Obilnina - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Proso je obilnina z čeledi lipnicovitých a spolu s pšenicí a ječmenem patří k nejstarším kulturním plodinám. Má uplatnění v lidské výživě, hlavně u bezlepkové diety. Zpracovává se na lehce stravitelné jáhly, prosnou mouku, krupici a vločky. Jsou zdrojem vitamínu B a železa. Lze z nich vařit kaše, jako příloha nebo oblíbený jahelník.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Otruby jsou odpadní prodkukt, který vzniká při mletí obilí. Obsahují části slupek a klíčků, také minerálů a vlákninu, která má pozitivní vliv na naše zdraví. Charakteristické jsou nasládlou vůní a oříškovou chutí. Otruby jsou univerzální potravinou v kuchyni, přidávají se do pečení chleba, pečiva, k zahuštění polévek, do jogurtů...
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Oblíbené ovesné vločky vznikají rozdrcením ovesných zrn a patří do kategorie zdravé výživy pro vysoký obsah bílkovin, minerálů, vitamínů řady B, obsahují lehce rozpustnou vlákninu. Ta reguluje v těle cholesterol a glukózu. Ovesné vločky jsou vhodné k přípravě kaší, jak sladkých tak slaných, kombinují se s ovocem, zahušťují se jimi polévky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kamut je starodávný příbuzný tvrdé pšenice, ceněný v současnosti pro vysoký obsah minerálů a bílkovin. Má dvojnásobnou velikost proti běžné pšenici, a mnohem vyšší obsah živin. Kamut je výbornou náhradou pšeničné celozrnné mouky. Má nízký glykemický index, proto je vhodnější pro diabetiky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Grahamová mouka je druhem celozrnné mouky, ale oproti celozrnné má ještě hrubší strukturu. Je pojmenována po panu Grahamovi, který byl šiřitelem osvěty o zdravé výživě již v 19. století. Mouka je vhodná na pečení chleba, rohlíků i zdravější verze cukroví. Dají se jí zahušťovat omáčky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Bulgur je nalámaná a předvařená celozrnná pšenice, která se vypere, usuší a nadrtí na menší kousky. Ty se na sítech roztřídí podle hrubosti. Tím, že je pšenice předvařená, už se nemusí dlouho tepelně zpracovávat. Bulgur stačí nechat nabobtnat ve vodě a pak smíchat s dalšími přísadami. Používá se do pilafu, karbanátků, nádivek nebo se zeleninou, vhodný je také jako příloha k jídlům.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Čirok je neprávem opomíjená obilnina, která se doporučuje především při bezlepkové dietě. Její blahodárné účinky ocení nejen celiaci. Čirok je zdrojem bílkovin, minerálů, vitamínů a obsahuje antioxidanty. Čiroková mouka patří k potravinám zdravé výživy.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 6 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 12 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 15 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 17 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Šumajstr aneb Kočičí svatba s fazolemi: Původně postní jídlo z fazolí a krup ochucené uzeným zasytí a báječně chutná
Babiččiny nadýchané jogurtové lívance. Rozplývají se na jazyku a hotové jsou za 15 minut
Rychlé nekynuté minikoláčky: Voní máslem a rumem a vydrží krásně vláčné nejméně tři dny