Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

červenec
18

Den kaviáru


Den kaviáru
Zdroj: Pixabay

Národní den

Kaviár patří mezi nejdražší pochoutky světa. Bývá považován za symbol luxusu a často se objevuje ve spojení se šampaňským. Den kaviáru slavíme 18. července. A pokud si ten pravý nemůžete dovolit, můžete si dopřát alespoň ten falešný.

Tradičně byl za pravý kaviár považován jen kaviár z divoce žijících jeseterovitých ryb – konkrétně z vyzy velké (belugy), z jesetera ruského (ossetry) a jesetera hvězdnatého (sevrugy). V současné době se však pravý kaviár získává i z jiných druhů jeseterů, např. jesetera amurského nebo sibiřského jesetera (baerii). Kdo by si chtěl dopřát ten opravdu nejdražší kaviár na světě, pak by měl sáhnout po kaviáru z Belugy neboli vyzy velké. Jde o největší sladkovodní rybu – může dosahovat délky až 8,5 metru. Beluga je také označení pro speciální druh černé čočky, její zrníčka jsou totiž také malá a kulatá stejně jako zmiňovaný kaviár.

Jak poznat pravý kaviár

Pravý kaviár jsou kuličky černé barvy, které mají asi 3 až 3,5 mm. Tyto kuličky se krásně třpytí, mají tenkou pevnou slupku, na dotyk jsou pružné a pyšní se plnou bohatou čerstvou chutí a krémovou texturou.  Kaviár z jesetera ossetra je trochu menší. Kaviár sevruga je nejmenší a nejjemnější. Jikry se získávají z ryb těsně před třením. Zpočátku jsou zrnka kaviáru bílá, posléze tmavnou došeda až dočerna. Čím je kaviár tmavší, tím je slanější a zhoršuje se jeho kvalita.

Oblíbené jsou třeba jednohubky s lososem a kaviárem. Na party se hodí připravit vejce s kaviárem. Hosty tím určitě zaujmete.

Kdo by neměl promeškat Den kaviáru?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více