Dip: Lahodná omáčka, do které se namáčí kousky jídla
Připravte si s námi dokonalý dip, který pozvedne váš oblíbený pokrm k dokonalosti. Dip je neodmyslitelnou součástí některých pokrmů, které bychom si bez něj nedovedly ani představit. Jeho příprava je velmi snadná a hotová během chvilky.
Nejlepší dipy
- Sezóna grilování už začíná být v plném proudu a dokonalý dip ke grilovanému masu zvládnete připravit raz dva. Pokud rádi experimentujete pak si určitě zkuste připravit tyto netradiční dipy.
- Znáte ajvar? Tato lahodná ale zároveň lehce pikantní zeleninová směs se skvěle hodí k topinkám, k masu nebo i k pečeným bramborám.
- Quacamole: Nejoblíbenější dip ke smaženým kukuřičným lupínkům - nachos. Dokonalá kombinace avokáda, rajčat, bylinek a limetkové šťávy.
- Ljutenica: Papriková delikatesa, která patří mezi nejslavnější bulharské speciality. Podle našeho návodu ji hravě zvládnete.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo nažloutlé barvy, vznikající emulgací rostlinného oleje a vaječného žloutku. K přípravě lze použít i celá vejce, nebo žloutky můžeme nahradit mlékem. Dochucuje se solí, mletým pepřem, octem a hořčicí. Je základem dresinků a salátů, u tradičního bramborového salátu slouží jako pojidlo.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Guacamole bychom mohli nazvat avokádovou salsou. Je to naprosto geniální dip, omáčka nebo pomazánka, podle toho, na co ji chceme použít. Základem všeho je dobře zralé avokádo, ze kterého vyjmeme pecku. Poté je rozmačkáme, a přidáme chilli, cibuli, šťávu z limetky a koriandr. Guacamole můžeme namazat na tousty, hodí se i pečeným bramborám.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Hummus je kaše nebo dip z uvařené rozmačkané cizrny, do které jsme přidali pastu tahini, olivový olej, citron a česnek. Patří do jídelníčku především v zemích Středního východu. Je velmi zdravý a má skvělou chuť, i když jeho název není příliš líbivý. Hummus můžeme mazat na chléb jako pomazánku nebo použít jako dip k nachos, výborně chutná k nakrájené zelenině a dobře se doplňuje s pita chlebem.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více