Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Je tu první máj, lásky čas a kromě toho, že nás „hrdliččin zve ku lásce hlas“, tak všechny ženy touží po polibku pod rozkvetlou třešní, aby neuschly. Až tedy pod nějaký strom zamíříte, utrhněte si větvičku s bílými či růžovými kvítky domů. Nejenže omamně voní, ale dají se využít i na vaření. My jsme z nich zkusili udělat sirup!

Třešňové květy jsou také jedlé

Když se řekne jedlé květy, většinou si vybavíme pampelišky, sedmikrásky nebo třeba levanduli. Víte ale, že jíst se dají i květy některých ovocných stromů, třeba jabloní, trnek, meruněk nebo třešní a višní. Právě drobné růžové či bílé kvítky si spojujeme s tím původním českým svátkem všech zamilovaných, který se slaví 1. května. Jednou z hlavních tradic tohoto dne je polibek pod rozkvetlou třešní, která ženě zajistí, že bude celý příští rok krásná a přitažlivá. Pokud zrovna nemáte kolem sebe nikoho, kdo by vás líbil, dopřejte si vůni třešňových květů trochu jiným způsobem a připravte si z nich nějakou dobrotu.

Květový čaj s vůní jara

Třešňové květy mají sladkou, ovocnou chuť, někdy i lehce nakyslou, která se podobá chuti samotných třešní. Lehce připomínají také vůni růží. Záleží i na druhu třešně, z níž budete květy sbírat. Často se využívají jako jedlé květy z japonské třešně sakura, které mají vůni a chuť lehce připomínající mandle. V Japonsku se dokonce říká, že pokud mladí manželé vypijí v den své svatby odvar z třešňových květů, přinese jim to štěstí. Pro jejich příjemné aroma jsou květy třešní vynikající do čajů, třeba společně s dalšími květy. Stačí je jen přelít vroucí vodou a nechat asi 15 minut louhovat. Kvítky si můžete nasušit do zásoby a jarním voňavým čajem si pak budete moci zlepšit náladu i v čase podzimních a zimních plískanic.

Cukrové třešňové kvítky místo bonbonů

Květy třešní mají ale i další možnosti využití. Dají se sušit a pak používat k ozvláštnění různých dezertů nebo je zkuste vhodit do octa a získat tak zajímavé voňavé dochucovadlo do mnoha salátů. Ty nádherně dozdobí i samotné květy, navíc z nich můžete připravit i netradiční sladkou pochutinu místo bonbonů – kandované třešňové květy.

Jak na ně? Očištěné a omyté kvítky potřete vaječným bílkem, který je trochu zjemní a zvláční. Pak je posypejte moučkovým nebo případně jemným vanilkovým cukrem. Použít můžete i krupicový, pak se na květech vytvoří efektní krystalky. Důležité je, aby květy byly dobře obalené. Poté je rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte sušit při pokojové teplotě na nějakém místě, kde není průvan. Po asi 4 dnech získáte krásně voňavé bonbony, které využijete i jako neobvyklou dekoraci na dorty. My jsme ale vyzkoušeli něco jiného, sirup z třešňových květů

Voňavý růžový sirup s vůní třešní

Květy třešní na tento sirup sbírejte jen nezaprášených oblastech, dál od cesty. Máte-li vlastní zahrádku, je to ideální. Na sirup pak budete potřebovat: 2 šálky vody, 2 šálky cukru, 1-2 šálky okvětních lístků třešní, několik malin pro růžovou barvu sirupu (můžete použít i mrazem sušené neboli lyofilizované), případně bobulovité ovoce k podávání. 

Postup: Zahřívejte cukr a vodu v hrnci tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí a roztok nezačne vřít. Omyté květy třešní  vložte do vysterilované sklenice, zalijte je sirupem a nechte přes noc v chladu louhovat. Pak sirup sceďte do sterilizované láhve a uchovávejte jej v chladničce. Ze sirupu pak uděláte vynikající limonádu, kterou při podávání můžete zpestřit mraženým ovocem. Sirup si ale vychutnáte třeba i místo javorového na lívancích. Ty pak navíc ozdobte třeba kandovanými květy a zamilovanou májovou svačinku máte hotovou.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více