TAM TOHO MASA KOLIK CHCETE! A vo vo vo tom to je! Prostě se jen nechejte inspirovat,a nakonec to udělejte po svém.Já si pročtu 3-4 podobné recepty,z každého si vezmu něco a udělám to tak jak mi to bude chutnat,a ještě se nestalo,že by nechutnalo...
__________________________________________________________________________
P:S.: Samozřejmě bod!
Dobrý recept.Akorát trochu upravil - 500g. masa; 2 střední cibule - bylo toho až až; ne 1 ale 2 lžičky soli; ne 1/2 lžičky kari ale 3 lžičky; Solamylu 4 polévkové lžíce nakopec; + navíc 3 menší stroužky česneku nadrobno nasekaného. Je to všechno samozřejmě o chuti - každý má rád něco málo jiného... No,právě dojedl a chutnalo,takže přidávám bod a dávám do oblíbených...
Zajímavý nápad. Zkusil jsem to a opravdu to jde!
Jenom pár poznámek či rad:
Kupuji čokoládu na vaření te*co 200g. Je rozdělena na 4 části po 50g. Čokoládu jsem nastrouhal na jemno a nasypal na právě vytažený a vyklopený chlebíček. Ale 50g. je málo. Chce to těch 100g. Pak jsem to roztíral lžící.
Jinak jak už tu zaznělo recept je přesně na formu.
Na tření se žloutky je lepší cukr krystal.
Rum neměl ale nápad s citronovou šťávou je fajn. Příště zkusím ještě nastrouhat kůru z bio citronu.
Vymazání formičky je nutné pro snazší vyklopení - trocha oleje a hrubá mouka.
K vajíčkům: Recept zřejmě počítá s velikostí M. Já měl velikost S a tak jsem jich dal 5 tak aby se to množstevně srovnalo.
Pekl jsem na 170 stupňů horní + spodní ohřev 40 minut.
I když jsem se tedy nedržel věrně předpisu. Ale to já nikdy. :) Vynechal jsem klobásu a smažil na oleji takže byla čistě vegetariánská varianta. Spolu s mrkví osmahl též kousek celeru. Koření do polévky mírně nadrtím. Lépe pak vynikne chuť. Na místo majoránky a petrželky dal libeček. Super vychytávka je to zasypání krupičkou! Ve výsledku to polévku krásně zahustí.
A musím říct že to je ta nejlepší rýže jakou si doma jeden může udělat! Ještě když byl můj syn se mnou vždycky po obědě se pak ještě k pekáčku posadil a cpal se tak dlouho dokud neměl dost. Tati - ta je tak dobrá!
Ještě jsem chtěl napsat že tam dávám tři lžíce panenského olivového oleje. Nejprve jsem měl obavu jestli pak nebude rýže chutnat po něm ale naštěstí tomu tak není.
Jinak jsem dal na prsa ještě trochu pepře a medu dal jen 3 lžíce,a k máslu ještě přilil trochu oleje.
Pár připomínek :
- Mám za to,že by orientační doba a teplota pečení měla být vždy nahoře u receptu.
- Cibule je moje oblíbená pochutina,ale celé tři mi přijde docela hodně - příště dám méně.Naopak jsem dal víc česneku.
- Variantu s rajčatovým pyré určitě vyzkouším (nic proti kečupu!).Rovněž udělám nějakou obměnu ingrediencí.
__________________________________________________________________________
P:S.: Samozřejmě bod!
1 2 Další