Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Eintopf neboli jídlo z jednoho hrnce: Znáte recept na tento rychlý a plnohodnotný oběd? Je skvělý na léto
Zdroj: TopRecepty.cz

Pokud nemáte mnoho času, není nic lepšího než uvařit jídlo, na které postačí jeden hrnec, pekáč nebo kastrol. Vše do něj nasypat, společně vařit a máte hotovo. Že to zní, jako když pejsek s kočičkou vařili dort? Nenechte se zmýlit, jídlo vás nejen zasytí, ale je i chutné.

Eintopf je německé národní jídlo, hustá zeleninová polévka, která patří k nejstarším tradičním pokrmům.  Eintopf je často nazývaný jako jídlo připravené z jednoho hrnce. Jak již název napovídá, základem vaření je, že se velké množství surovin vaří v jedné nádobě. Recepty se liší podle regionu, ve kterém se zrovna nacházíte.

Jak by měl správný eintopf vypadat

Eintopf by měl mít vždy hustou konzistenci. Mezi typické přísady patří - luštěniny (hrách, fazole, čočka), zelenina (mrkev, brambory) a také obilniny, jako jsou kroupy, chléb nebo nudle. Je to vlastně taková polévka, co dům dal. Výborně se hodí i pro tyto letní dny, kdy není čas vařit a ani není chuť na tučná a těžká jídla. Eintopf se může připravit buď bez masa nebo s masem či uzeninou. Opravdu podle toho, co zrovna máte doma.

Kapustový Eintopf

My jsme si pro vás připravili recept na kapustový eintopf, v jehož základu jsou pikantní klobásy, které mu dodají ostřejší chuť.

  • Na základní porci pro 4 osoby budete potřebovat: 4–5 větších brambor, 1 střední kapustu, 4 jarní cibulky, 5 stroužků česneku, 100 g anglické slaniny ,1–2 pikantní klobásy, 1 lžíci sladké papriky, 1 lžičku uzené papriky (nemusí být), majoránku, 2 lžíce sádla, 2 lžíce mouky, vývar, sůl a pepř.
  • Postup je jednoduchý. Na sádle zpěníme bílé části jarních cibulek, plátky česneku, přidáme brambory pokrájené na kostky, posypeme oběma paprikami a zalijeme vývarem tak, aby vše bylo ponořeno.
  • Když se polévka začne vařit, vložíme očištěnou a na proužky pokrájenou kapustu. Znovu přivedeme k varu, opepříme, přisolíme a přilijeme mouku, rozmíchanou v malém množství vody.
  • Polévku vaříme doměkka cca 20 minut. Před koncem vaření přidáme kolečka klobásy a majoránku.
  • Tip: Při servírování na talíř polévku hustě posypeme jemně pokrájenou cibulkovou natí.

Pokud jsme vás inspirovali a máte chuť si kapustový eintopf uvařit, pro snadnější přípravu můžete zhlédnout postup ještě v našem video-receptu.

Znali jste tento recept na jídlo z jednoho hrnce? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentáři pod článkem.

Komentáře