Obilnina - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Proso je obilnina z čeledi lipnicovitých a spolu s pšenicí a ječmenem patří k nejstarším kulturním plodinám. Má uplatnění v lidské výživě, hlavně u bezlepkové diety. Zpracovává se na lehce stravitelné jáhly, prosnou mouku, krupici a vločky. Jsou zdrojem vitamínu B a železa. Lze z nich vařit kaše, jako příloha nebo oblíbený jahelník.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Otruby jsou odpadní prodkukt, který vzniká při mletí obilí. Obsahují části slupek a klíčků, také minerálů a vlákninu, která má pozitivní vliv na naše zdraví. Charakteristické jsou nasládlou vůní a oříškovou chutí. Otruby jsou univerzální potravinou v kuchyni, přidávají se do pečení chleba, pečiva, k zahuštění polévek, do jogurtů...
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Oblíbené ovesné vločky vznikají rozdrcením ovesných zrn a patří do kategorie zdravé výživy pro vysoký obsah bílkovin, minerálů, vitamínů řady B, obsahují lehce rozpustnou vlákninu. Ta reguluje v těle cholesterol a glukózu. Ovesné vločky jsou vhodné k přípravě kaší, jak sladkých tak slaných, kombinují se s ovocem, zahušťují se jimi polévky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kamut je starodávný příbuzný tvrdé pšenice, ceněný v současnosti pro vysoký obsah minerálů a bílkovin. Má dvojnásobnou velikost proti běžné pšenici, a mnohem vyšší obsah živin. Kamut je výbornou náhradou pšeničné celozrnné mouky. Má nízký glykemický index, proto je vhodnější pro diabetiky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Grahamová mouka je druhem celozrnné mouky, ale oproti celozrnné má ještě hrubší strukturu. Je pojmenována po panu Grahamovi, který byl šiřitelem osvěty o zdravé výživě již v 19. století. Mouka je vhodná na pečení chleba, rohlíků i zdravější verze cukroví. Dají se jí zahušťovat omáčky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Čirok je neprávem opomíjená obilnina, která se doporučuje především při bezlepkové dietě. Její blahodárné účinky ocení nejen celiaci. Čirok je zdrojem bílkovin, minerálů, vitamínů a obsahuje antioxidanty. Čiroková mouka patří k potravinám zdravé výživy.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Bulgur je nalámaná a předvařená celozrnná pšenice, která se vypere, usuší a nadrtí na menší kousky. Ty se na sítech roztřídí podle hrubosti. Tím, že je pšenice předvařená, už se nemusí dlouho tepelně zpracovávat. Bulgur stačí nechat nabobtnat ve vodě a pak smíchat s dalšími přísadami. Používá se do pilafu, karbanátků, nádivek nebo se zeleninou, vhodný je také jako příloha k jídlům.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Češi v zahraničí: V Německu ochutnejte currywurst i lehký bramborový salát. Domů si kupte šunku i pivo, radí Nikita z Berlína
Bavorská kuchyně a její speciality: Dáte si škvarkovou pomazánku, eintopf nebo franckou klobásu?
Vyzkoušeli jsme pět tipů, jak si užít Matějskou a nezruinovat se. Tyhle snadné finty ušetří dost peněz