Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tři netradiční dipy na grilování: Zázvorový dip dodá masu pikantní chuť, ředkvičkový osvěží a červenou řepu skvěle doplní česnek
Zdroj: Pixabay, Bernadette Wurzinger

Grilování je skvělá zábava na letní dny. K masu i zelenině s dají využít nejen klasické dipy, ale také ty méně tradiční. V těch našich hraje hlavní roli červená řepa, zázvor a ředkvičky.

Dipy k masu

Nejrůznější omáčky a dipy ke grilování si sice můžeme koupit, ale domácí příprava je mnohem lepší. Dipy pak jsou z čerstvých surovin a voní bylinkami a kořením. Příprava není složitá. Pokud stále nechceme jíst česnekový dip, můžeme si přichystat méně tradiční a výborné dipy na maso a zeleninu.

1. Dip z červené řepy

Pokud chceme při grilovačce zazářit, dip z červené řepy je to pravé. Je krásně barevný a na stole vypadá luxusně. Potřebujete na něj vařenou červenou řepu, pikantní chuť dodá česnek a zázvor. Vyladíme ho zakysanou smetanou nebo kvalitním bílým jogurtem a dochutíme pepřem a solí. Případně můžeme kápnout trošku citronové šťávy.

Přichystejte si: 250 g vařené červené řepy, 2 stroužky česneku, 1 malou šalotku, 2 cm nastrouhaného zázvoru, 180 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu, kapku citronové šťávy, pepř a sůl.

Jak na to? Uvařenou řepu dejte do mixeru. Přidejte oloupané stroužky česneku a  zázvor. Pak přidejte oloupanou šalotku a vše rozmixujte. Vmíchejte smetanu, ochuťte pepřem, solí a citronem. 

2. Dip ze zázvoru

Zázvorový dip, stejně jako dip s červenou řepou se hodí výborně nejen k masu, ale i k zelenině. Základem dipu se zázvorem je kromě nastrouhaného zázvoru zakysaná smetana nebo selský bílý jogurt. Pikantní zázvor  nastrouháme (asi 2 centimetry), smícháme s 200 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu, přidáme podle chuti trochu citronové šťávy, citronovou kůru, 1-2 lžičky plnotučné hořčice, pepř a sůl. Do tohoto dipu se báječně hodí i kopr a bazalka. Pokud by nám přišel dip příliš nakyslý, můžeme přidat trošku medu. Dip dobře promícháme a dáme do lednice odležet. Lépe chutná zhruba po hodině. 

Grilování

Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…

3. Ředkvičkový dip

Ředkvičky jsou k dispozici po celou letní sezónu. Praktická a levná zelenina se hodí do dipu ke grilovanému masu. Ředkvičkový dip je hotový do deseti minut a svěle ho ochutí zakysaná smetana, která je v létě ideální na ochlazení. Svazek ředkviček dobře očistíme a nastrouháme. Pak přidáme 180 g zakysané smetany nebo bílý jogurt, 2 lžíce tvarohu, sůl a čerstvě mletý pepř. Pokud budeme chtít jemnější chuť, sáhneme po bílém.

Náš tip: Přichystejte si brokolicové špalíčky s rajčatovým dipem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více