

Kmínová polévka - "vídeňská"
Suroviny 5 porcí
- 1,5 l vody
- 3 polévkové lžíce celého kmínu
- sůl
- 100 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 vejce
- petrželka
- libeček
- pažitka ap.
Postup přípravy receptu
Kmín dáme do slané vody a vaříme asi 20 minut - podle toho, jak chceme mít silný vývar. Pak procedíme.
Mezitím uděláme z másla a mouky jíšku, do ní rozklepneme celá vejce a mícháme, jako když děláme míchaná vajíčka.
Míchanici vložíme do procezeného vývaru, pořádně promícháme a vaříme asi 10 minut, aby byla jíška provařená.
Ná závěr přidáme něco zeleného - dala jsem sušený libeček.
Poznámka od kuchařky
Tuto polévku pod stejným názvem nám vařily kuchařky v prachatické školní jídelně a všem nám chutnala.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kmínová polévka - "vídeňská"
-
Simona Skolakova: Děkuji za vyzkoušení. Jsem ráda, že polévka nezklamala
-
jirholu: Dnes jsem si vybrala tvou polévečku,je výborná,rychlá
díky
-
Podobně se dělá tz.jarní polévka,jen místo kmínu se naseká zelená petrželka-né kudrnka.Jiná zelenina se nedává.Dát trošku pepře.Je to vynikající rychlovka.
-
janatka: I tak to jde, ale mně by se množství kmínu do čajového vajíčka nevešlo
Děkuji za fotku
-
Občas ji také uvařím,kmín dávám do vajíčka a nechám vyvařit.
-
Zdenka1: Děkuji za vyzkoušení a těší mě, že polévka chutnala
-
Polévečka je moc dobrá
. Přidala jsem ještě kořenovou zeleninu orestovanou na másle. Pochutnali jsme si, tak chválím a posílám bodík
-
Eliza: Elizo, děkuji za pochvalu i za fotku
-
Tak konečně jsem uvařila tuhle báječnou polévečku...děkuji za recept! Oplátkou posílám fotku...
-
hanes24: Také nevím, odkud je ten název "vídeňská", ale převzali jsme ho ze školní jídelny, kde všem dětem moc chutnala - což se ve školních jídelnách často nestává. Maminka si tehdy řekla o recept a vařila se i u nás doma. Naše děti, vnoučata i pravnučky ji také milují.
-
Přečetl jsem všechny kmínky, a takto se dělala u nás. Babička jí neříkala "vídeňská", ale asi je původ rakouský, u nás byla 1/3 obyvatel rakušanů. Bývala minmálně 1x za 14dní a všichni jsme ji milovali a kmín byl z trhu pěstovaný u nás dělám ji dodnes a domácí kmín už se zas u nás dostane na rynku, to je nádhera.
-
Eliza: Elizo, pochvala mě potěšila
a věřím, že si na polévce pochutnáš
. Nám k ní chutnají maštěné šťouchané brambory
-
Dokonalost sama...přesně tohle miluju v jakoukoli denní dobu. Posílám velký bod a uvařím co nejdřív..
-
Radulinka6: Děkuji
-
V jednoduchosti je síla,já dávám ke kmínu ještě cibuli,mňamka.