Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zázračná obilovina teff: Zrnka „trpasličího prosa“ jsou sice malá, ale výživnější než kterákoliv jiná!
Zdroj: Pixabay, sweetlouise

V poslední době se vracíme k obilovinám našich předků a opět přicházíme na chuť pohance a jáhlám. Kromě toho ale objevujeme i obilniny exotické, jako jsou známější quinoa či amarant z Jižní Ameriky nebo africký teff. Použít se dá nejen místo těstovin, uděláte z něj i kaši nebo upečete chléb.

Malá zrníčka 

Jeho drobná zrnka jsou známá pod názvem teff, rostlina, z níž semena pocházejí, se ale oficiálně jmenuje milička habešská. Jmen má však mnohem víc. Říká se jí rovněž Williams lovegrass (laskavcovka), roční trsová tráva a nebo také trpasličí proso. Zrna teffu, vyznačující se příjemnou oříškovou chutí, jsou opravdu hodně drobná – mají dokonce méně než 1 mm. Jsou nejmenší ze všech obilovin. Hodně se podobají amarantu či quinoe, jen teff bývá většinou tmavší. I když i on se vyskytuje v různých barvách od bílé až po tmavě červenohnědou.

Základ etiopské kuchyně

Teff pochází původem z Etiopie a z Eritreje, hlavně z oblasti Horn of Africa, kde je hodně oblíbený a je jednou ze základních plodin této země a hlavním zdrojem potravy. Pěstuje se nejen jako obilnina, sláma se používá i jako krmivo pro dobytek. Z teffové mouky tu pečou místní specialitu - etiopský chléb, který je jednou ze základních potravin etiopské kuchyně. Jmenuje se indžera a má podobu tenké placky nebo spíš palačinky, na níž se servírují různé pokrmy, které se pak do ní balí. Díky fermentaci má chléb zajímavou nakyslou chuť. To, že je teff v Etiopii tak populární, není náhoda. Rostlina je totiž výjimečná tím, že není vůbec náročná na vodu. Vzhledem k tomu, kolik poskytne semínek, nepotřebuje ani velkou plochu na pěstování. A ještě jednu výhodu pro Etiopany má. Malá semínka se rychle uvaří, takže se při jejich tepelné úpravě nespotřebuje tolik energie. Teff byl dokonce v Etiopii a v Eritreji jednou z prvních domestikovaných rostlin. Podle knihy People, Plants, and Genes: The Story of Crops and Humanity se tu prý milička habešská začala pěstovat již mezi lety 4000-1000 př. n. l. V současnosti se teff pěstuje i v jiných zemích - v Nizozemsku, v Austrálii, Indii, Německu, Španělsku a v USA.

Nejlepší obilovina pro celiaky

Zrníčka teffu ocení hlavně celiaci. Teff totiž patří mezi bezlepkové obiloviny a mezi nimi je dokonce výživově nejhodnotnější. Zajímavé je na něm i to, že je podle webu Washingtonpost.com vynikajícím zdrojem bílkovin. Díky tomu jej ocení i vegetariáni či vegani a lze jej považovat nejen za výbornou zásobárnu vlákniny jako jiné obiloviny, ale i jako ideální náhražku masa stejně jako třeba sóju nebo již zmiňovanou quinou. Aby těch předností nebylo málo, vyniká i velmi dobrou stravitelností a navíc nízkým glykemickým indexem oproti jiným obilovinám, čímž si získá i ty, kteří neustále bojují s nějakými těmi kily navíc. Teff je považován z hlediska výživy za zázrak a bez přehánění se o něm dá mluvit jako o superpotravině. Je doslova nabušený vlákninou, vitaminy a minerály. Podle stránek Organicfacts.net se může pyšnit hlavně vysokým obsahem vápníku, hořčíku a železa. Vápníku je v něm stejné množství jako v mléku a v mléčných výrobcích, což je opět dobrá zpráva pro vegany. Díky vápníku může konzumace teffu pomoci udržet zdravé naše kosti. Kvůli železu je doporučován lidem trpícím chudokrevností. Rovněž je vynikajícím zdrojem všech esenciálních aminokyselin – látek, které si náš organismus nedokáže sám vytvořit, jsou pro něj ale nepostradatelné. Díky vláknině působí proti zácpě, zrna teffu se již odpradávna používala jako projímadlo a pro pravidelnější stolici. Teff prospívá i lidem s cukrovkou. Pomáhá totiž zpomalit uvolňování inzulínu do krevního oběhu, takže zabraňuje prudkým vzestupům a pádům hladiny cukru v krvi.

Z mouky upečete chléb i koláč

Nejčastěji se teff využívá v podobě mouky, z níž se pečou nejen známé etiopské placky, ale hodí se i na normální chléb. Teff se dá vlastně využít jako jakékoli jiné obilné zrno, a to platí i pro mouku z něj. Dělají se z ní těstoviny, místo pšeničné mouky ji můžete použít i do koláčů, muffinů, palačinek, lívanců a dalších druhů pečiva. Teff se dá také povařit a pak použít buď samotný nebo v kombinaci s jinými obilninami jako příloha místo rýže. Můžete jej přidat rovněž do salátů, polévek nebo jej zalít mlékem, ochutit kořením a uvařit z něj sladkou kaši. Výživovou hodnotu zrnek zvýšíte, když je necháte naklíčit. V obchodech seženete i teffové vločky, které jsou výjimečné výraznou ořechovou chutí a zpestříte s nimi svůj nejen snídaňový jídelníček. Výborné jsou nejen v jogurtu, ale i ve smoothie, ve formě kaše a také v různých pomazánkách. Dají se přimíchat rovněž do zeleninových placiček a karbanátků. Takže je jen na vás, jak si teff užijete!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více